Ďáblův déšť s ptačincem

Autor: Mgr. Ivana Paukertová <ivana@paukertova.cz>, Téma: Divoká kuchařka, Vydáno dne: 29. 04. 2018

Další ze série receptů z ptačince prostředního (žabince) Stellaria media.



Zálivka ďáblův déšť (Devil’s Rain Dressing)

3 stroužky česneku (nebo 2 stroužky a hrst listů česneku medvědího Allium ursinum)
10 celých vlašských ořechů
1 lžička hořčice v prášku nebo dijonské hořčice
1 lžička cayenského pepře
1 lžíce nasekané pažitky
1 lžička soli
250 ml (šálek) olivového oleje
60 ml (čtvrtina šálku) estragonového octa (nejlépe vinného)
60 ml (čtvrtina šálku) suchého červeného vína

2 misky ptačince prostředního (žabince) Stellaria media

Ořechy vyloupeme a opražíme. Nasekáme nadrobno pažitku a případěně i česnek medvědí. Všechny ingredience s výjimkou zelených rozmixujeme dohladka na zálivku. Přidáme pažitku a česnek medvědí, promícháme a nalijeme na ptačinec.

Autorem receptu na zálivku je Fritz Brenner, známý šéfkuchař zaměstnaný u velkého detektiva Nero Wolfa. Recept pochází z Kuchařky Nero Wolfa (Nero Wolfe Cookbook).

Kuchařské recepty z ptačince:
Výborná jedlá rostlina - ptačinec žabinec
Májový ptačincový salát
Divoký lednový salát
Divoká vaječná tlačenka
Čistící smoothie s ptačincem podle Celie
Nanakusa-gayu, rýžová kaše sedmi bylin
Ptačincový salát s mangovou zálivkou

 

A pokud vám to nestačí a chcete ještě víc, zkuste můj nový Dálkový kurz Zelenina z přírody 2023.

 

ptačinec žabinec ptačinec žabinec ptačinec žabinec