Po červnové přednášce o jedlých rostlinách ve Vsetíně následovala jako obvykle ochutnávka divokých rostlin a jídel z nich.
Poté, co jsme na jarním Beskydském kurzu s jistotou ověřili, že čistec lesní Stachys sylvatica opravdu chutná po houbách jsem usoudila, že je čas na recept francouzského etnobotanika Françoise Couplana. Françoise Couplan je doktor věd na několika univerzitách, propagátor jedlých rostlin, studoval jejich využití na pěti kontinentech. Kromě jiných knih je autorem encyklopedie amerických jedlých rostlin (The Encyclopedia of Edible Plants of North America, ISBN 978-0879838218) a několikadílné encyklopedie jedlých rostlin evropských (Encyclopédie des plantes sauvages comestibles de l'Europe). Založil Kolej praktické etnobotaniky (Collège pratique d'ethnobotanique - CPE), přeložil několik knih o permakultuře, je průkopníkem "jemného přežití". Společně s francouzským (dvakrát) tříhvězdičkovým šéfkuchařem Marcem Veyratem napsali několik knih o jedlých rostlinách, zejména Herbier gourmand (Herbář gurmána). Když jsem si přivezla z jedné lesní exkurze tašku kvetoucí nati čistce lesního, dala jsem se chutě do díla. Recept na čistcové consommé je založen právě na jeho houbové chuti a nepatří k těm úplně jednoduchým. Hotový výrobek jsem pak přivezla na ochutnávku po přednášce ve Vsetíně. Mé očekávání dosahovalo výšin nebeských, také fotka hotového vývaru patří určitě mezi moje top ten. Chuť mého produktu byla bohužel asi tak o dva levely níže. Buďto jsou francouzké čistce jiné chuti anebo se ten recept ještě musím naučit. Mohlo to být i tím, že se taška nati chvíli povalovala v ledničce a taky mu neprospěl ani převoz v PET flašce - čerstvý měl chuť lepší tak o půl bodu až bod. Možná to bude taky tím, že mi chybí ten michelinový šéfkuchař, aby mě naučil pořádně vařit. Každopádně budu zkoušet dál. V ochutnávce dosáhl vývar z čistce jeden z nejlepších podprůměrných výsledků a umístil se na krásném desátém místě. Také by se dalo říct, že byl poslední.
Absolutními vítězi Vsetínské ochutnávky jsou naložené smrkové výhonky a bezinková omáčka Pontack s průměrem 5,00 bodů. Následují poupata květů lípy srdčité, v těsném závěsu se umístila nať šruchy zelné spolu s vařenými listy merlíku bílého. Další v pořadí je lipové kafe z opražených a pomletých plodů lípy. Za ním jsou oloupané řapíky lopuchu a poté spařené listy bolševníku. Listy hulevníku lékařského byly některé hořké nebo nahořklé a tak jsou na předposledním místě.
Č. | České a slovenské jméno druhu | Latinské jméno druhu | Ochutnávaná část nebo jídlo | Obrázek | Ochutnalo lidí | Průměr |
Graf chuti 5 nejlepší |
1 |
smrk ztepilý smrek obyčajný |
Picea abies | výhonky naložené jako kapary (smrkáče) |
7 | 5,00 | ||
2 |
bez černý baza čierna |
Sambucus nigra | omáčka Pontack | 8 | 5,00 | ||
3 |
lípa srdčitá lipa malolistá |
Tilia cordata | lipové kafe | 7 | 4,29 | ||
4 |
čistec lesní čistec lesný |
Stachys sylvatica | čistcové consommé | 6 | 2,83 | ||
5 |
lopuch větší lopúch väčší |
Arctium lappa | oloupané řapíky | 7 | 3,71 | ||
6 |
merlík bílý mrlík biely |
Chenopodium album | vařené listy | 8 | 4,63 | ||
7 |
bolševník obecný boľševník borščový |
Heracleum sphondylium | vařený list bolševníku obecného | 7 | 3,57 | ||
8 |
šrucha zelná portulaka zeleninová |
Portulaca oleracea | nať | 8 | 4,63 | ||
9 |
hulevník lékařský huľavník lekársky |
Sisymbrium officinale | listy | 7 | 3,14 | ||
10 |
lípa srdčitá lipa malolistá |
Tilia cordata | lipová poupata | 7 | 4,71 |
Komentáře
smrkové výhonky: výborná chuťovka, jemná nakládaná okurka, okurkové výborná chuť, lepší než nakládané okurky příchuť smrku, vynikající chuť, výborné, krásně pronikavá chuť
Pontack: ideální k salátu i k masu, výborná octová na salát, výborná dochucovací omáčka, výborné, výborná do salátů, výborná, jemně pikantní omáčka
lipové kafe: výborné, výborná melta, vynikající i do krémů, super, lepší jak zelená káva, chutná líp než melta
consommé: připadá mi jako čaj nalít do hrnku a pít, moc mě nezaujal, houbová chuť, nechutná mi
řapíky lopuchu: ideálně do salátu křupavé, sladká kedlubna, umím si představit na buchty a (chuťovky?), dobré, trošku cítit hořčina, zajímavá chuť
merlík vařený: mňamka na oběd, kopřiva výborné, špenátová chuť, chutná jako špenát, výborný jako špenát, chutná jako kopřiva, jako špenát, špenát dobrý
bolševník spařené listy: moc mě neoslovil, chlupatina, výborný nasládlá chuť, mírně kyselkavé, nechutná moc, chutný
šrucha: osvěžující, křupavá, lehce nakyslá osvěžující saláty, super, výborná kyselkavá chuť, výborná jako šťovík, šťovík příjemně kyselé
hulevník: přihodit do salátu, rukola trochu hořká, lehce nahořklý, jemně kyselkavé výborné, hořký nechutná, hořká
poupata lípy: dobrá svačinka v přírodě na procházce, jako hrášek, dobré na mlsání, oříšková chuť, chutné, jemně křupavé
Chcete se mnou vařit? Spolu se školou Aromaterapie a bylinky pořádáme letos (2023) jarní celodenní workshop se sběrem, vařením a ochutnávkou. Chcete něco jiného? Terénní kurzy, dálkové kurzy, ochutnávky? Podívejte se na přehled všech mých kurzů 2023.