Lopuchová povidla

Autor: Mgr. Ivana Paukertová <ivana@paukertova.cz>, Téma: Divoká kuchařka, Vydáno dne: 15. 05. 2024

Survival recept byl natočen na druhém workshopu na Barbarské osadě. Nepotřebujete žádné suroviny, vše si nasbíráte.



400 g kořenů lopuchu většího (lopúch väčší) Arctium lappa nebo lopuchu plstnatého (lopúch plstnatý) Arctium tomentosum
100 - 200 g listů šťavele kyselého (kyslička obyčajná) Oxalis acetosella
Kořeny sbíráme z listových růžic, které nemají lodyhu. Jakmile roste z kořene lodyha, už začíná dřevnatět a na jídlo není vhodný. Kořeny očistíme, nakrájíme a podlijeme malým množstvím vody. Přidáme listy šťavele kyselého (nebo šťovíku lučního, štiav lúčny Rumex acetosa) a podusíme doměkka (trvá to docela dlouho). Měkké kořeny rozmačkáme na kaši.

Pokud se vám recept zamlouvá, přihlaste se na příští workshop.