Poradenská a konzultační činnost v oblasti životního prostředí |
|
|
|
|
|
Přehled prací | Ceny | Termíny | Kvalifikace | Pro zadavatele |
Mgr. Ivana Paukertová
Autorizace |
Zpracuji
|
Často kladené otázky |
Průvodce investora procesem posuzování vlivů na životní prostředí - EIA |
Hlavní menu
Vyhledávání
Jména rostlin zadávejte v uvozovkách.
|
Novela
Zákon 39/2015 Sb., kterým se mění zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí (zvaný též novela EIA) vstoupil v platnost 1. dubna 2015.
Ochutnávka planých rostlin 21. (přednáška Vsetín)
Mgr. Ivana Paukertová - Ochutnávky - 15. 09. 2017 (5625 přečtení) Po červnové přednášce o jedlých rostlinách ve Vsetíně následovala jako obvykle ochutnávka divokých rostlin a jídel z nich. Poté, co jsme na jarním Beskydském kurzu s jistotou ověřili, že čistec lesní Stachys sylvatica opravdu chutná po houbách jsem usoudila, že je čas na recept francouzského etnobotanika Françoise Couplana. Françoise Couplan je doktor věd na několika univerzitách, propagátor jedlých rostlin, studoval jejich využití na pěti kontinentech. Kromě jiných knih je autorem encyklopedie amerických jedlých rostlin (The Encyclopedia of Edible Plants of North America, ISBN 978-0879838218) a několikadílné encyklopedie jedlých rostlin evropských (Encyclopédie des plantes sauvages comestibles de l'Europe). Založil Kolej praktické etnobotaniky (Collège pratique d'ethnobotanique - CPE), přeložil několik knih o permakultuře, je průkopníkem "jemného přežití". Společně s francouzským (dvakrát) tříhvězdičkovým šéfkuchařem Marcem Veyratem napsali několik knih o jedlých rostlinách, zejména Herbier gourmand (Herbář gurmána). Když jsem si přivezla z jedné lesní exkurze tašku kvetoucí nati čistce lesního, dala jsem se chutě do díla. Recept na čistcové consommé je založen právě na jeho houbové chuti a nepatří k těm úplně jednoduchým. Hotový výrobek jsem pak přivezla na ochutnávku po přednášce ve Vsetíně. Mé očekávání dosahovalo výšin nebeských, také fotka hotového vývaru patří určitě mezi moje top ten. Chuť mého produktu byla bohužel asi tak o dva levely níže. Buďto jsou francouzké čistce jiné chuti anebo se ten recept ještě musím naučit. Mohlo to být i tím, že se taška nati chvíli povalovala v ledničce a taky mu neprospěl ani převoz v PET flašce - čerstvý měl chuť lepší tak o půl bodu až bod. Možná to bude taky tím, že mi chybí ten michelinový šéfkuchař, aby mě naučil pořádně vařit. Každopádně budu zkoušet dál. V ochutnávce dosáhl vývar z čistce jeden z nejlepších podprůměrných výsledků a umístil se na krásném desátém místě. Také by se dalo říct, že byl poslední. Absolutními vítězi Vsetínské ochutnávky jsou naložené smrkové výhonky a bezinková omáčka Pontack s průměrem 5,00 bodů. Následují poupata květů lípy srdčité, v těsném závěsu se umístila nať šruchy zelné spolu s vařenými listy merlíku bílého. Další v pořadí je lipové kafe z opražených a pomletých plodů lípy. Za ním jsou oloupané řapíky lopuchu a poté spařené listy bolševníku. Listy hulevníku lékařského byly některé hořké nebo nahořklé a tak jsou na předposledním místě.
Komentáře Chcete se mnou vařit? Spolu se školou Aromaterapie a bylinky pořádáme letos (2023) jarní celodenní workshop se sběrem, vařením a ochutnávkou. Chcete něco jiného? Terénní kurzy, dálkové kurzy, ochutnávky? Podívejte se na přehled všech mých kurzů 2023.
