Po dlouhé době jsem měla zase možnost uspořádat workshop v pořádně vybavené kuchyni. Stalo se tak 16. dubna 2023, pořadatelem byla škola Aromaterapie & Bylinky.
Dopoledne jsme sbírali suroviny, poté jsme se přesunuli do kuchyně, poobědvali bezovou varmuži a začali vařit ostatní recepty. Kostival nám letos ještě moc nevylezl a byl malý, tuiles jsme proto doplnili listy denivky plavé Hemerocallis fulva a jiítrocelu většího Plantago major. Dlouho už jsem chtěla vyzkoušet tu středověkou kaši s violkou, Vyolette. Nicméně nám nějak nedopadla, byla kapku málo osolená a asi bylo i málo zázvoru, takže výsledná chuť nebyla nic moc. Ale věřím, že recept může být velmi dobrý, a snad ho někdy doladíme. Čipsy plavaly v tuku, ale byly dobré, osobně dávám oleje mnohem méně. Bábovka byla hodně hodně kopřivová a taky hodně "mokrá", pyré asi mělo být přidáno míň. Čaj z květů myrobalánu taky nebyl podle mě nic moc, nejspíš proto, že se nám tam připletlo i několik celých květů. Uvařený výhradně z korunních lístků je neuvěřitelně lahodný, chuť nám pokazily ty semeníky, co se připletly a to, že jsem čaj neochutnávala horký celý problém nejspíš zvýraznilo. Vyplatí se dát si práci se sběrem anebo čištěním, ta úžasná chuť za to stojí.
Č. | České a slovenské jméno druhu | Latinské jméno druhu | Ochutnávaná část nebo jídlo | Obrázek | Ochutnalo lidí | Průměr |
Body chuti 5 nejlepší |
1 | směs |
polévka Neunerlei Kräutersuppe |
7 | 4,8 |
5: 6x 4: 1x |
||
2 |
bez černý baza čierna |
Sambucus nigra |
bezová varmuže |
7 | 4,8 |
5: 6x 4: 1x |
|
3 |
violka vonná fialka voňavá |
Viola odorata |
vyolette |
6 | 3,3 |
5: 1x 4: 2x 3: 2x 2: 1x |
|
4 |
kostival lékařský kostihoj lekársky |
Symphytum officinale |
kostivalové tuiles (francouzský recept) |
6 | 4,5 |
5: 5x 2: 1x |
|
5 |
pampeliška "smetánka" púpava |
Taraxacum sect. Ruderalia |
pampeliškové čipsy |
6 | 4,0 |
5: 4x 3: 1x 1: 1x |
|
6 |
kopřiva dvoudomá pŕhľava dvojdomá |
Urtica dioica | kopřiva na smetaně | 6 | 4,8 |
5: 5x 4: 1x |
|
7 |
kopřiva dvoudomá pŕhľava dvojdomá |
Urtica dioica |
zelená bábovka |
6 | 4,0 |
5: 1x 4: 4x 3: 1x |
|
8 |
bršlice kozí noha kozonoha hostcová |
Aegopodium podagraria |
bršlicový štrůdl |
6 | 4,8 |
5: 5x 4: 1x |
|
9 |
jasan ztepilý jaseň štíhly |
Fraxinus excelsior |
jasanový čaj z větviček |
7 | 3,4 |
5: 2x 4: 1x 3: 2x 2: 2x |
|
10 |
slivoň myrobalán slivka višňoplodá |
Prunus cerasifera | čaj z květů | 5 | 3,6 |
5: 2x 4: 1x 2: 2x |
|
11 |
vesnovka obecná vesnovka obyčajná |
Lepidium (Cardaria) draba | poupata (divoká brokolice) | 1 | 5 |
Komentáře
polévka Neunerlei Kräutersuppe: skvělá, lehká avšak vydatná, zeleninově aromatická * vynikající, lahodná * velmi jemná, cítím přírodu * výborná * skvělá
bezová varmuža: vydatná, lehce sladká, s violkovými květy voňavá :-) * velmi dobrá, jemná * nádherně provoněná, překvapivá chuť s javorovým sirupem * skvělá
Vyolette: silně aromatická chuťově i vůní, vydatná, spíše ochlazená * nechutná mi * v kombinaci s bábovkou * divná, jak kdybych jedla šampon * průměr, neurazí, nepotěší * lepší je studená, ale stejně mě zklamala, možná víc soli a zázvoru?
tuiles: lehce křupavé, moc chutné * vynikající * návykové, úžasné * nic moc, cítit jde jen sýr * super
pampeliškové čipsy: hodně křupavé, připomíná mi sušené řasy (lehce dosolit) * hodně mastné, neslané, jinak výborné * chutnají jako houby * mastné hořké fuj * mastné, ale dobré * dávám míň oleje, takhle mastné mi připomínají masáky
kopřiva na smetaně: lahodná, vydatná, rychle jedlá * jemná, výborná * výborná i s bramborem * povedla se, člověk by se ujedl
zelená bábovka: příjemná struktura, lehce sladká * řídká * jemná * nevidím rozdíl oproti klasické * zajímavá, s ocáskem * moc kopřivová a příliš vlhká, možná mělo být míň pyré?
bršlicový štrůdl: velice chutné * vynikající * úžasný
jasanový čaj: velice jemný, bylinková chuť * barva příjemná, vůně mírně do hořka? chuť jemná, nevýrazná * příjemný, pěkná vůně i síla * slabé * velmi jemný
čaj z květů myrobalánu: připomíná jasmínový čaj, jemná chuť * vůně nádherná, chuť lahodná, jako voňavka * připomíná jasmínový čaj * připomíná jasmín * měla jsem ho už dost vychladlý, vůně i chuť hnusná, ocas, mizerná šarže, ne jako obvykle