Bršlicový štrúdl

Autor: Mgr. Ivana Paukertová <ivana@paukertova.cz>, Téma: Divoká kuchařka, Vydáno dne: 12. 03. 2023

Slavný bršlicový štrúdl z několika ochutnávek si zajisté zaslouží mít vlastní recept, zjistila jsem, že mi tu chybí. Navíc dostanete kromě slané i sladkou variantu. Použitou surovinou je samozřejmě bršlice kozí noha (kozonoha hostcová) Aegopodium podagraria, ze které jsou nejlepší mladé jarní lístky. A včera, 11. března, jsem už první malinké lístky viděla. Na sklizeň budou za pár dní.



Slaný bršlicový štrúdl
bršlice, o něco víc než čtvrt tašky
balíček listového těsta
velká červená paprika
slaný sýr (balkánský) nebo slaný tvaroh, kolem 200 g
několik stroužků česneku, podle chuti
vejce
Náplň uděláme z nastrouhaného sýra, vajíčka, česneku a na malé kostičky nakrájené papriky. Rozválíme těsto, tence potřeme náplní a nahoru dáme silnou vrstvu bršlice. Silnou proto, že se hodně speče. Pořádně stlačíme a štrůdl zabalíme. Aby šel lépe zabalit, můžeme bršlici nakrájet. Varianta náplně bez vajíčka je poklást těsto tenkými plátky sýra a proužky papriky a potřít česnekem. Je to rychlejší, většinou tomu dávám přednost. Ještě poznámka k pečení: současné palmáčové pseudolistové těsto nemusíme péct na 2200C, ani na 2000C. To platilo dřív pro to poctivé máslové. A jen tak na okraj, to pravé listové těsto z másla má i svůj matematický vzoreček, nekecám, k vidění na anglické wiki.

Sladký bršlicový štrúdl
bršlice, asi čtvrt tašky, o něco míň než na slanou variantu
balíček listového těsta
jabka, asi tak 3-4, o něco míň než na obvyklý závin
volitelně hrozinky, ořechy, cukr, ale je to skvělé i bez toho
Připravíme těsto a jabka jako na normální štrúdl. Jablek dáme ale o něco míň, aby se vešla bršlice. Jediná změna je, že před zabalením štrúdlu dáme nahoru na jabka vrstvu bršlice. Pořádně stlačíme a zabalíme. Na slanou i sladkou variantu můžete zkusit použít i jiné závinové těsto, třeba tohle, anebo bramborové a pivní. Vzhledem k současnému snížení hmotnosti i kvality kupovaného těsta se osobně vrátím k těstu taženému. Nerada dělám zbytečné věci a těsto se mi dělat nechce, ale jsem i mlsná a nejsem pitomá.

Jak bršlicový štrúdl lidem chutná se můžete podívat, měli jsme ho na ochutnávce 20 z vaření v Beskydech, dále na ochutnávce 26 v Moravském krasu a na Jedlé divočině, která byla ochutnávkou sedmou. Listy jsme ochutnávali na Ekofilmu, kde byla ochutnávka 25 a na Putování za jedlými rostlinami, ochutnávce 9. Naprudko osmaženou bršlici jsme měli na jednom jarním kurzu (ochutnávka 8) a na srazu (ochutnávka 16).

Onehdá jsem se dočetla na internetu, že recept na bršlicový štrúdl je můj, ale to je velký omyl. Já jsem jen přidala kupované listové těsto, protože jsem líná. Ten původní recept pochází od Lenky a je na starém fóru. V Beskydech jsme sice vymysleli sladkou variantu, ale to bylo stejně jenom proto, že jsem blbě spočítala suroviny na nádivku, protože nám došla, zatímco jablek bylo dost. Jo a mimochodem, s Lenkou jsme teď spáchaly knihu, bude se to jmenovat Bylinky a vydává to Rebo. Ale netěšte se na moje cancy, text má malý rozsah a Lenka chtěla suchý styl, aby se tam vůbec nějaké informace vešly. Což dává smysl, na druhou stranu žvaním ráda. A taky nejsem autorka, jen jsem dělala českou adaptaci a velmi mnoho věcí bylo nezměnitelných. A kyž už jsme u toho, o knihách na které jsem kdy vložila tlapku, si spolu ještě popovídáme. Například i o téhle (doporučuju), kde mám taky krátký štěk. A taky o všech ostatních, a to budou další příběhy.

Chcete se mnou vařit a ochutnávat bršlicový štrúdl? Spolu se školou Aromaterapie a bylinky pořádáme letos (2023) jarní celodenní workshop se sběrem, vařením a ochutnávkou. Chcete něco jiného? Terénní kurzy, dálkové kurzy, výživové hodnoty, survival? Podívejte se na aktuální přehled všech mých kurzů.

bršlicový štrůdl