Poradenská a konzultační činnost v oblasti životního prostředí


 


 

 

 
 
Přehled prací Ceny Termíny Kvalifikace Pro zadavatele

 

Mgr. Ivana Paukertová
Řezáčova 28
624 00 Brno
IČO: 686 72 217
ivana@paukertova.cz
tel.:603 39 62 90

Autorizace
posouzení podle § 45i
(Naturové posouzení)

Zpracuji
  • Naturové posouzení - posouzení vlivu záměru na evropsky významné lokality (posouzení podle § 45i zákona 114/1992 Sb.)
  • přírodovědné průzkumy v rozsahu biologického hodnocení
  • oznámení podle přílohy č. 3 zákona 100/2001 Sb. o posuzování vlivů na životní prostředí
  • analýzu záměru, vyhodnocení možných střetů s ochranou přírody a návrhy na jejich optimální řešení
  • botanický a přírodovědný průzkum jako podklad projektu nebo příloha k žádosti o dotace
  • návrhy informačních tabulí pro ZCHÚ a EVL, přírodovědné naučné stezky, fotografie rostlin
  • botanické inventarizace chráněných území, VKP
  • inventarizaci dřevin
Často kladené otázky Průvodce investora procesem posuzování
vlivů na životní prostředí - EIA


Dnešní datum: 09. 12. 2024  | Hlavní stránka | Mapa stránek | Orientace na stránce | Fotografie rostlin | Rostliny ČR |  

Vyhledávání

Vyhledat text

Jména rostlin zadávejte v uvozovkách.


TOPlist

Novela

Zákon 39/2015 Sb., kterým se mění zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí (zvaný též novela EIA)  vstoupil v platnost 1. dubna 2015.


Jedlé rostliny * Povídání o máku vlčím, napsal ChatGPT
Mgr. Ivana Paukertová - Jedlé rostliny - 20. 02. 2023 (2531 přečtení)

Dneska ráno jsem si poslechla o radikální změně našich životů a práce. Předkládaná vize z tohoto i jiných zdrojů předvídá, že ChatGPT časem nahradí mnoho lidí. Například autory článků. Před nějakou dobou jsem napsala jeden, na který jsem docela pyšná, a tak jsem se rozhodla otestovat, jestli tenhle nástroj zvládne napsat stejný článek líp než já.

Hrůzou bez sebe jsem si u ChatGPT objednala napsání článku o máku vlčím.



Před nedávnem jsem tenhle nástroj testovala a usoudila, že mi k ničemu není. Data ChatGPT hledat příliš neumí a když už něco najde, neumí k tomu dodat žádný zdroj. Pokud na tom člověk opravdu trvá, nějaký zdroj si vybájí. Informace podává povrchní, obecné a v rozsahu menším, než anglická a pravděpodobně i o mnoho informačně chudší česká wikipedie. Často to nepochopí některé parametry zadání. Nestoudně si to vymýšlí, asi proto, že primární je konverzace. Tedy přesný opak toho, jak pracuju já. Musím ale podotknout, že všechny ty vymyšlené údaje působí na první a někdy i na druhý pohled velmi věrohodně. Jediné co to trochu slušně umí je napsat povídku, ale i tady to má své rezervy.

Dnešní epizoda o využití umělé inteligence mě přeci jen poněkud znejistěla. Rozhodla jsem se proto proto otestovat ChatGPT znovu, abych zjistila, zda opravdu umí AI napsat dobrý článek stejně jako člověk. Tentokrát to bylo úplně natvrdo, zadala mu, aby napsal článek o máku vlčím, podobný, jako jsem před časem sama napsala, abych mohla posoudit, jestli mě AI opravdu může nahradit anebo usnadňovat práci. Zde máte výsledek a můžete si tak porovnat text napsaný člověkem a text napsaný AI podle stejného zadání. Máte je tu vedle sebe. Nejprve bude překlad mého zadání, poté překlad anglické verze, který jsem poněkud upravila (překladač neumí přeložit corn poppy jako vlčí mák a plete si korunu a okvětí) a trochu zformátovala, poté bude mnou okomentovaný text.

Zadání
Napiš dlouhý článek o tom, jaký užitek a význam má mák vlčí Papaver rhoeas pro lidi. Uveď konkrétní příklady použití a konkrétní recepty pro použití. Zhodnoť toxicitu máku vlčího. Vyhledej komerční výrobky z máku vlčího. Uveď odkazy na videa a články o máku vlčím. Přelož článek, který jsi právě napsal do českého jazyka (zadání vytvořeno podle článku Povídání o máku vlčím pro Dášu).

