Toto je ochutnávka z jarního Kurzu poznávání a vaření z jedlých rostlin v Beskydech. Vydařila se velmi, sešla se bezvadná parta lidí a na kurzu jsme uvařili z divokých rostlin celkem 27 jídel a nápojů. Ochutnávka dále zahrnovala i čerstvé ingredience, takže ochutnávaných věcí je dohromady 45.
Na kurz jsem zvolila řadu receptů, které už znám (to abych si neuřízla úplnou ostudu) a také řadu nových. Z těch nových jídel byla absolutním vítězem japonská tempura ze sansai, japonské horské zeleniny. Normálně by na sansai bylo už docela pozdě, ale díky bláznivému jaru, kdy kdeco pomrzlo a vyrašilo znovu jsme měli výhonky křídlatky i hostony (výhonky bohyšky) v té správné sklizňové velikosti. Na skalce u chaty byl i pérovník pštrosí, který do směsi také patří, ale ten nepomrzl a byl již velice přerostlý. Tempuře dali úplně všichni plných pět bodů.
Do ochutnávky jsem zařadila i recept inspirovaný dílem polského rostlinného ekologa a etnobotanika Łukasze Łuczaje. Łukasz Łuczaj je botanik, ekolog, etnobotanik, propagátor myšlenky "divoké zahrady" zaměřené na maximální biologickou rozmanitost. Na své farmě provádí ekologické experimenty, obnovuje louky a pole s vymizelými druhy a pokouší se vytvořit lesní porost na bývalém poli. Jako profesor přednáší na univerzitě v Rzeszowě, je vedoucím rostlinné botaniky a rostlinné biotechnologie. Je členem redakční rady časopisu Ethnobiology and Ethnomedicine a Acta Societatis Botanicorum Poloniae a tvůrce nového polského časopisu Etnobiologia Polska. V současnosti se zabývá archivními etnobotanickými daty z Polska, Slovenska, Ukrajiny a Běloruska a provádí terénní výzkum využití rostlin v Číně a na Balkáně. Inspirace na klenové pečivo pochází z jeho práce "Dziko rosnące rośliny jadalne użytkowane w Polsce od połowy XIX w. do czasów współczesnych" (Divoce rostoucí jedlé rostliny používané v Polsku od poloviny devatenáctého století až do současnosti). V Polsku se listy javorů, klenu a mléče dávaly při pečení pod chleba a pečivo, jednak aby se zabránilo připálení a jednak kvůli chuti.
Co mě zklamalo a ostatní ochutnávače též byl ruský kopřivový salát podle receptu A. Koščejeva. Nicméně jsme do něj zapomněli dát kopr, kopřiva mohla být nasekaná jemněji a ořechů na zálivku taky mohlo být víc. Možná tak bude příště lepší, ale nespíš se ani tak do top ten nedostane. Co mě naopak nadchlo byla kopřiva na smetaně a překvapily též sedmikráskové tzatziky. Podle hodnocení se mnou ostatní souhlasili.
Ochutnávku úžasně doplnily produkty hostitele, březová míza a domácí pivo. Míza byla ve dvou stavech, velmi málo zkvašená a zkvašená. Pivo se stalo též absolutním vítězem, všichni dali pět bodů (včetně mě, a to pivo nepiju).
Č. | České a slovenské jméno druhu | Latinské jméno druhu | Ochutnávaná část nebo jídlo | Obrázek | Ochutnalo lidí | Průměr |
Graf chuti 5 nejlepší |
1 |
bez černý baza čierna |
Sambucus nigra |
bezová varmuže |
10 | 4,40 | ||
2 |
jasan ztepilý jaseň štíhly |
Fraxinus excelsior | jasanový čaj z větviček | 10 | 4,50 | ||
3 |
škumpa orobincová sumach pálkový |
Rhus typhina |
sumachová limonáda |
10 | 3,10 | ||
4 |
bršlice kozí noha kozonoha hostcová |
Aegopodium podagraria |
bršlicový štrůdl |
11 | 4,64 | ||
5 | směs |
polévka Neunerlei Kräutersuppe |
9 | 4,89 | |||
6 |
bršlice kozí noha kozonoha hostcová |
Aegopodium podagraria |
hovězí karbanátky s kari a bršlicí |
6 | 4,83 | ||
7 | italská směs preboggion |
pansotti con salsa di noci |
10 | 4,70 | |||
8 | směs | divoké rizoto | 10 | 4,30 | |||
9 |
pampeliška "smetánka" púpava |
Taraxacum sect. Ruderalia |
pampeliškové čipsy |
10 | 4,20 | ||
10 | směs | slaný koláč quiche | 9 | 4,44 | |||
11 |
kostival lékařský kostihoj lekársky |
Symphytum officinale |
kostivalové tuiles (francouzský recept) |
10 | 4,40 | ||
12 | japonská směs sansai |
tempura |
9 |
5,00 |
|||
13 |
