Nápoj, přirovnávaný k zelenému čaji má při správné přípravě luxusní chuť. Surovinou je výhradně jasan ztepilý (jaseň štíhly) Fraxinus excelsior, takže nepotřebujeme kromě vody žádné jiné suroviny. To ho řadí mezi survival nápoje.
Uřízneme jasanové větvičky o délce asi 70 - 100 cm z výhonů (vlků) nebo z mladých stromků. Větvičky, které mají jizvy po listech (takové ty hrboly) velmi blízko sebe se nehodí. Čaj se dá vařit celý rok, pokud ho vaříme ve vegetační sezóně, otrháme listy - můžeme si je usušit. Větvičky umyjeme, pokud mají na sobě hnědý nebo nazelenalý povlak z řas, kazí to chuť. Pak je nalámeme nebo nařežeme na menší kousky a povaříme 4 - 5 minut ve 2 - 3 litrech vody. Necháme vylouhovat asi 20 - 30 minut.
Jasanový čaj jsme měli na osmi ochutnávkách a často sbíral vysoké počty bodů. Občas byl slabý, to byl příliš krátce vylouhovaný, příliš krátce vařený anebo nám chuť kazil ten hnědý povlak na větvičkách. Teď už je myslím recept dobře vyladěný.
Ochutnávky:
34 Barbarská 1 (tady mi holky doladily dobu louhování)
24 Hálův mlýn
20 Beskydská smršť
13 Kopřivnice (tady byl slabý)
9 Putování za jedlými rostlinami
8 Jarní kurz (tady byl taky slabší)
7 Jedlá divočina
4 workshop podzimní žaludový