Přínosy vlčího máku
Napsal ChatGPT

Papaver rhoeas, známý také jako vlčí mák nebo corn poppy, je nádherná divoká květina, která se pro svůj dekorativní vzhled pěstuje již po staletí. Ale kromě své estetické hodnoty má vlčí mák také značný význam pro člověka díky různým zdravotním přínosům a praktickému využití.

Jednou z nejdůležitějších výhod vlčího máku je jeho schopnost pomáhat zmírňovat bolest. Rostlina obsahuje skupinu alkaloidů známých jako rhoeadinové alkaloidy, které mají analgetické vlastnosti. Tyto sloučeniny se tradičně používaly pro své vlastnosti zmírňující bolest a dodnes se používají při výrobě léků proti bolesti, jako je tramadol.

Kromě léčivých vlastností našel vlčí mák také využití v kulinářské praxi. Korunní lístky květu jsou jedlé a často se používají k přidání barvy a chuti do salátů, polévek a dezertů. Ve skutečnosti se v některých kulturách vlčí mák používá jako přírodní potravinářské barvivo k výrobě červených a růžových odstínů v pečivu. Zde je několik konkrétních receptů, které obsahují vlčí mák:

1. Salát z vlčího máku: Složení:

• 2 šálky směsi zeleniny
• 1 šálek korunních lístků vlčího máku
• 1/2 šálku třešní, rozpůlených
• 1/4 šálku rozdrobeného sýra feta
• 2 lžíce balzamikového octa
• 1 lžíce olivového oleje
• sůl a pepř na dochucení
Instrukce:
1. V misce smíchejte zeleninu, korunní lístky vlčího máku, třešně a sýr feta.
2. V samostatné misce smíchejte balzamikový ocet, olivový olej, sůl a pepř.
3. Salát pokapejte dresinkem a promíchejte, aby se spojil. Ihned podávejte.

2. Čaj z vlčího máku: Složení:

• 2 lžíce sušených semen vlčího máku
• 2 šálky vroucí vody
• med nebo cukr podle chuti (volitelné)
Instrukce:
1. Sušený vlčí mák vložte do čajového louhovače nebo mušelínové utěrky.
2. Semena zalijte vroucí vodou a louhujte 10-15 minut.
3. Odstraňte louhovač nebo utěrku a podle potřeby oslaďte medem nebo cukrem. Podávejte horké.

Zatímco vlčí mák má mnoho výhod a použití, je důležité si uvědomit, že rostlina je ve velkém množství toxická. Konzumace velkého množství vlčího máku může způsobit nevolnost, zvracení a další příznaky. Při použití vlčího máku pro léčebné nebo kulinářské účely je důležité postupovat opatrně a střídmě.

K dispozici je také několik komerčních produktů s vlčím mákem, včetně nutričních doplňků, čajů a produktů péče o pleť. Tyto produkty často tvrdí, že mají různé zdravotní přínosy, ale je důležité zkoumat a vybrat si renomované značky.

Zde je několik odkazů na videa a články o vlčím máku:
• „Léčivé vlastnosti máku“: https://www.youtube.com/watch?v=TnP5CgAxn2Q
• „Vaření s vlčím mákem“: https://www.youtube.com/watch?v=Zw8zKjGdJLI
• „Přínosy vlčího máku pro krásu“: https://www.byrdie.com/corn-poppy-skincare-5075161

Závěrem lze říci, že mák vlčí je krásná a všestranná rostlina, která má pro člověka mnoho výhod a využití. Ať už jej používáte pro jeho léčivé vlastnosti nebo jej začleňujete do rutiny vaření nebo péče o pleť, je důležité dbát opatrnosti a umírněnosti, abyste se vyhnuli potenciální toxicitě.

 

Přínosy vlčího máku
Napsal ChatGPT, komentovala Ivana Paukertová

Papaver rhoeas, známý také jako vlčí mák nebo corn poppy, je nádherná divoká květina, která se pro svůj dekorativní vzhled pěstuje již po staletí (pravděpodobnější je, že po staletí je pěstován kvůli léčivým účinkům a ještě mnohem přesnější by asi bylo sbírán). Ale kromě své estetické hodnoty má vlčí mák také značný význam pro člověka díky různým zdravotním přínosům a praktickému využití.