lopuch větší lopúch väčší |
Arctium lappa | oloupané řapíky | 4 | 2,00 | 3,3,1,1 | |
14 |
kopřiva dvoudomá pŕhľava dvojdomá |
Urtica dioica | kopřivové želé | 5 | 4,60 | 5,5,5,4,4 | |
15 |
kopřiva dvoudomá pŕhľava dvojdomá |
Urtica dioica | kopřiva na smetaně | 10 | 4,80 | ||
16 |
lopuch větší lopúch väčší |
Arctium lappa | oloupané kořeny | 2 | 4,00 | 4,4 | |
17 |
kopřiva dvoudomá pŕhľava dvojdomá |
Urtica dioica |
zelená bábovka |
9 | 3,89 | ||
18 |
javor klen javor horský |
Acer pseudoplatanus | klenové pečivo | 10 | 4,40 | ||
19 | směs |
divoká vaječná tlačenka |
9 | 4,40 | |||
20 |
tužebník jilmový túžobník brestový |
Filipendula ulmaria |
tužebníková panna cotta neslazená |
9 | 3,67 | ||
21 |
kopřiva dvoudomá pŕhľava dvojdomá |
Urtica dioica | mrkev s hráškem a kopřivou | 7 | 3,86 | ||
22 |
kopřiva dvoudomá pŕhľava dvojdomá |
Urtica dioica | kopřivový salát s ořechovou zálivkou | 9 | 3,22 | ||
23 |
sedmikráska obecná sedmokráska obyčajná |
Bellis perennis | sedmikráskové tzatziky | 10 | 4,80 | ||
24 |
kopřiva dvoudomá pŕhľava dvojdomá |
Urtica dioica |
kopřivové smoothie |
9 | 4.89 | ||
25 |
šťavel kyselý kyslička obyčajná |
Oxalis acetosella |
studená šťavelová polévka |
9 | 3,33 | ||
26 |
smrk ztepilý smrek obyčajný |
Picea abies | smrková majonéza | 10 | 4,50 | ||
27 |
lípa srdčitá lipa malolistá |
Tilia cordata | studené lipové kafe | 10 | 3,80 | ||
28 |
lípa srdčitá lipa malolistá |
Tilia cordata | teplé lipové kafe | 11 | 3,55 | ||
29 |
křídlatka česká pohánkovec český |
Reynoutria x bohemica | loupané výhonky v Deku | 13 | 2,62 | ||
30 |
vikev plotní vika plotná |
Vicia sepium | mladé výhonky | 3 | 3,67 | 5,3,3 | |
31 |
smrk ztepilý smrek obyčajný |
Picea abies | výhonky naložené jako kapary (smrkáče) |
12 | 3,75 | ||
32 | hloh | Crataegus spp. |
hložinkový sýr |
10 | 2,67 | ||
33 |
šťavel kyselý kyslička obyčajná |
Oxalis acetosella | listy | 3 | 4,67 | 5,5,4 | |
34 |
řeřišnice hořká žerušnica horká |
Cardamine amara | listy | 6 | 3,83 | ||
35 |
smrk ztepilý smrek obyčajný |
Picea abies | mladé smrkové výhonky | 9 | 3,00 | ||
36 |
trnka obecná slivka trnková |
Prunus spinosa | trnkové mléko | 8 | 4,38 | ||
37 |
dřín jarní drieň obyčajný |
Cornus mas | dřínkový kompot | 11 | 3,82 | ||
38 |
kerblík třebule trebuľka voňavá |
Anthriscus cerefolium | nať | 10 | 3,80 | ||
39 |
bříza bělokorá breza previsnutá |
Betula pendula | mírně zkvašená březová míza | 9 | 3,44 | ||
40 |
bříza bělokorá breza previsnutá |
Betula pendula | zkvašená březová míza | 9 | 3,11 | ||
41 |
kyčelnice cibulkonosná zubačka cibuľkonosná |
Dentaria bulbifera | pacibulky | 4 | 4,50 | 5,5,5,3 | |
42 |
čistec lesní čistec lesný |
Stachys sylvatica | listy | 3 | 3,67 | 4,4,3 | |
43 |
řeřišnice luční žerušnica lúčna |
Cardamine pratensis | listy | 3 | 4,67 | 5,5,4 | |
44 |
křídlatka česká pohánkovec český |
Reynoutria x bohemica | oloupané výhonky | 4 | 2,75 | 3-4,3,3 | |
45 |
chmel otáčivý chmeľ obyčajný |
Humulus lupulus | hostitelovo domácí pivo | 4 | 5,00 | 5,5,5,5 |
Komentáře
varmuža: nemám ráda mléko a mléčné kaše, chuť bezu výrazná, výborná jemná bazová chuť, výborná, byla docela silná
jasanový čaj: výborný, nehodnotím výrazná voda, lahodný jemný, jemný, šla tam cítit jen ta voda ale nebylo to špatné
sumachová limonáda: kyselá ale dobrá přisladila bych, moc kyselé možná víc naředit, příliš kyselá, byla hodně kyselá
bršlicový štrúdl: nemám ráda listové těsto, jinak super, skvele chutí i vzhladom
Neunerlei Kräutersuppe: super výborná, výborná jemná
karbanátky s merlíkem: maso nejím (vícekrát), moc slané
pansotti con salsa di noci: výborné luxusní těsto, výborná omáčka, omáčka byla superskvělá zejména před naředěním
divoké rizoto: dobré krémové
pampeliškové čipsy: výborné, trochu hořké, lepší jsou malé mladé lístky, některé lístky hořké
quiche: výborné lépe by mi chutnalo třené těsto, dalo se to ale doladit recept
