Náš první workshop na Barbarské osadě byl úspěšný. Zkoušeli jsme jednoduché recepty z toho, co nasbíráme. Workshop byl 14. října 2023.
Na lopuchová povidla jsem se chystala jsem už dlouho, ale tak nějak nikdy nebylo tolik času. Byla jsem neuvěřitelně zvědavá, připadalo mě, že to nemůže fungovat. Ale nakonec fungovalo. Udělali jsme mírnou úpravu, v původním receptu jsou kořeny drcené na masomlýnku, který jsme neměli, protože tak těžkou věc přece nebudu tahat na hřbetě a jdeme snad dělat ten survival, ne? Když došlo na ocet, všichni mě přesvědčovali, že je ho moc a mám dát míň, ale nakonec to myslím bylo akorát. Recept je ruský, oni jsou mistři přežití, protože často musí. Čaje nedopadly tak lahodně, jak jsem zvyklá, ale daly se. Pokus o odtaninované žaludy zkrachoval, žádné jsme nenašli a ty sušené co jsem přivezla byly hodně plesnivé a navíc jsme to nestihli. Nestihli jsme ani pýrové kafe, asi jsem ohledně času měla příliš velké oči. Negativní zjištění workshopu jsou dvě, jednak že čerstvé lopuchové kořeny se nedají upražit tak, aby se daly pomlít na kafe jako to jde třeba s pampeliškou. A za druhé, semena našich laskavců se nedají pufovat na popkorn jako ty ze zdravé výživy (jsou to jiné druhy). Asi mají málo vody, protože se spálili a při opakování doma v mikrovlnce mi prdla skleněná miska aniž by se jediné semeno nafouklo. Byla to rána, že jsem byla ráda že sousedi nevolali hasiče, tak to prosím neověřujte. Tis jsem přivezla a zbytek jsme nasbírali.
Č. | České a slovenské jméno druhu | Latinské jméno druhu | Ochutnávaná část nebo jídlo | Obrázek | Ochutnalo lidí | Průměr |
Body 5 nejlepší |
1 |
rdesno peprník horčiak pieprový |
Persicaria (Polygonum) hydropiper | listy |
5 |
4,4 | 5,5,5,4,3 | |
2 |
tis červený tis obyčajný |
Taxus baccata |
plod bez semene (míšek) vše ostatní jedovaté!! |
6 | 4,6 | 5,5,5,5,4,4, | |
3 |
česnáček lékařský cesnačka lekárska |
Alliaria petiolata | kořen | 6 | 4,5 | 5,5,5,5,4,3 | |
4 |
česnáček lékařský cesnačka lekárska |
Alliaria petiolata | listy | 6 | 4,3 | 5,5,4,4,4,4 | |
5 |
čistec lesní čistec lesný |
Stachys sylvatica | list, vůně | 4 | 3,0 | 3,3,3,3 | |
6 |
netýkavka žláznatá netýkavka Royleho |
Impatiens glandulifera | semena | 6 | 4,0 | 5,5,5,4,3,2 | |
7 |
rozrazil potoční veronika potočná |
Veronica beccabunga | listy | 6 | 1,00 | 3,1,1,1,1,1 | |
8 |
turanka (turan) kanadská turanec kanadský |
Conyza canadensis | květy | 4 | 3,0 | 5,4,2,1 | |
9 |
turanka (turan) kanadská turanec kanadský |
Conyza canadensis | listy | 6 | 3,8 | 5,5,4,4,3,2 | |
10 |
netýkavka malokvětá netýkavka malokvetá |
Impatiens parviflora | semena | 1 | 5 | ||
11 |
osladič obecný sladič obyčajný |
Polypodium vulgare | oddenek | 3 | 5,5,4 | ||
12 |
lopuch větší lopúch väčší |
Arctium lappa |
syrový kořen |
5 | 2,8 |
4,4,3,2,1 |
|
13 |
jasan ztepilý jaseň štíhly |
Fraxinus excelsior |
jasanový čaj z větviček |
2 | 5,4 | ||
14 |
dub letní dub letný |
Quercus robur | čaj z kůry větviček | 3 | 5,4,4 | ||
15 |
laskavec ohnutý láskavec ohnutý |
Amaranthus retroflexus | pokus o pufovaná semena | 3 | 2,2,1 | ||
16 |
lopuch větší lopúch väčší |
Arctium lappa |
lopuchová povidla video (trochu jiný recept) |
5 | 4,2 |
5,5,4,4,3 |
|
17 |
řeřišnice hořká žerušnica horká |
Cardamine amara | listy | 3 | 5,2,1 |
Komentáře k chuti:
rdesno peprník: pálí * pepř, chilli * pálivý * chuť mezi peprmintem a chilli * pálivý
tis: sladkej, mňam * ovocná chuť, lehce po švestkách * sladký, brusinky * nasládlé, mírně do stévie nebo jiného sladidla, trochu jako kačení mýdlo * připomíná mi to liči texturou a chutí * nebyl tak sladkej ani slizovitej jako jindy
česnáček kořen: ředkvička, kedluben, křen mňam, roketa * křen * křen * velmi pikantní, křen + česnek, mírně tříslovitá chuť * křen, nezpochybnitelnej * ano, křen, slabší
česnáček list: dobrej hořkej * česnek, medvědí česnek * jak medvědí česnek * zemitá chuť mírně připomínající medvědí česnek, rukola * hořkej česnek, roketa * tuhý, česnek nevýrazný, překvapivě málo hořký
čistec lesní: vůně=houby * vůně kopr, houby * houby, kopr * kopr, citrónová tráva, meduňka, houby * šalvěj
netýkavka žláznatá: vlašský ořech * hrách * vlašský ořech * unique, matně připomíná mungo * sezam * vlašský ořech, přesně
rozrazil potoční: hnus * hořké * hořký * hořké, kyselina šťavelová * hořký * hořký, hnusný
turan kanadský květ: sporné, spíš hnus * pepř * kyselý *pikantní, trochu jako badyán
turan kanadský list: štiplavý, nahořklý * citróny, pepř * citrón * koření, květ je pálivější * pikantní, trochu jako badyán * zeleninový, pak mírně pepřový
netýkavka malokvětá: ořech
osladič: stévie, cukr * sladký * stévie * sladký jako umělá sladidla * sladký, nepříjemný ocásek jako obvykle
syrový kořen lopuchu: neurčité, nevýrazné * bez chuti, neurčitá zemitá * zemitá, kořenová * chutná jako kedlubna * nevýrazný, velmi lehce hráškový
jasanový čaj: uzená příchuť z ohně, slabší, bývá silnější a lahodnější
dubový čaj: chutná jako černý čaj * slabší černý čaj, už jsme měli silnější a od černého čaje k nerozeznání
laskavec popcorn: hnus * připálili jsme to * jen popukal, nenafoukl se, chuť spálená
lopuchová povidla: zajímavá chuť :-) * kyselej kořen * jak kysaný zelí * zvláštní chuť, lepší než syrové, ocet chuť vytáhl lehce do celeru, velmi, velmi lehce nasládlé, za studena je celer výraznější, dnešní top chuť
řeřišnice hořká: hořké * vůně koriandr * něco mezi ředkvičkou a křenem, řeřicha * pikantní, nasládlá, jako ředkvičky
Pokud se vám to zamlouvá, přihlaste se na příští workshop.