Jednou z nejdůležitějších výhod vlčího máku je jeho schopnost pomáhat zmírňovat bolest. Rostlina obsahuje skupinu alkaloidů známých jako rhoeadinové alkaloidy (v první verzi měl drahoušek opiové alkaloidy, které obsahuje mák setý, což je vyložená chyba, text na moje upozornění opravil), které mají analgetické vlastnosti. Tyto sloučeniny se tradičně používaly pro své vlastnosti zmírňující bolest a dodnes se používají při výrobě léků proti bolesti, jako je tramadol (tady má drahoušek chybu nebo minimálně nepřesnost, tramadol je syntetický opiát a ze rhoeadinových alkaloidů se nevyrábí).

Kromě léčivých vlastností našel vlčí mák také využití v kulinářské praxi. Korunní lístky květu jsou jedlé a často se používají k přidání barvy a chuti do salátů, polévek a dezertů. Ve skutečnosti se v některých kulturách vlčí mák používá jako přírodní potravinářské barvivo k výrobě červených a růžových odstínů v pečivu (na tohle jsem nikde nenarazila, a to jsem při psaní svého článku projížděla vlčí mák opravdu důkladně, jediné co se květy máku barví jsou bonbóny, sirupy, nápoje a alkohol, na pečivo se sypou semena). Zde je několik konkrétních receptů, které obsahují vlčí mák:

1. Salát z vlčího máku: Složení:

• 2 šálky směsi zeleniny
• 1 šálek korunních lístků vlčího máku
• 1/2 šálku třešní, rozpůlených (toto je pozoruhodné, v první verzi před opravou alkaloidů měl cherry rajčata, v opravené verzi zůstaly jen třešně, naši diskusi na toto téma si můžete přečíst v přepisu celé konverzace, odkaz na ni je dole pod článkem)
• 1/4 šálku rozdrobeného sýra feta
• 2 lžíce balzamikového octa
• 1 lžíce olivového oleje
• sůl a pepř na dochucení
Instrukce:
1. V misce smíchejte zeleninu, korunní lístky vlčího máku, třešně a sýr feta.
2. V samostatné misce smíchejte balzamikový ocet, olivový olej, sůl a pepř.
3. Salát pokapejte dresinkem a promíchejte, aby se spojil. Ihned podávejte.

2. Čaj z vlčího máku: Složení:

• 2 lžíce sušených semen vlčího máku (zajímavá varianta, čaj se většinou dělá z květů máku vlčího, případně z nezralých makovic máku setého, ale proč ne) 
• 2 šálky vroucí vody
• med nebo cukr podle chuti (volitelné)
Instrukce:
1. Sušený vlčí mák vložte do čajového louhovače nebo mušelínové utěrky.
2. Semena zalijte vroucí vodou a louhujte 10-15 minut.
3. Odstraňte louhovač nebo utěrku a podle potřeby oslaďte medem nebo cukrem. Podávejte horké.

Zatímco vlčí mák má mnoho výhod a použití, je důležité si uvědomit, že rostlina je ve velkém množství toxická. Konzumace velkého množství vlčího máku může způsobit nevolnost, zvracení a další příznaky. Při použití vlčího máku pro léčebné nebo kulinářské účely je důležité postupovat opatrně a střídmě.

K dispozici je také několik komerčních produktů s vlčím mákem, včetně nutričních doplňků (o doplňcích výživy nic nevím, nemůžu vyloučit že existují, já jsem nic podobného nenašla), čajů a produktů péče o pleť. Tyto produkty často tvrdí, že mají různé zdravotní přínosy, ale je důležité zkoumat a vybrat si renomované značky.

Zde je několik odkazů na videa a články o vlčím máku:
• „Léčivé vlastnosti máku“: https://www.youtube.com/watch?v=TnP5CgAxn2Q (toto video již není dostupné)
• „Vaření s vlčím mákem“: https://www.youtube.com/watch?v=Zw8zKjGdJLI (toto video již není dostupné)
• „Přínosy vlčího máku pro krásu“: https://www.byrdie.com/corn-poppy-skincare-5075161 (odkaz přeskočí na článek Weather in Hokkaido: Climate, Seasons, and Average Monthly Temperature)

Pozoruhodné je, že před opravou alkaloidů měl v první verzi jiné zdroje. Kopíruju a komentuju:

References:

Videos:

Závěrem lze říci, že mák vlčí je krásná a všestranná rostlina, která má pro člověka mnoho výhod a využití. Ať už jej používáte pro jeho léčivé vlastnosti nebo jej začleňujete do rutiny vaření nebo péče o pleť, je důležité dbát opatrnosti a umírněnosti, abyste se vyhnuli potenciální toxicitě.