kostivalové tuiles: výborné, čím teplejší tím lepší
tempura: výborné chutnalo vše nejvíc kopřiva a česnek, super, vynikající
lopuchové řapíky: moc trávová chuť dá se sníst, nejedlé, dneska nejsou hořké ujdou
kopřivové želé: super, mělo to ztuhnout úplně na želé potřebovalo to ještě vařit
kopřiva na smetaně: výborné, naprosto skvělá toho bych se užrala
kořen lopuchu: dobrý nepřekvapil neurazil, jemný kedluben
zelená bábovka: moc sladké nechutnal mi základní recept, moc mastné sladké a bez chuti, trochu sladká i chlupatá, bylo tam moc kopřivy takže byla taková trochu cihloidní a méně chutná - normálně má chuť jako olejová bábovka
klenové pečivo: nepřekvapilo!, nevýrazný výsledek zase tam necítím tu nasládlost
divoká tlačenka: není to má chuťová preference
tužebníková pannacotta: dobré
mrkev s hráškem a kopřivou: moc mi to nechutnalo, mrkev by byla lepší čerstvá ne mražená, no docela ujde
kopřivový salát: ok dobrý, bez chuti, nic moc chyběl kopr a zelená cibulka a příště víc ořechů
sedmikráskové tzatziky: výborné, mňam, první den nevýrazné po noci v ledničce super
kopřivové smoothie: výborné jemné, mňam, překvapilo mě
šťavelová polévka: na mě moc smetany chutnala by mi víc vodová, bez chuti, planá, skvělá
smrková majonéza: nemám ráda majonézu zkusím se sojanézou, po odležení vynikající, lahodná vůně, první den nevýrazná lepší uleželá přes noc pak je vynikající
lipové kafe studené: dobré příjemná chuť, super, už tak dobře nevoní chuť dobrá, lepšie ako ťeplé, bylo lepší kupodivu studené
lipové kafe teplé: kafe nepiju ale dobré zajímavé voní, zvláštní vůně jemné, chuť slabého kafe překvapivě dobrá vůně, dá sa nevýrazná chuť
křídlatka v Deku: chutnala by mi asi křídlatka ale nechutná mi Deko, trochu rozvařené víc kyselé ale dobré, zpočátku nic moc konec dobrý, chuťovo dobré konzistencia by mohla byť tvrdšia, príliš kyslý nálev, trochu se zakalila a zblemcla
vikev plotní: hrášek dobrá, přerostlý hrášek, výborná hrášková
naložené smrkové výhonky: na mě moc octa ale konzistence super (jemné), moc koření a dost kyselé, zjemnit nálev, výborné, výborné, moc dobré dala bych méně octa, po promytí vodou už nebyly tak dekorativní neb se rozpadly ale na chuť stále super
hložinkový sýr: fajn jen konzistence špatná moc tuhé mixovala bych na prášek, žádná chuť suché krásná vůně
šťavel kyselý: dobrý kyselý, mňam
řeřišnice hořká: super příjemná hořká chuť, mňam
výhonky smrku: dobré mírně kyselé, moc výrazné, prekvapivo chutné kyslasté
trnkové mléko: super, vůně mandlí, chutné trochu horké (=hořké), skvělé, úžasné
dřínkový kompot: super výborný!!!, moc kyselé, přisladila bych méně, skvelý úplně mi stačil takto sladký, trpké, krásně zrosolovatěl
kerblík třebule: dobré, super, jemný dobrý, meňej výrazná voňa anýzu ako som čakala, konec hořký
březová míza: lepší mi chutná čerstvá, nevýrazná chuť jemná, ako voda jemne sladké, zvláštní
březová míza zkvašená: jemná chuť, zvláštní chutná mi míň než ta první a cítím tam chuť kvasnic
pacibulky kyčelnice: výborné ředkvička, jemný kedluben, zase jiná chuť taková brukvovitá směsná byly mladé
čistec lesní: houby dobrý zkusím v kuchyni, moc hořké, fakt houby ale chvíli trvá než chuť naběhne
řeřišnice luční: výborné hořké, vynikající
křídlatka loupaná: dobrá nemám ráda kyselé, moc kyselé, kyselá, kyselá
hostitelovo pivo: super, super, slabší než prodávané - pivo nepiju ale tohle mi chutnalo
Chcete se mnou taky vařit? Spolu se školou Aromaterapie a bylinky pořádáme letos (2023) jarní celodenní workshop se sběrem, vařením a ochutnávkou. Chcete něco jiného? Terénní kurzy, dálkové kurzy? Podívejte se na přehled všech mých kurzů 2023.
Z kurzu vznikla divoká kuchařka s recepty zvaná Beskydská smršť. Je ve formátu pdf a můžete si o ní napsat. Pokud se zavážete dodržet podmínky jejího použití a jejího šíření, pošlu vám ji.