Recept na přílohu nebo rizoto z jarních výtrusných klasů přesličky rolní (praslička roľná) Equisetum arvense. V tuto chvíli již vyrůstají letní, zelené lodyhy přesličky a proto je sběr této suroviny již na svém konci. Optimální doba sběru je duben, kdy jsou výtrusné klasy mladé a křehké.
125 g rýže
hrst jarních strobilů přesličky rolní (praslička roľná) Equisetum arvense
sojová omáčka, sůl
Rýži uvaříme. Přesličku uvaříme zvlášť, v mírně osolené vodě, asi 5-8 minut. Smícháme a dochutíme. Podáváme jako přílohu nebo samostatné rizoto. Můžeme přidat i další zeleninu, aby to bylo barevnější nebo místo sojové omáčky dát smaženou cibulku.
Jarní výtrusné klasy přesličky rolní jsou tradiční jarní surovinou v Japonsku, kde patří mezi sansai, japonskou horskou zeleninu. Jako sezónní jídlo jsou oblíbené i v Rusku. Při vaření se voda může zbarvit po výtrusech, které mají šedozelenou barvu. Dejte pozor na záměnu s ostatními přesličkami, ty obsahují podle druhu větší či menší množství alkaloidů a k jídlu vhodné nejsou. Sbírejte jen jarní šištice na nezelených lodyhách, pokud lodyha začíná zelenat a vyrůstají z ní postranní větve, není to přeslička rolní. Letní zelené lodyhy přesličky rolní jedlé nejsou, zato jsou léčivé.
Jarní šištice přesličky se musí vařit. Za syrova obsahují thiaminázu, enzym, který by nám v těle rozložil thiamin (vitamín B1). Zato jsou mimořádně bohaté na vitamín B3. Pokud vás zajímá význam jedlých rostlin pro naše tělo, v dálkovém kurzu Divoké rostliny a výživa probíráme nutriční hodnoty několika desítek druhů divokých rostlin.
botany.cz
Mapka rozšíření (karta druhu AOPK)