Ochutnávka z našeho druhého workshopu na Barbarské osadě 20. dubna 2024. Ochutnávali jsme suroviny a na vaření jsem vybrala jednoduché historické a survival recepty, které se dají uvařit s minimem koupených surovin. Na lopuchová povidla dokonce nepotřebujete vůbec nic, jen trochu vody.
Workshop byl skvělý, tentokrát jsme dokonce stihli téměř všechno, co bylo plánováno. Lopuchová povidla byla opravdu dokonale survival, zase ale neměla tu vynikající chuť co na prvním workshopu. Absolutním vítězem ochutnávky je hindbeh, kterému všichni dali nejvyšší počet bodů a musím se přiznat, že i mě osobně velmi příjemně překvapil. Pýrové kafe mělo stejně zvláštní chuť jako minule. Dlouho jsem si docela lámala hlavu, čím to je, že jasanový čaj někdy sbírá trojky a hůř, namísto obvyklých pětek. Holky to tajemnství objevily, musí se docela dlouho louhovat, hned po uvaření je slabý.
Ovesné kopřivové sušenky jsou podle knihy Prehistoric Cooking od Jacqui Wood. Autorka je experimentální archeoložka a spisovatelka, specializuje se na každodenní prehistorický život v Evropě, a je také zakladatelkou keltské vesnice Cornwall Celtic Village. Lopuchová povidla je ruský recept a hindbeh pochází z arabské části Středomoří, kde se pampeliška pěstuje jako komerční zelenina. Lopuchové čipsy jsou Mamutův vynález.
Pěkně jsme se vyblbli, na workshopu jsem točila jak vzteklá a bude několik myslím že dost šťavnatých videí. Publikované jsou čipsy a zítra vyjdou lopuchová povidla. Takže je to zdokumentované a můžete si to užít, stejně jako já a asi i všichni ostatní.
Č. | České a slovenské jméno druhu | Latinské jméno druhu | Ochutnávaná část nebo jídlo | Obrázek | Ochutnalo lidí | Průměr |
Body 5 nejlepší |
1 |
kopřiva dvoudomá pŕhľava dvojdomá |
Urtica dioica | kopřivové ovesné sušenky | 5 | 4,6 | 5,5,5,4,4 | |
2 |
lopuch větší lopúch väčší |
Arctium lappa |
lopuchová povidla |
8 | 3,6 |
5,4,4,4,4,3,3,2
|
|
3 |
pampeliška "smetánka" púpavy |
Taraxacum sect. Ruderalia | hinbeh | 9 | 5,0 | devětkrát 5 | |
4 |
lopuch větší lopúch väčší |
Arctium lappa |
čipsy z kořenů |
2 | 5,4 | ||
5 |
pýr plazivý pýr plazivý |
Elymus repens | pýrové kafe z oddenků | 5 | 3,4 | 5,4,3,3,2 | |
6 |
pampeliška "smetánka" púpava |
Taraxacum sect. Ruderalia | pampeliškové kafe z kořenů | 1 | 4 | ||
7 |
jasan ztepilý jaseň štíhly |
Fraxinus excelsior |
jasanový čaj z větviček |
7 | 4,0 | 5,5,5,5,4,2 | |
8 |
bršlice kozí noha kozonoha hostcová |
Aegopodium podagraria | listy | 2 | 5,5 | ||
9 |
smrk ztepilý smrek obyčajný |
Picea abies | smrkové výhonky | 7 | 4,0 | 5,5,5,4,3,3,3 | |
10 |
řeřišnice luční žerušnica lúčna |
Cardamine pratensis | listy a květy | 9 | 4,1 | 5,5,5,5,4,4,3,3,3 | |
11 |
lípa srdčitá lipa malolistá |
Tilia cordata | velmi mladé listy | 9 | 3,7 | 5,5,5,5,5,3,3,2,1 | |
12 |
šťavel kyselý kyslička obyčajná |
Oxalis acetosella | listy | 7 | 4,6 | 5,5,5,5,5,4,3 | |
2 |
lopuch větší lopúch väčší |
Arctium lappa | syrový kořen | 4 | 3,8 | 4,4,4,3 |
Komentáře k chuti
Kopřivové ovesné sušenky: překvapivě dobré * asi dobré i bez cukru * měla jsem nedopečený, jinak by byl o level výš
Lopuchová povidla: nakyslé, dalo se * šťavel dal chuť, to stejné uvařený špenát * jako artyčok * dobré, studené o bod horší chuť, druhý den lehce natrpklé
Hindbeh: chutí se podobá špenátu, top * mega dobré, 10 bodů * výborné, klíč je ale opražená cibule * musím jít pryč, sežral bych to celý * malinko tužší, ale chuť velmi překvapivě suprová
Lopuchové čipsy: dobré, malilinko nakyslé
Pýrové kafe: připomíná kávu * má takovou zvláštní příchuť
Pampeliškové kafe: připomíná kávu * bylo méně hořké než obvykle
Jasanový čaj: zajímavý čaj * delší vaření, ale čaj dobrý * výborný jako obvykle
Bršlice: příjemná, jemná chuť
Smrkové výhonky: kyselý * kyselé, šťavnaté * kyselé
Řeřišnice luční: slabá řeřicha * chutném, šťavnaté, připomíná hrášek * k řeřiše, chuť mletý hrášek * hrášková * dneska to tak nějak nebylo ono, jsem zvyklá že má luxusní chuť
Mladé listy lípy: nasládlá, mandlová * jemná chuť, příjemná * nevýrazná chuť, dobrý salát * špatně se polyká
Šťavel kyselý: kyselý * kyselý, šťavnatý, výborný * svěže kyselý
Syrový kořen lopuchu: kořeninové, jemně nakyslé * malilinko natrpklý ocásek
Pokud se vám to zamlouvá, přihlaste se na příští workshop.