Poradenská a konzultační činnost v oblasti životního prostředí


 


 

 

 
 
Přehled prací Ceny Termíny Kvalifikace Pro zadavatele

 

Mgr. Ivana Paukertová
Řezáčova 28
624 00 Brno
IČO: 686 72 217
ivana@paukertova.cz
tel.:603 39 62 90

Autorizace
posouzení podle § 45i
(Naturové posouzení)

Zpracuji
  • Naturové posouzení - posouzení vlivu záměru na evropsky významné lokality (posouzení podle § 45i zákona 114/1992 Sb.)
  • přírodovědné průzkumy v rozsahu biologického hodnocení
  • oznámení podle přílohy č. 3 zákona 100/2001 Sb. o posuzování vlivů na životní prostředí
  • analýzu záměru, vyhodnocení možných střetů s ochranou přírody a návrhy na jejich optimální řešení
  • botanický a přírodovědný průzkum jako podklad projektu nebo příloha k žádosti o dotace
  • návrhy informačních tabulí pro ZCHÚ a EVL, přírodovědné naučné stezky, fotografie rostlin
  • botanické inventarizace chráněných území, VKP
  • inventarizaci dřevin
Často kladené otázky Průvodce investora procesem posuzování
vlivů na životní prostředí - EIA


Dnešní datum: 11. 10. 2024  | Hlavní stránka | Mapa stránek | Orientace na stránce | Fotografie rostlin | Rostliny ČR |  

Vyhledávání

Vyhledat text

Jména rostlin zadávejte v uvozovkách.


TOPlist

Novela

Zákon 39/2015 Sb., kterým se mění zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí (zvaný též novela EIA)  vstoupil v platnost 1. dubna 2015.


Divoká kuchařka * Zelení vodníci, Stuffed eggs like watermans and nymphs
Mgr. Ivana Paukertová - Divoká kuchařka - 04. 04. 2015 (7460 přečtení)

Recept na plněná vajíčka, naaranžovaná jako vodníci. Na jaře bývá dost vajíček i zeleně, zde jsou použity mladé výhonky denivky plavé Hemerocallis fulva. Zkuste to, je to skvělá zábava pro děti.

This recipe is very suitable for children. You will be surprised what incredible creatures they come up with.



vajíčka (tolik kusů, kolik chceme mít vodníků a divoženek)
na každé vajíčko na vlasy několik mladých listů denivky plavé Hemerocallis fulva nebo listů česneku medvědího
máslo nebo měkký nebo tavený sýr, tolik co žloutků
denivka a nějaká aromatická rostlina na ochucení náplně (česnek medvědí, květy česnáčku apod.)
jedna červená paprika
hřebíček, pepř, nové koření, květy, rajče, na oči a na ozdobu

Vajíčka uvaříme natvrdo, zchladíme a oloupeme. Uděláme dva řezy po straně a vyřízneme klínek (ten pak zakryjeme zelenými vlasy). Vzniklým otvorem vyndáme žloutek, nejlépe vcelku napíchnutím na vidličku. Připravíme náplň, vajíčka naplníme, vyříznutý klínek přilepíme nádivkou. Zelené listy denivky nakrájíme na kousky dlouhé asi 10 cm a podélně nakrájíme na tak úzké proužky, aby se daly naaranžovat jako zelené vlasy. Na naplněná vajíčka přes vršek položíme několik svázaných listů denivky jako vlasy, divoženkám vlasy zapleteme do copů. Můžeme udělat i čepičku z poloviny divokého nebo cherry rajčete. Oči uděláme z hřebíčku nebo pepře, které vtlačíme do bílku, můžeme použít i nové koření napíchnuté na špendlík, divoženkám velmi sluší oči z květů (sedmikráska, fialka). Pusu vyřízneme do bílku a vyložíme kouskem červené papriky, pokud nedrží, přišpendlíme. Pokud si chcete vážně pohrát, ladovskou fajfku uděláme tak, že dáme vedle sebe jeden hřebíček a pevnější úzký kousek listu denivky. U nebaňatého konce hřebíčku obojí svážeme tmavou nití a vrazíme vodníkovi denivkovým koncem do pusy. Aby vodníci stáli, seřízneme spodek vajíčka a postavíme na talíř. Uděláme i pár divoženek, které ozdobíme květy a můžeme zkusit žabího prince (tlustší spodek vajíčka seřízneme našikmo) s korunkou z nějakého žlutého květu.
Náplň: žloutky rozetřeme s máslem nebo sýrem, množství asi tolik kolik žloutků, osolíme a přidáme spařené a nasekané zbylé listy denivek a nasekaný česnek medvědí, česnek podivný, kerblík nebo čerstvé květy česnáčku. Papriku nakrájíme na malé kostičky a vmícháme, nezapomeneme nechat kousky na červené pusy. V létě dáme místo česneku medvědího čerstvý kopr, křez, řeřišnici nebo jakoukoliv jinou aromatickou jedlou rostlinu kterou máte po ruce, klidně zkuste i santolinu.

