Poradenská a konzultační činnost v oblasti životního prostředí


 


 

 

 
 
Přehled prací Ceny Termíny Kvalifikace Pro zadavatele

 

Mgr. Ivana Paukertová
Řezáčova 28
624 00 Brno
IČO: 686 72 217
ivana@paukertova.cz
tel.:603 39 62 90

Autorizace
posouzení podle § 45i
(Naturové posouzení)

Zpracuji
  • Naturové posouzení - posouzení vlivu záměru na evropsky významné lokality (posouzení podle § 45i zákona 114/1992 Sb.)
  • přírodovědné průzkumy v rozsahu biologického hodnocení
  • oznámení podle přílohy č. 3 zákona 100/2001 Sb. o posuzování vlivů na životní prostředí
  • analýzu záměru, vyhodnocení možných střetů s ochranou přírody a návrhy na jejich optimální řešení
  • botanický a přírodovědný průzkum jako podklad projektu nebo příloha k žádosti o dotace
  • návrhy informačních tabulí pro ZCHÚ a EVL, přírodovědné naučné stezky, fotografie rostlin
  • botanické inventarizace chráněných území, VKP
  • inventarizaci dřevin
Často kladené otázky Průvodce investora procesem posuzování
vlivů na životní prostředí - EIA


Dnešní datum: 06. 12. 2024  | Hlavní stránka | Mapa stránek | Orientace na stránce | Fotografie rostlin | Rostliny ČR |  

Vyhledávání

Vyhledat text

Jména rostlin zadávejte v uvozovkách.


TOPlist

Novela

Zákon 39/2015 Sb., kterým se mění zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí (zvaný též novela EIA)  vstoupil v platnost 1. dubna 2015.


Divoká kuchařka * Několik receptů na ptačincové smoothie
Mgr. Ivana Paukertová - Divoká kuchařka - 09. 02. 2023 (2438 přečtení)

Divokých jedlých zdrojů v zimě je málo. Ale ptačinec prostřední (hviezdica prostredná) Stellaria media k nim patří. Jako jednoletá rostlina s krátkým životním cyklem je schopen vyklíčit a vyrůst vždy, když je několik dní za sebou bez mrazu a samozřejmě i bez sněhu. Podle předpovědi má takové období s výjimkou hor v příštích dnech nastat, takže nastane vhodný čas vyzkoušet nějaký nový divoký recept.



Jarní smoothie s ptačincem
1 šálek vody nebo kopřivového čaje
2 šálky hroznového vína
1 jablko)
1 banán
2 šálky ptačince
1 šálek ledových kostek
inspirace thelazyherbalist.wordpress.com

Tropické smoothie s ptačincem
2 hrsti ptačince
1/2 manga
1/2 ananasu
1 lžíce piniových nebo jiných oříšků
voda
podle zmizelého francouzského blogu

Podmáslové smoothie s ptačincem
podmáslí a pomerančový džus stejným dílem
velká hrst ptačince
půl banánu
inspirace hochkoenig.at

Co je to ptačinec? Ptačinec prostřední (hviezdica prostredná) Stellaria media je hojná jednoletá rostlina, která má krátkou dobu života a vytvoří několik generací za rok. Klíčí při nízkých teplotách, takže se dá sbírat na jídlo i jako léčivý po celý rok, samozřejmě s výjimkou zimních dní, kdy leží vrstva sněhu. Roste na stinných nebo částečně zastíněných místech. Má rád volnou půdu, bez porostu, která je bohatá na živiny.
Je ptačinec jedlý? Ano, nadzemní orgány ptačince jsou pro lidi jedlé. Stejně jako u jiných potravin, nadměrné množství může způsobit zdravotní problémy, u ptačince je to podráždění žaludku. Ptačinec je již dlouho známý jako výborné krmivo pro ptáky, kvůli obsahu saponinů je však toxický pro ryby.
Je ptačinec léčivý? Ano, v lidové medicíně je používán na řadu chorob. Jako léčivé se používají nadzemní části. Obsahové látky nicméně nejsou příliš prozkoumané, nejčastěji jsou uváděny saponiny, dále vitamíny a minerální látky. Má močopudné účinky a podporuje metabolismus, používá se i na obklady.
Jak používat ptačinec v kuchyni? Nať ptačince se hodí na čerstvé saláty, do smoothie a do mnoha druhů zeleninových jídel. Používá se syrový nebo vařený. Pro křehké listy i chuť je ceněn zejména čerstvý, bez tepelné úpravy, i jako ozdoba hotových jídel. Nehodí se k mléčnému kvašení, tento způsob neposkytne chutný výrobek.
Jaké má ptačinec nutriční hodnoty a přínosy pro zdraví? Ptačinec obsahuje ve vyšším množství betakaroteny, které tělo využívá na tvorbu vitamínu A, dále vitamín E a vitamín K. Významný je též obsah draslíku a vápníku.
Jakou chuť má ptačinec? Většinou je chuť čerstvé nati ptačince popisovaná jako oříšková, je také přirovnávána ke kukuřici nebo hrášku. Většině lidí chutná, i když samozřejmě chuti jsou individuální.

