Růžová zavařenina

Autor: Mgr. Ivana Paukertová <ivana@paukertova.cz>, Téma: Divoká kuchařka, Vydáno dne: 13. 06. 2019

Recept na zavařeninu z plátků růže šípkové Rosa canina. Má tradici ve Francii a v Polsku.



850 g cukru
50 ml vody
350 g koruních plátků růže šípkové Rosa canina (nebo i růží pěstovaných, chceme-li barvu červenou)
25 cl citronové šťávy
půl lžičky až lžička kyseliny citronové

Do hrnce dáme plátky růží, citrónovou šťávu a vodu. Plátky můžeme natrhat na menší kousky. Přivedeme k varu na tak dlouho, dokud se tekutina téměř úplně neodpaří. Poté přidáme cukr a mícháme, dokud se nerozpustí. Přidáme kyselinu citrónovou, ochladíme a dáme do skleniček. Skladujeme v ledničce, takto má vydržet několik měsíců.

Originální recept doporučuje odstranit bílé konečky plátků kvůli hořkosti - já jsem se tím nezatěžovala a myslím, že to bylo vcelku OK. Přesto zde máme velmi dobrý příklad toho, že recepty se mají dodržovat. Nasbíraly jsme 135 g plátků (a tímto děkuji účastnicím letošního letního kurzu za pomoc). I přepočítala jsem si recept, vody se mi zdálo opravdu málo. Dala jsem (na méně než polovinu plátků) asi 100 ml vody a ukázalo se, že je jí fakt moc a nakonec jsem musela přidat něco pektinu. Nemám ráda kyselé a tak jsem se pokusila citrón vynechat, ale okamžitě to celé zešedlo. Jakmile jsem přidala citrónovou štávu, i když míň než v receptu, růžová barva se vrátila. Finální lžičku kyseliny citrónové jsem už vynechala  - bez ztráty na barvě, tady se ukázalo že tohle si dovolit můžu. Hotový výrobek byl na mě až skoro přílš navoněný.

Růžová zavařenina, ve skleničkách

Varianta - růžový rosol
100 g okvětních lístků růží
300 g cukru
půlka citrónu
750 ml vody
5 až 6 g agaru
Plátky růží svaříme s cukrem, citrónem a vodou. Směs přivedeme do varu a vaříme asi 10 minut. Voda bude zabarvená růžově a okvětní lístky zešednou (zde je to v pořádku, potřebujeme jen růžovou šťávu).  Přefiltrujeme, aby zůstala jen růžová šťáva. Přidáme agar v poměru 6g agaru na 1 litr vody (přepočítat!!), přivedeme k varu a vaříme půl minuty. Nalijeme do skleniček a necháme vychladnout.

 

Nestačí vám to a chcete víc? Co takhle zkusit nějaký dálkový kurz? Poznávání a vaření z jedlých rostlin? Anebo nový Zelenina z přírody?

 

Růžová zavařenina, surovina
Růžová zavařenina, detail