Stuffed eggs (Water demons and nymphs)

eggs (as many pieces as we want to have watermans and nymphs)
a few young leaves of daylily Hemerocallis fulva or wild garlic Allium ursinum for each egg, for hair
butter or fresh or processed cheese, the same weight as the egg yolks
daylily and some aromatic plant to flavor the filling (bear's garlic, garlic flowers, etc.)
one red bell pepper
cloves, pepper, allspice, flowers, red bell pepper, tomato, for eyes, mouth and for decoration
pins for attaching eyes, mouth, hair

Hard-boil the eggs, cool and peel. We make two cuts on the side and cut out a wedge (then cover it with green hair). Take out the yolk through the opening, preferably whole by pricking it with a fork. We prepare the filling, fill the eggs, stick the cut wedge with stuffing. Cut the green daylily leaves into pieces about 10 cm long and cut lengthwise into strips so narrow that they can be arranged like green hair. On top of the filled eggs, we place several tied daylily leaves as hair, we braid the hair of nymphs. We can also make a cap from half a cherry tomato. We make the eyes from cloves or pepper, which we press into the egg white, we can also use new spices stuck on a pin, wild girls like eyes made from flowers (daisy, violet). We cut the mouth into the egg white and line it with a piece of red pepper, if it doesn't stick, pin it. To make the watermen stand, we cut off the bottom of the egg and place it on a plate. We will also make a few wild women, which we will decorate with flowers, and we can try the Frog Prince (we cut the thicker bottom of the egg at an angle) with a crown made of some yellow flower like cowslip.
Filling: rub the egg yolks with butter or cheese, about as much as the egg yolks, add salt and add boiled and chopped daylily leaves and chopped wild garlic, garlic mustard, chervil or fresh garlic flowers. Cut the pepper into small cubes and mix it in, don't forget to leave the pieces for the red lips. In the summer, instead of wild garlic, we put fresh dill, cress, watercress or any other aromatic edible plant you have on hand, feel free to try santolina too.

vodníci
plněná vajíčka vodníci, náplň
naplněná vajíčka
plněná vajíčka jako vodníci
plněná vajíčka, divoženka
plněná vajíčka, žabí princ
Plněná vajíčka - vodník, divoženka, žabí princ
plněná vajíčka, divoženka

Další recepty na jídla z denivky:
Ohitashi nokanzou
Gruzínská prasiela
Divoká vaječná tlačenka

