Šruchový salát s turankou kanadskou

Autor: Mgr. Ivana Paukertová <ivana@paukertova.cz>, Téma: Divoká kuchařka, Vydáno dne: 15. 07. 2015

Recept na zdravý letní salát se šruchou zelnou (portulaka zeleninová) Portulaca oleracea a turankou kanadskou (turanec kanadský) Conyza canadensis.

Poznámka 30.5.2016: Už začíná růst, má 4 lístečky a je centimetr vysoká. Za dva - tři týdny bude ke sklizni.
Aktualizace 11.12. 2019: Přidány výživové hodnoty šruchy.



Na jednu porci:

hrst šruchy zelné Portulaca oleracea
šruchový salát s turankou několik rozkvétajících květenství turanky kanadské Conyza canadensis (2-6, podle velikosti a podle chuti, asi půl hrsti)
5 g sýra typu Gouda
1 vejce, uvařené natvrdo
olej, ocet, sůl podle chuti
Šruchu omyjeme a natrháme na malé kousky, z květenství turanky otrháme květy a listy, aby bylo asi půl hrsti, sýr nakrájíme  na malé kostičky. Smícháme a pokapeme olejem. Pokud je šrucha slaná, zakápneme octem nebo citrónovou šťávou. Pokud máme šruchu kyselou, trochu dosolíme. Vejce uvařené natvrdo nakrájíme na kolečka a položíme navrch.

turanka (turan) kanadskášrucha zelnáŠrucha zelná patří mezi zapomenuté zeleniny, dříve byla pěstovaná, jak ostatně napovídá i její název. Obsahuje omega 3 mastné kyseliny. Má několik chuťových typů, může být slaná, nakyslá nebo kyselá anebo neutrální a dochucení salátu tomu musíme přizpůsobit. Je dužnatá a v salátu příjemně křupavá (na obrázku vlevo). Salátu dodá chuť i turanka kanadská (dříve turan kanadský), původem z USA a jižní Kanady. Její drobné úbory, kvetoucí nebo rozkvétající, mají překvapivě pikantní chuť. Turanka kanadská je u nás dávno zdomácnělá a hojná (obrázek vpravo). Roste na rumištích a opuštěných místech.

Recept na šruchu s majonézou

 

šruchový salát s turankou kanadskou

 

Výživové hodnoty šruchy zelné

  jednotka DDD

ve 100 g

čerstvé nati šruchy

%DDD
 Energie kcal   20  
 Energie kJ   84  
 Bílkoviny g   2,03  
 Tuky g   0,36  
 Sacharidy g   3,39  
 Minerály        
 Mangan mg 2 0,303 15%
 Draslík mg 2000 494 25%
 Fosfor mg 700 44 6%
 Hořčík mg 375 68 18%
 Vápník mg 800 65 8%
 Zinek mg 10 0,17 2%
 Železo mg 14 1,99 14%
 Vitamíny        
 B1 mg 1 0,047 4%
 B2 mg 1 0,112 8%
 B3 mg 16 0,48 3%
 B6 mg 1 0,073 5%
 B9 μg 200 12 6%
 C mg 80 21 26%
 E mg 12 12,2 102%
         
 Kyselina šťavelová mg 1,31    

Chcete víc? Výživové hodnoty několika desítek druhů probíráme v dálkovém kurzu Divoké rostliny a výživa.