Související články:
Celý článek |
Zpět
Hindbeh, jídlo z pampelišky (01.06.2024) Ochutnávka divokých rostlin 31. (workshop Aromaterapie) (22.05.2024) Ochutnávka divokých rostlin 32. (přednáška Praha) (19.05.2024) Ochutnávka divokých rostlin 33. (Barbarská osada 1.) (16.05.2024) Jasanový čaj (16.05.2024) Lopuchová povidla (15.05.2024) Ochutnávka divokých rostlin 34. (Barbarská osada 2.) (14.05.2024) Povídání o máku vlčím, napsal ChatGPT (20.02.2023) Jedlé rostliny cestou k volbám (12.02.2023) Ochutnávka divokých rostlin 29. (Ornis Přerov) (17.02.2022) Ochutnávka divokých rostlin 28. (zoo Ostrava) (15.01.2022) Povídání o tulipánech (02.05.2021) Povídání o máku vlčím pro Dášu (01.08.2020) Výživový experiment, pilotní díl (17.12.2019) Ochutnávka divokých rostlin 27. (Festival Aromaterapie a bylinky) (11.09.2019) Dobré ráno aneb 35 jedlých rostlin před studiem ČT v Brně (26.08.2019) Ochutnávka divokých rostlin 26. (Den Země Okras ) (28.04.2019) Ochutnávka divokých rostlin 25. (Ekofilm 2018) (20.04.2019) Ochutnávka divokých rostlin 24. Mensa Hálův mlýn (04.04.2019) Průvodce po jedlé a léčivé květeně Riegrových sadů (10.07.2018) Léčivá a jedlá květena Riegrových sadů (10.07.2018) Ochutnávka léčivých receptů a planých rostlin 23. (Praha, Prádelna café) (25.06.2018) Jedlé a léčivé rostliny na Staré plovárně v Jihlavě (04.06.2018) Čistící smoothie s ptačincem podle Celie (20.02.2018) Ochutnávka planých rostlin 20. (Beskydská smršť) (23.09.2017) Ochutnávka planých rostlin 22. (sraz N) (15.09.2017) Ochutnávka planých rostlin 19. (Ekofilm) (11.04.2017) Jedlá a léčivá květena Brnoxu (09.01.2017) BRNOX - o průvodci brněnským Bronxem a také o jeho květeně (09.01.2017) Ochutnávka planých rostlin 18. (sraz N) (27.08.2016) Ochutnávka planých rostlin 11. (sraz rR) (12.07.2016) Ochutnávka planých rostlin 15. (Geomon) (11.07.2016) Ochutnávka planých rostlin 16. (Psraz) (10.07.2016) Jedlé rostliny v Brně - parčík na Žerotínově náměstí (17.06.2016) Ochutnávka planých rostlin 17. (Vegepárty) (28.05.2016) Vesnovka obecná - divoká brokolice (22.04.2016) Ochutnávka planých rostlin 14. (Envi) (20.04.2016) Ochutnávka planých rostlin 13. (přednáška Kopřivnice) (18.04.2016) Ochutnávka planých rostlin 12. (festival Udělej most) (17.04.2016) Ochutnávka planých rostlin 10. (Letní kurz) (23.07.2015) Ochutnávka planých rostlin 9. (Putování za jedlými rostlinami) (04.06.2015) Haluzická ochutnávka (č.2) planých rostlin v grafech (27.04.2015) Ochutnávka planých rostlin 8. (Jarní kurz) (24.04.2015) Aprílová miniochutnávka jídel v Brně (19.04.2015) Ochutnávka planých rostlin 7. (Jedlá divočina) (18.04.2015) Erbuzzu, směs divokých rostlin ze Sardínie (23.02.2015) Silvestrovská žaludová miniochutnávka a silvestrovský minirecept (17.01.2015) Ochutnávka planých rostlin 6. (19.12.2014) Ochutnávka planých rostlin 5. (02.10.2014) Čím nahradit guascas? A co takhle originál? (01.08.2014) Botanická poradna: česnek podivný Allium paradoxum (05.05.2014) Preboggion, italská kulinářská ingredience (01.05.2014) Rostliny japonského svátku Nanakusa-no-sekku (24.04.2014) Sansai aneb japonská horská zelenina u nás (14.04.2014) Ochutnávka planých rostlin 4. (21.12.2013) Ochutnávka planých rostlin 3. (07.10.2012) Tabulka chuti jedlých rostlin (23.02.2010) Denivka plavá (06.02.2010) Srážení mléka za pomoci rostlin - praktický pokus (19.01.2010) Výhodné kombinace (28.11.2009) Rostlinná syřidla (02.07.2009) Ptačinec žabinec jako léčivá rostlina (22.10.2008) Ochutnávka planých rostlin 2. (17.07.2008) Jedlé rostliny 1. květy (09.06.2008) Ochutnávka planých rostlin 1. (29.04.2008) |
Jména rostlin zadávejte v uvozovkách.
Nová videa na YouTube
Rostliny ČR seznam rubrik
Nejnovější recepty
Nové články na blogu Rostliny ČR
Kočka na stromě
Mám kočku na stromě, mňouká a nechce slézt. Co mám dělat? Kdo mi pomůže? Příběh a odpovědi. Tento web používá redakční systém phpRS. |