Plněná vajíčka - vodníci


Související články:
Barbarské čipsy lenního pána (13.05.2024)
Jarní salát s lípou a tulipánem (13.05.2024)
Jarní salát s violkou (27.03.2024)
Několik receptů na smoothie ze šruchy zelné (10.09.2023)
Bršlicový štrúdl (12.03.2023)
Bršlicové smoothie s česnekem medvědím (26.02.2023)
Únorový divoký salát (24.02.2023)
Ptačincové pesto (19.02.2023)
Několik receptů na ptačincové smoothie (09.02.2023)
Bramborový salát s orsejí (09.02.2023)
Hwajeon 화전 (06.02.2022)
Pampeliškový med podle mojí babičky (13.05.2021)
Divoký salát Lucie (19.12.2019)
Domácí etnochleba podle Łukasze Łuczaje (18.10.2019)
Růžová zavařenina (13.06.2019)
Divoký listový salát s violkou (07.04.2019)
Rajčatové smoothie s pěťourem (25.05.2018)
Ďáblův déšť s ptačincem (29.04.2018)
Vyolette (06.04.2018)
Půlnoční klobásky - Saucisse minuit (01.04.2018)
Ptačincový salát s mangovou zálivkou (28.03.2018)
Jarní salát s lípou a divokou brokolicí (30.04.2017)
Zelená bábovka (11.04.2017)
Divoké recepty v Envi café (05.03.2017)
Dálkový kurz poznávání a vaření z jedlých rostlin 2017 (18.02.2017)
Anketa: co byste rádi ochutnali v Envi café (08.02.2017)
Recepty Sama doma (24.10.2016)
Bezová varmuže (24.10.2016)
Mezní džem (hedgerow jam) (29.09.2016)
Merlíkový a laskavcový špenát, jednoduchá survival jídla (27.08.2016)
Několik receptů na smoothie se slézem (29.05.2016)
Několik receptů na kopřivové smoothie (29.05.2016)
Douglasková limonáda (27.05.2016)
Topinambury v Deku (12.05.2016)
Přesličková rýže (11.05.2016)
Studená šťavelová polévka (04.05.2016)
Kerblíková omáčka (27.04.2016)
Májový ptačincový salát (26.04.2016)
Sumachová limonáda (21.04.2016)
Kostivalové tuiles (17.04.2016)
Gruzínská prasiela z denivky plavé (16.04.2016)
Medvědí paradoxní salát (13.04.2016)
Pampeliškové čipsy (12.03.2016)
Šruchový salát s turankou kanadskou (15.07.2015)
Salát s řeřišnicí hořkou (27.06.2015)
Žaludové cookies (25.04.2015)
Dálkový kurz poznávání a vaření z jedlých rostlin 2015 (07.04.2015)
Neunerlei Kräutersuppe - tradiční německá polévka (02.04.2015)
Divoká vaječná tlačenka (31.03.2015)
Odkazy na recepty z ochutnávky 30.3.2015 (30.03.2015)
Dělimáda (22.02.2015)
Božská Bloody Mary (19.02.2015)
Mrkev na mrkvi (18.02.2015)
Sardinky s krvavcem (24.01.2015)
Divoký lednový salát: sedmikráska, ptačinec, krvavec (22.01.2015)
Jablečný kompot s hrozny a komonicí (18.01.2015)
Žaludové vánoční cukroví (22.12.2014)
Hložinkový sýr, survival jídlo (20.12.2014)
Netýkavkové plody jako fazolky (30.09.2014)
7 receptů na kostival v těstíčku (27.09.2014)
Podzimní Jarovský salát (24.09.2014)
Salát Sherwoodského bezdomovce (23.09.2014)
Polévka ajiaco santafereño - gejzír chutí (07.08.2014)
Jahodový sbiteň s třezalkou (01.07.2014)
Bolševník se svíčkovou omáčkou (01.06.2014)
Smrkové linecké koláčky (31.05.2014)
Ruské šči s měsíčkem lékařským (29.05.2014)
Jehněčí karbanátky s kari a merlíkem (28.05.2014)
Dvoupatrová panna cotta z květů akátu a černého bezu (26.05.2014)
Mléčně kvašené listy divokých rostlin (20.05.2014)
Ruský nápoj Tarchun (19.05.2014)
Zeleninová polévka s bolševníkem (15.05.2014)
Pansotti con salsa di noci - ligurské těstoviny s ořechovou omáčkou (06.05.2014)
Podivná bramborová polévka (05.05.2014)
Preboggion, recept z východní Ligurie (02.05.2014)
Nanakusa-gayu, rýžová kaše sedmi bylin (24.04.2014)
Nakládané květy třešní sakur (20.04.2014)
Recept pro 4 osoby za jednu korunu - jarní špenát (17.04.2014)
Japonský pampeliškový jam (15.04.2014)
Šrucha zelná s majonézou (13.04.2014)
Itadori aneb jak vaří křídlatku v Japonsku (15.03.2014)
Akebi ohitashi - vařené výhonky akébie pětičetné (23.02.2014)
Hložinkový kečup (bezlepkový i ve variantě raw) (20.02.2014)
Žaludy nakládané v Deku (19.02.2014)
Japonská tempura z bohyšky (Hosta spp.) (15.02.2014)
Nokanzou ohitashi - japonská příloha z denivky plavé (14.02.2014)
Balva - ázerbajdžánská slézová polévka (08.02.2014)
Ázerbajdžánské kutaby se šťovíkem (07.02.2014)
Jinan dvojlaločný je jedlý - dneska bude párty (06.02.2014)
Domácí žaludová mouka a rychlý žaludový dort (05.02.2014)
Kinpiru (05.05.2009)
Recepty na jídla - topinambur hlíznatý (03.11.2008)
Výborná jedlá rostlina - ptačinec žabinec (23.10.2008)
Zapomenuté recepty: čokoláda z lipových plodů (16.09.2008)
[Akt. známka: 0 / Počet hlasů: 0] 1 2 3 4 5
Celý článek | Zpět Informační e-mail Vytisknout článek


Jména rostlin zadávejte v uvozovkách.






Kočka na stromě

Kočka na stromě

Mám kočku na stromě, mňouká a nechce slézt. Co mám dělat? Kdo mi pomůže?

Příběh a odpovědi.


Tento web používá redakční systém phpRS.