Pomalu se nám začíná blížit jaro a tak si pojďme naostřit své kulinární zbraně do boje s jarní únavou. Například hledáním nových receptů a inspirací z divokých jedlých rostlin. Orsej jarní (blyskáč jarný) Ficaria verna může být jednou z nich.
1 kg salátových brambor
1 velká červená cibule
150 až 250 g mladých listů orseje jarní (blyskáč jarný) Ficaria verna sbíraných pouze před květem
3 lžíce červeného vinného octa
1 lžíce čerstvé petrželky
1 lžíce bylinek, volitelné
sůl a mletý černý pepř
podle chuti paprika nebo muškátový oříšek
5 lžic olivového oleje
Na salát se hodí varný typ A, což jsou brambory salátové. Neseženeme-li, dá se použít i varný typ B, ke kterému patří většina prodávaných odrůd. Varný typ C se nehodí. Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a vychladlé nakrájíme na kostičky. Smícháme ocet, olej, nasekanou petrželku a případné další čerstvé byliny s kořením a zálivku prošleháme. Pak už jen smícháme nakrájenou cibuli a listy orseje s brambory a zalijeme zálivkou. Salát necháme alespoň 30 minut uležet v lednici a podáváme. Pozor, lístky orseje můžeme použít syrové jen před květem, později je nutné je uvařit.
Orsej jarní je u nás jediným jedlým druhem z čeledi pryskyřníkovitých Ranunculaceae. Celá čeleď obsahuje dráždivý lakton protoanemonin, který působí otravu. Obsahuje ho i orsej, ve větším množství se však tvoří až po období květu, takže mladé lístky na jaře před rozkvětem jsou jedlé syrové. Starší lístky se dají také jíst, je ale nutno je uvařit anebo usušit a protoanemonim tak zneaktivnit. Množství protoanemoninu se dá poznat i podle chuti, jakmile lístek přestane mít příjemnou chuť a stává se štiplavým, je nutné nasadit sporák a hrnec s vodou.
Orsej jarní dala jméno i italské specialitě Pansotti con salsa di noci (těstoviny s ořechovou omáčkou), místní jméno orseje je pansotti nebo pansutti. Je též součástí směsi italské směsi z okolí Janova preboggion. Jedlé jsou i podzemní hlízky, které se kvůli protoanemoninu musejí vařit v jakémkoliv období. Hlízky orseje patří k těm druhům, kterým se dříve říkalo i mana.
Recept byl inspirován stránkou celtnet, která byla před několika lety vypnuta kvůli nedostatku financí na provoz a na které se dříve nacházely tisíce úžasných receptů. Čest jejich památce.
Nestačí vám to a chcete víc? Co takhle zkusit nějaký dálkový kurz? Poznávání a vaření z jedlých rostlin? Anebo nový Zelenina z přírody?