Závěrem musím podotknout, že v zadání byl i následný překlad do češtiny, což splněno nebylo. Na přímé vyžádání pak překlad začal, ten ale zůstal nedokončený.

Souhrn
Můj původní názor z úvodu se po dnešním testování ChatGPT nikterak nezměnil. I když mě ohromně překvapilo, že vyprodukoval alespoň jeden reálný a relevantní zdroj informací, ovšem data z těch odkazovaných článků se na kvalitě a množství informací výstupu nijak neprojevila. Konečné závěry si jistě uděláte vlastní. Osobně se docela obávám, že používáním tohoto nástroje se velmi rozmnoží podíl článků s nepřesnými, neúplnými, zavádějícími a někdy i zjevně chybnými informacemi. Tedy nárůst obecné pičplantizace. Jo aha, vy nevíte co to je, budu muset napsat další článek. Velmi stručně řečeno ty neúplné a nepřesné informace. Jako byl ten skvost o máku vlčím s fotkou okrasného máku východního, s půlkou obsahu o máku setém a rozhovorem s nějakou manažerkou (což byl hádám hlavní účel jeho vzniku). Naštěstí se dneska už nedá dohledat.

Osobně bych ocenila, kdyby mi nějaká AI odfiltrovala personalizaci a dostala mě z tunelového vidění světa, kam se mě tahle vymyšlenost snaží uzavřít. Vyhledala statistiku, přepočítala na počet obyvatel a porovnala s jinou. Vyhledala výživové hodnoty pro druh x, porovnala je, přepočítala na jednotky používané v EU, přepočítala na dávku doporučovanou jako denní spotřebu v % a dala do přehledné tabulky. Vyhledala odborné články na zadané téma (scholar!), přeložila odborně správně abstrakty, vyhledala informace o autorech (včetně citation indexu a ratingu odborného časopisu) a udělala přehledný souhrn včetně slovníčku použitých odborných výrazů. Taky by bylo fajn, aby někdo naučil překladače rozpoznat jména kytek, aby mi už nepřekládaly Papaver rhoeas jako kukuřičný mák, bolševník jako kamení a tak podobně. Případně přeložila recept s gruzínskou zkratkou pro kávovou lžičku a polévkovou lžíci nebo přepočítala v receptu australskou lžičku a všechny ty fl oz na gramy, mililitry nebo třeba hrníčky. Prostě tyhle věci. Protože všechno tohle (kromě těch kytek) by zvládla daleko rychleji než já. A to by mi bylo mnohem užitečnější.

Celou naši vzájemnou konverzaci s ChatGPT o vlčím máku (v angličtině) si můžete prohlédnout zde.
Vzor pro zadání, článek Povídání o máku vlčím pro Dášu

PS (3.30 ráno): Ten ChatGPT přece jenom má některé velmi užitečné výstupy. Možná bude další článek.
PSS (21.2. 18.30): Já kráva mu zas naletěla. Po prověření je z toho nejméně polovina nesmyslů, asi i víc než polovina. ChatGPT je jako chlap, co se s tebou chce vyspat a říká ti to, o čem si myslí, že chceš slyšet.

Ja a málem bych zapomněla, ještě to blbý call to action, podívejte se na moje kurzy a jestli chcete přijít, ráda vás uvidím.


