Poradenská a konzultační činnost v oblasti životního prostředí


 


 

 

 
 
Přehled prací Ceny Termíny Kvalifikace Pro zadavatele

 

Mgr. Ivana Paukertová
Řezáčova 28
624 00 Brno
IČO: 686 72 217
ivana@paukertova.cz
tel.:603 39 62 90

Autorizace
posouzení podle § 45i
(Naturové posouzení)

Zpracuji
  • Naturové posouzení - posouzení vlivu záměru na evropsky významné lokality (posouzení podle § 45i zákona 114/1992 Sb.)
  • přírodovědné průzkumy v rozsahu biologického hodnocení
  • oznámení podle přílohy č. 3 zákona 100/2001 Sb. o posuzování vlivů na životní prostředí
  • analýzu záměru, vyhodnocení možných střetů s ochranou přírody a návrhy na jejich optimální řešení
  • botanický a přírodovědný průzkum jako podklad projektu nebo příloha k žádosti o dotace
  • návrhy informačních tabulí pro ZCHÚ a EVL, přírodovědné naučné stezky, fotografie rostlin
  • botanické inventarizace chráněných území, VKP
  • inventarizaci dřevin
Často kladené otázky Průvodce investora procesem posuzování
vlivů na životní prostředí - EIA


Dnešní datum: 05. 02. 2025  | Hlavní stránka | Mapa stránek | Orientace na stránce | Fotografie rostlin | Rostliny ČR |  

Vyhledávání

Vyhledat text

Jména rostlin zadávejte v uvozovkách.


TOPlist

Novela

Zákon 39/2015 Sb., kterým se mění zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí (zvaný též novela EIA)  vstoupil v platnost 1. dubna 2015.


Divoká kuchařka * Japanese quince jelly and cheese
Mgr. Ivana Paukertová - Divoká kuchařka - 22. 01. 2025 (13 přečtení)

The fruits of the ornamental Japanese quince Chaenomeles japonica are used in the kitchen in the same way as the fruits of the quince Cydonia oblonga, which was very popular in the past.



They are just as aromatic as the quince, but they are sour. Quince cheese made from real quinces has a long culinary history, the recipe comes from the Roman cookbook by Apicius and is prepared in many countries. We can also make quince jelly and quince cheese from the ornamental Japanese quince. Another ornamental species, the Chinese quince Chaenomeles speciosa, can also be used in the same way.

Like quince, we collect the fruits of the Japanese quince late in the fall, in October and later, and if they survive the frost, it is a benefit. They can even be harvested in January. After harvesting, they are usually left to ripen.

Japanese quince jelly
Japanese quince fruits
per 1 liter of juice 200 to 400 g of sugar
Wash the fruits well and cut into quarters or eighths. Leave the peel and core, including the seeds, all of which are rich in pectin, which we need for jelly and cheese. Cut out only the rotten pieces. Pour water over the chopped quinces so that they are submerged and simmer covered with a lid just long enough for them to soften, no longer. Strain the cooked quinces through muslin or canvas, weigh them down and leave to drain overnight. The juice after draining is slightly astringent, but that doesn't matter at all. The astringent substances precipitate into foam during boiling, the foam must be collected throughout the boiling process so that the jelly remains clear. Measure the drained juice, boil it down to about a third, and add 200 g to 400 g of sugar per 1 liter of the previously measured juice. Continue cooking, constantly collecting the foam. When the juice thickens, we do a jelly test: we drop it onto a cold plate from the refrigerator, and if it does not run and the jelly is formed, it is ready. We pour the hot jelly into glasses.

Japanese quince cheese
soft quince fruits left after making jelly
for 1 kg of puree 1 kg of sugar
For quince cheese, we strain the rest of the quinces after the juice has drained. We add the same amount of sugar as the resulting puree and boil until thick. Spread the puree into a layer about 1 cm high on a greased baking sheet and leave to dry in a warm place for several days or in an oven at a low temperature for several hours (about 400C). Once the mass is dry enough to be peeled off without tearing, we turn it over and let it dry on the other side as well. Then we cut it into cubes, let them dry on the sides and store in a closed jar. It can be used as a candy, with dried cranberries, pieces of plums and apricots or with raisins as a sweet snack and cut into small pieces into sweet pastries as raisins.

 


[Akt. známka: 0 / Počet hlasů: 0] 1 2 3 4 5
Celý článek | Zpět Informační e-mail Vytisknout článek


Jména rostlin zadávejte v uvozovkách.






Kočka na stromě

Kočka na stromě

Mám kočku na stromě, mňouká a nechce slézt. Co mám dělat? Kdo mi pomůže?

Příběh a odpovědi.


Tento web používá redakční systém phpRS.