Ochutnávka divokých rostlin 31. (workshop Aromaterapie)

Autor: Mgr. Ivana Paukertová <ivana@paukertova.cz>, Téma: Ochutnávky, Vydáno dne: 22. 05. 2024

Po dlouhé době jsem měla zase možnost uspořádat workshop v pořádně vybavené kuchyni. Stalo se tak 16. dubna 2023, pořadatelem byla škola Aromaterapie & Bylinky.



Dopoledne jsme sbírali suroviny, poté jsme se přesunuli do kuchyně, poobědvali bezovou varmuži a začali vařit ostatní recepty. Kostival nám letos ještě moc nevylezl a byl malý, tuiles jsme proto doplnili listy denivky plavé Hemerocallis fulva a jiítrocelu většího Plantago major. Dlouho už jsem chtěla vyzkoušet tu středověkou kaši s violkou, Vyolette. Nicméně nám nějak nedopadla, byla kapku málo osolená a asi bylo i málo zázvoru, takže výsledná chuť nebyla nic moc. Ale věřím, že recept může být velmi dobrý, a snad ho někdy doladíme. Čipsy plavaly v tuku, ale byly dobré, osobně dávám oleje mnohem méně. Bábovka byla hodně hodně kopřivová a taky hodně "mokrá", pyré asi mělo být přidáno míň. Čaj z květů myrobalánu taky nebyl podle mě nic moc, nejspíš proto, že se nám tam připletlo i několik celých květů. Uvařený výhradně z korunních lístků je neuvěřitelně lahodný, chuť nám pokazily ty semeníky, co se připletly a to, že jsem čaj neochutnávala horký celý problém nejspíš zvýraznilo. Vyplatí se dát si práci se sběrem anebo čištěním, ta úžasná chuť za to stojí.

Č. České a slovenské jméno druhu Latinské jméno druhu Ochutnávaná část nebo jídlo Obrázek Ochutnalo lidí Průměr

Body chuti

5 nejlepší

1 směs  

polévka Neunerlei Kräutersuppe

recept

Neunerlei Kräutersuppe
7 4,8

5: 6x

4: 1x

2

bez černý

baza čierna

Sambucus nigra

bezová varmuže

recept

bezová varmuža
7 4,8

5: 6x

4: 1x

3

violka vonná

fialka voňavá

Viola odorata

vyolette

recept

violka vonná
6 3,3

5: 1x

4: 2x

3: 2x

2: 1x

4

kostival lékařský

kostihoj lekársky

Symphytum officinale

kostivalové tuiles (francouzský recept)

recept 

kostivalové tuiles
6 4,5

5: 5x

2: 1x

5

pampeliška "smetánka"

púpava

Taraxacum sect. Ruderalia

pampeliškové čipsy

recept

pampeliškové čipsy
6 4,0

5: 4x

3: 1x

1: 1x

6

kopřiva dvoudomá

pŕhľava dvojdomá

Urtica dioica kopřiva na smetaně
kopřiva na smetaně
6 4,8

5: 5x

4: 1x

7

kopřiva dvoudomá

pŕhľava dvojdomá

Urtica dioica

zelená bábovka

recept

velikonoční zelená bábovka
6 4,0

5: 1x

4: 4x

3: 1x

8

bršlice kozí noha

kozonoha hostcová

Aegopodium podagraria

bršlicový štrůdl

recept

bršlicový štrůdl
6 4,8

5: 5x

4: 1x

9

jasan ztepilý

jaseň štíhly

Fraxinus excelsior

jasanový čaj z větviček

videorecept

jasanový čaj
7 3,4

5: 2x

4: 1x

3: 2x

2: 2x

10

slivoň myrobalán

slivka višňoplodá

Prunus cerasifera čaj z květů 5 3,6

5: 2x

4: 1x

2: 2x

11

vesnovka obecná

vesnovka obyčajná

Lepidium (Cardaria) draba poupata (divoká brokolice)
vesnovka obecná, divoká brokolice
1   5

Komentáře

polévka Neunerlei Kräutersuppe: skvělá, lehká avšak vydatná, zeleninově aromatická * vynikající, lahodná * velmi jemná, cítím přírodu * výborná * skvělá

bezová varmuža: vydatná, lehce sladká, s violkovými květy voňavá :-) * velmi dobrá, jemná * nádherně provoněná, překvapivá chuť s javorovým sirupem * skvělá

Vyolette: silně aromatická chuťově i vůní, vydatná, spíše ochlazená * nechutná mi * v kombinaci s bábovkou * divná, jak kdybych jedla šampon * průměr, neurazí, nepotěší * lepší je studená, ale stejně mě zklamala, možná víc soli a zázvoru?

tuiles: lehce křupavé, moc chutné * vynikající * návykové, úžasné * nic moc, cítit jde jen sýr * super

pampeliškové čipsy: hodně křupavé, připomíná mi sušené řasy (lehce dosolit) * hodně mastné, neslané, jinak výborné * chutnají jako houby * mastné hořké fuj * mastné, ale dobré * dávám míň oleje, takhle mastné mi připomínají masáky

kopřiva na smetaně: lahodná, vydatná, rychle jedlá * jemná, výborná * výborná i s bramborem * povedla se, člověk by se ujedl

zelená bábovka: příjemná struktura, lehce sladká * řídká * jemná * nevidím rozdíl oproti klasické * zajímavá, s ocáskem * moc kopřivová a příliš vlhká, možná mělo být míň pyré?

bršlicový štrůdl: velice chutné * vynikající * úžasný

jasanový čaj: velice jemný, bylinková chuť * barva příjemná, vůně mírně do hořka? chuť jemná, nevýrazná * příjemný, pěkná vůně i síla * slabé * velmi jemný

čaj z květů myrobalánu: připomíná jasmínový čaj, jemná chuť * vůně nádherná, chuť lahodná, jako voňavka * připomíná jasmínový čaj * připomíná jasmín * měla jsem ho už dost vychladlý, vůně i chuť hnusná, ocas, mizerná šarže, ne jako obvykle