Popis ptačince, záměny a jeho léčivé účinky podrobně najdete ve článku: Ptačinec žabinec jako léčivá rostlina

Ptačinec - short na mém kanálu YouTube

Další recepty z ptačince:
Výborná jedlá rostlina - ptačinec žabinec
Májový ptačincový salát
Divoký lednový salát
Divoká vaječná tlačenka
Čistící smoothie s ptačincem podle Celie
Nanakusa-gayu, rýžová kaše sedmi bylin
Ptačincový salát s mangovou zálivkou

Další recepty na smoothie:
Několik receptů na smoothie se slézem
Několik receptů na kopřivové smoothie
Rajčatové smoothie s pěťourem
Čistící smoothie s ptačincem podle Celie
Tulipánové smoothie (recept pod článkem)

A pokud vám to nestačí a chcete ještě víc, zkuste můj nový Dálkový kurz Zelenina z přírody 2023.

ptačinec žabinec Stellaria media ptačinec žabinec ptačinec žabinec Stellaria media divoká vaječná tlačenka lednový divoký salát

Související články:
Barbarské čipsy lenního pána (13.05.2024)
Jarní salát s lípou a tulipánem (13.05.2024)
Jarní salát s violkou (27.03.2024)
Několik receptů na smoothie ze šruchy zelné (10.09.2023)
Bršlicový štrúdl (12.03.2023)
Bršlicové smoothie s česnekem medvědím (26.02.2023)
Únorový divoký salát (24.02.2023)
Ptačincové pesto (19.02.2023)
Bramborový salát s orsejí (09.02.2023)
Hwajeon 화전 (06.02.2022)
Pampeliškový med podle mojí babičky (13.05.2021)
Divoký salát Lucie (19.12.2019)
Domácí etnochleba podle Łukasze Łuczaje (18.10.2019)
Růžová zavařenina (13.06.2019)
Divoký listový salát s violkou (07.04.2019)
Rajčatové smoothie s pěťourem (25.05.2018)
Ďáblův déšť s ptačincem (29.04.2018)
Vyolette (06.04.2018)
Půlnoční klobásky - Saucisse minuit (01.04.2018)
Ptačincový salát s mangovou zálivkou (28.03.2018)
Jarní salát s lípou a divokou brokolicí (30.04.2017)
Zelená bábovka (11.04.2017)
Divoké recepty v Envi café (05.03.2017)
Dálkový kurz poznávání a vaření z jedlých rostlin 2017 (18.02.2017)
Anketa: co byste rádi ochutnali v Envi café (08.02.2017)
Recepty Sama doma (24.10.2016)
Bezová varmuže (24.10.2016)
Mezní džem (hedgerow jam) (29.09.2016)
Merlíkový a laskavcový špenát, jednoduchá survival jídla (27.08.2016)
Několik receptů na smoothie se slézem (29.05.2016)
Několik receptů na kopřivové smoothie (29.05.2016)
Douglasková limonáda (27.05.2016)
Topinambury v Deku (12.05.2016)
Přesličková rýže (11.05.2016)
Studená šťavelová polévka (04.05.2016)
Kerblíková omáčka (27.04.2016)
Májový ptačincový salát (26.04.2016)
Sumachová limonáda (21.04.2016)
Kostivalové tuiles (17.04.2016)
Gruzínská prasiela z denivky plavé (16.04.2016)
Medvědí paradoxní salát (13.04.2016)
Pampeliškové čipsy (12.03.2016)
Šruchový salát s turankou kanadskou (15.07.2015)
Salát s řeřišnicí hořkou (27.06.2015)
Žaludové cookies (25.04.2015)
