Ochutnávka divokých rostlin 34. (Barbarská osada 2.)

Autor: Mgr. Ivana Paukertová <ivana@paukertova.cz>, Téma: Ochutnávky, Vydáno dne: 14. 05. 2024

Ochutnávka z našeho druhého workshopu na Barbarské osadě 20. dubna 2024. Ochutnávali jsme suroviny a na vaření jsem vybrala jednoduché historické a survival recepty, které se dají uvařit s minimem koupených surovin. Na lopuchová povidla dokonce nepotřebujete vůbec nic, jen trochu vody.



Workshop byl skvělý, tentokrát jsme dokonce stihli téměř všechno, co bylo plánováno. Lopuchová povidla byla opravdu dokonale survival, zase ale neměla tu vynikající chuť co na prvním workshopu. Absolutním vítězem ochutnávky je hindbeh, kterému všichni dali nejvyšší počet bodů a musím se přiznat, že i mě osobně velmi příjemně překvapil. Pýrové kafe mělo stejně zvláštní chuť jako minule. Dlouho jsem si docela lámala hlavu, čím to je, že jasanový čaj někdy sbírá trojky a hůř, namísto obvyklých pětek. Holky to tajemnství objevily, musí se docela dlouho louhovat, hned po uvaření je slabý.

Ovesné kopřivové sušenky jsou podle knihy Prehistoric Cooking od Jacqui Wood. Autorka je experimentální archeoložka a spisovatelka, specializuje se na každodenní prehistorický život v Evropě, a je také zakladatelkou keltské vesnice Cornwall Celtic Village. Lopuchová povidla je ruský recept a hindbeh pochází z arabské části Středomoří, kde se pampeliška pěstuje jako komerční zelenina. Lopuchové čipsy jsou Mamutův vynález.

Pěkně jsme se vyblbli, na workshopu jsem točila jak vzteklá a bude několik myslím že dost šťavnatých videí. Publikované jsou čipsy a zítra vyjdou lopuchová povidla. Takže je to zdokumentované a můžete si to užít, stejně jako já a asi i všichni ostatní.

Č. České a slovenské jméno druhu Latinské jméno druhu Ochutnávaná část nebo jídlo Obrázek Ochutnalo lidí Průměr

Body

5 nejlepší

1

kopřiva dvoudomá

pŕhľava dvojdomá

Urtica dioica kopřivové ovesné sušenky
kopřiva dvoudomá Urtica dioica
5 4,6 5,5,5,4,4
2

lopuch větší

lopúch väčší

Arctium lappa

lopuchová povidla

video

lopuch větší Arctium lappa
8 3,6

5,4,4,4,4,3,3,2

 

3

pampeliška "smetánka"

púpavy

Taraxacum sect. Ruderalia hinbeh
pampeliška (smetanka) lékařská Taraxacum sect. Ruderalia
9 5,0 devětkrát 5
4

lopuch větší

lopúch väčší

Arctium lappa

čipsy z kořenů

video

lopuch větší Arctium lappa
2   5,4
5

pýr plazivý

pýr plazivý

Elymus repens pýrové kafe z oddenků 5 3,4 5,4,3,3,2
6

pampeliška "smetánka"

púpava

Taraxacum sect. Ruderalia pampeliškové kafe z kořenů
kořeny pampelišky na kafe
1   4
7

jasan ztepilý

jaseň štíhly

Fraxinus excelsior

jasanový čaj z větviček

video

jasanový čaj
7 4,0 5,5,5,5,4,2
8

bršlice kozí noha

kozonoha hostcová

Aegopodium podagraria listy
bršlice kozí noha Aegopodium podagraria
2   5,5
9

smrk ztepilý

smrek obyčajný

Picea abies smrkové výhonky
smrk ztepilý
7 4,0 5,5,5,4,3,3,3
10

řeřišnice luční

žerušnica lúčna

Cardamine pratensis listy a květy
řeřišnice luční
9 4,1 5,5,5,5,4,4,3,3,3
11

lípa srdčitá

lipa malolistá

Tilia cordata velmi mladé listy
rozpuklé pupeny lípy srdčité
9 3,7 5,5,5,5,5,3,3,2,1
12

šťavel kyselý

kyslička obyčajná

Oxalis acetosella listy
šťavel kyselý
7 4,6 5,5,5,5,5,4,3
2

lopuch větší

lopúch väčší

Arctium lappa syrový kořen
lopuch větší Arctium lappa
4 3,8 4,4,4,3

Komentáře k chuti

Kopřivové ovesné sušenky: překvapivě dobré * asi dobré i bez cukru * měla jsem nedopečený, jinak by byl o level výš

Lopuchová povidla: nakyslé, dalo se * šťavel dal chuť, to stejné uvařený špenát * jako artyčok * dobré, studené o bod horší chuť, druhý den lehce natrpklé

Hindbeh: chutí se podobá špenátu, top * mega dobré, 10 bodů * výborné, klíč je ale opražená cibule * musím jít pryč, sežral bych to celý * malinko tužší, ale chuť velmi překvapivě suprová

Lopuchové čipsy: dobré, malilinko nakyslé

Pýrové kafe: připomíná kávu * má takovou zvláštní příchuť

Pampeliškové kafe: připomíná kávu * bylo méně hořké než obvykle

Jasanový čaj: zajímavý čaj * delší vaření, ale čaj dobrý * výborný jako obvykle

Bršlice: příjemná, jemná chuť

Smrkové výhonky: kyselý * kyselé, šťavnaté * kyselé

Řeřišnice luční: slabá řeřicha * chutném, šťavnaté, připomíná hrášek * k řeřiše, chuť mletý hrášek * hrášková * dneska to tak nějak nebylo ono, jsem zvyklá že má luxusní chuť

Mladé listy lípy: nasládlá, mandlová * jemná chuť, příjemná * nevýrazná chuť, dobrý salát * špatně se polyká

Šťavel kyselý: kyselý * kyselý, šťavnatý, výborný * svěže kyselý

Syrový kořen lopuchu: kořeninové, jemně nakyslé * malilinko natrpklý ocásek

Pokud se vám to zamlouvá, přihlaste se na příští workshop.