Související články:
Hindbeh, jídlo z pampelišky (01.06.2024)
Ochutnávka divokých rostlin 31. (workshop Aromaterapie) (22.05.2024)
Ochutnávka divokých rostlin 32. (přednáška Praha) (19.05.2024)
Ochutnávka divokých rostlin 33. (Barbarská osada 1.) (16.05.2024)
Jasanový čaj (16.05.2024)
Lopuchová povidla (15.05.2024)
Ochutnávka divokých rostlin 34. (Barbarská osada 2.) (14.05.2024)
Jedlé rostliny cestou k volbám (12.02.2023)
Ochutnávka divokých rostlin 29. (Ornis Přerov) (17.02.2022)
Ochutnávka divokých rostlin 28. (zoo Ostrava) (15.01.2022)
Povídání o tulipánech (02.05.2021)
Povídání o máku vlčím pro Dášu (01.08.2020)
Výživový experiment, pilotní díl (17.12.2019)
Ochutnávka divokých rostlin 27. (Festival Aromaterapie a bylinky) (11.09.2019)
Dobré ráno aneb 35 jedlých rostlin před studiem ČT v Brně (26.08.2019)
Ochutnávka divokých rostlin 26. (Den Země Okras ) (28.04.2019)
Ochutnávka divokých rostlin 25. (Ekofilm 2018) (20.04.2019)
Ochutnávka divokých rostlin 24. Mensa Hálův mlýn (04.04.2019)
Průvodce po jedlé a léčivé květeně Riegrových sadů (10.07.2018)
Léčivá a jedlá květena Riegrových sadů (10.07.2018)
Ochutnávka léčivých receptů a planých rostlin 23. (Praha, Prádelna café) (25.06.2018)
Jedlé a léčivé rostliny na Staré plovárně v Jihlavě (04.06.2018)
Čistící smoothie s ptačincem podle Celie (20.02.2018)
Ochutnávka planých rostlin 20. (Beskydská smršť) (23.09.2017)
Ochutnávka planých rostlin 22. (sraz N) (15.09.2017)
Ochutnávka planých rostlin 21. (přednáška Vsetín) (15.09.2017)
Ochutnávka planých rostlin 19. (Ekofilm) (11.04.2017)
Jedlá a léčivá květena Brnoxu (09.01.2017)
BRNOX - o průvodci brněnským Bronxem a také o jeho květeně (09.01.2017)
Ochutnávka planých rostlin 18. (sraz N) (27.08.2016)
Ochutnávka planých rostlin 11. (sraz rR) (12.07.2016)
Ochutnávka planých rostlin 15. (Geomon) (11.07.2016)
Ochutnávka planých rostlin 16. (Psraz) (10.07.2016)
Jedlé rostliny v Brně - parčík na Žerotínově náměstí (17.06.2016)
Ochutnávka planých rostlin 17. (Vegepárty) (28.05.2016)
Vesnovka obecná - divoká brokolice (22.04.2016)
Ochutnávka planých rostlin 14. (Envi) (20.04.2016)
Ochutnávka planých rostlin 13. (přednáška Kopřivnice) (18.04.2016)
Ochutnávka planých rostlin 12. (festival Udělej most) (17.04.2016)
Ochutnávka planých rostlin 10. (Letní kurz) (23.07.2015)
Ochutnávka planých rostlin 9. (Putování za jedlými rostlinami) (04.06.2015)
Haluzická ochutnávka (č.2) planých rostlin v grafech (27.04.2015)
Ochutnávka planých rostlin 8. (Jarní kurz) (24.04.2015)
Aprílová miniochutnávka jídel v Brně (19.04.2015)
Ochutnávka planých rostlin 7. (Jedlá divočina) (18.04.2015)
Erbuzzu, směs divokých rostlin ze Sardínie (23.02.2015)
Silvestrovská žaludová miniochutnávka a silvestrovský minirecept (17.01.2015)
Ochutnávka planých rostlin 6. (19.12.2014)
Ochutnávka planých rostlin 5. (02.10.2014)
Čím nahradit guascas? A co takhle originál? (01.08.2014)
Botanická poradna: česnek podivný Allium paradoxum (05.05.2014)
Preboggion, italská kulinářská ingredience (01.05.2014)
Rostliny japonského svátku Nanakusa-no-sekku (24.04.2014)
Sansai aneb japonská horská zelenina u nás (14.04.2014)
Ochutnávka planých rostlin 4. (21.12.2013)
Ochutnávka planých rostlin 3. (07.10.2012)
Tabulka chuti jedlých rostlin (23.02.2010)
Denivka plavá (06.02.2010)
Srážení mléka za pomoci rostlin - praktický pokus (19.01.2010)
Výhodné kombinace (28.11.2009)
Rostlinná syřidla (02.07.2009)
Ptačinec žabinec jako léčivá rostlina (22.10.2008)
Ochutnávka planých rostlin 2. (17.07.2008)
Jedlé rostliny 1. květy (09.06.2008)
Ochutnávka planých rostlin 1. (29.04.2008)
[Akt. známka: 0 / Počet hlasů: 0] 1 2 3 4 5
Celý článek | Zpět Informační e-mail Vytisknout článek


Jména rostlin zadávejte v uvozovkách.






Kočka na stromě

Kočka na stromě

Mám kočku na stromě, mňouká a nechce slézt. Co mám dělat? Kdo mi pomůže?

Příběh a odpovědi.


Tento web používá redakční systém phpRS.