Dálkový kurz poznávání a vaření z jedlých rostlin 2015 (07.04.2015)
Zelení vodníci, Stuffed eggs like watermans and nymphs (04.04.2015)
Neunerlei Kräutersuppe - tradiční německá polévka (02.04.2015)
Divoká vaječná tlačenka (31.03.2015)
Odkazy na recepty z ochutnávky 30.3.2015 (30.03.2015)
Dělimáda (22.02.2015)
Božská Bloody Mary (19.02.2015)
Mrkev na mrkvi (18.02.2015)
Sardinky s krvavcem (24.01.2015)
Divoký lednový salát: sedmikráska, ptačinec, krvavec (22.01.2015)
Jablečný kompot s hrozny a komonicí (18.01.2015)
Žaludové vánoční cukroví (22.12.2014)
Hložinkový sýr, survival jídlo (20.12.2014)
Netýkavkové plody jako fazolky (30.09.2014)
7 receptů na kostival v těstíčku (27.09.2014)
Podzimní Jarovský salát (24.09.2014)
Salát Sherwoodského bezdomovce (23.09.2014)
Polévka ajiaco santafereño - gejzír chutí (07.08.2014)
Jahodový sbiteň s třezalkou (01.07.2014)
Bolševník se svíčkovou omáčkou (01.06.2014)
Smrkové linecké koláčky (31.05.2014)
Ruské šči s měsíčkem lékařským (29.05.2014)
Jehněčí karbanátky s kari a merlíkem (28.05.2014)
Dvoupatrová panna cotta z květů akátu a černého bezu (26.05.2014)
Mléčně kvašené listy divokých rostlin (20.05.2014)
Ruský nápoj Tarchun (19.05.2014)
Zeleninová polévka s bolševníkem (15.05.2014)
Pansotti con salsa di noci - ligurské těstoviny s ořechovou omáčkou (06.05.2014)
Podivná bramborová polévka (05.05.2014)
Preboggion, recept z východní Ligurie (02.05.2014)
Nanakusa-gayu, rýžová kaše sedmi bylin (24.04.2014)
Nakládané květy třešní sakur (20.04.2014)
Recept pro 4 osoby za jednu korunu - jarní špenát (17.04.2014)
Japonský pampeliškový jam (15.04.2014)
Šrucha zelná s majonézou (13.04.2014)
Itadori aneb jak vaří křídlatku v Japonsku (15.03.2014)
Akebi ohitashi - vařené výhonky akébie pětičetné (23.02.2014)
Hložinkový kečup (bezlepkový i ve variantě raw) (20.02.2014)
Žaludy nakládané v Deku (19.02.2014)
Japonská tempura z bohyšky (Hosta spp.) (15.02.2014)
Nokanzou ohitashi - japonská příloha z denivky plavé (14.02.2014)
Balva - ázerbajdžánská slézová polévka (08.02.2014)
Ázerbajdžánské kutaby se šťovíkem (07.02.2014)
Jinan dvojlaločný je jedlý - dneska bude párty (06.02.2014)
Domácí žaludová mouka a rychlý žaludový dort (05.02.2014)
Kinpiru (05.05.2009)
Recepty na jídla - topinambur hlíznatý (03.11.2008)
Výborná jedlá rostlina - ptačinec žabinec (23.10.2008)
Zapomenuté recepty: čokoláda z lipových plodů (16.09.2008)
[Akt. známka: 0 / Počet hlasů: 0] 1 2 3 4 5
Celý článek | Zpět Informační e-mail Vytisknout článek


Jména rostlin zadávejte v uvozovkách.






Kočka na stromě

Kočka na stromě

Mám kočku na stromě, mňouká a nechce slézt. Co mám dělat? Kdo mi pomůže?

Příběh a odpovědi.


Tento web používá redakční systém phpRS.