Ochutnávka planých rostlin 7. (Jedlá divočina)

Autor: Mgr. Ivana Paukertová <ivana@paukertova.cz>, Téma: Ochutnávky, Vydáno dne: 18. 04. 2015

Jedlá divočina na samém konci března v Brně v Otevřené zahradě byla velmi vydařená akce. Ochutnávky se zúčastnilo kolem 60 lidí. 36 popsalo své zážitky a zkušenosti, jak jim chutnaly divoké i pěstované rostliny a jídla z nich. Do článku jsem tentokrát zařadila i grafy, protože se tak dozvíte více jaká je chuť volně rostoucích jedlých rostlin.



Sama matka příroda přispěla ke stylu akce svou divokostí, když na nás pohodila několik krup a velkou rychlostí odvála několik lístků popisných i těch na ochutnávání. To ale nikoho nerozházelo, akce pokračovala pod střechou. Druhy i jídla již byla na mé stránce představena a tabulky jsou dlouhé, takže popisy sem nedávám, odkazy na recepty ochutnávaných jídel najdete v tomto přehledu. Vaření i ochutnávka samotná byla takový frčák, že mi mnoho času na focení nezbývalo. Snad mi tedy odpustíte, že na fotce je panna cotta akátová, vedle čili omáčky je ještě hložinkový kečup, tláča je až z druhé rundy podle trochu jiného receptu a jitrocelové mléko jsem cvaknout nestihla. Bodovalo se jako obvykle, 5 nejlepší, 1 nejhorší.

Ochutnávka Jedlá divočina
Ochutnávka Jedlá divočina

Poznámky ochutnávačů k celé akci: * Užitečné k učení botaniky - spojením vizuálním s chutí, lépe se pamatuje * Děkuju * Skvělá akce, děkuji

Č. České a slovenské jméno druhu Latinské jméno druhu Ochutnávaná část nebo jídlo Obrázek Ochutnalo lidí Průměr Graf chuti
1

ptačinec prostřední

hviezdica prostredná

Stellaria media čerstvá nať
ptačinec žabinec Stellaria media
33 3,89
ptačinec žabinec - graf chuti
2

kokoška pastuší tobolka

kapsička pastierska

Capsella bursa pastoris čerstvé listy
kokoška pastuší tobolka
33 3,85
kokoška pastuší tobolka - graf chuti
3

kuklík městský

kuklík mestský

Geum urbanum čerstvé kořínky
kořeny kuklíku
25 2,96
kuklík městský kořeny - graf chuti
4

popenec břečťanovitý

zádušník brečtanovitý

Glechoma hederacea čerstvé listy
popenec břečťanovitý Glechoma hederacea
25 3,28
popenec břečťanovitý - graf chuti
5

česnek medvědí

cesnak medvedí

Allium ursinum čerstvé listy
česnek medvědí
30 4,73
česnek medvědí - graf chuti
6

sedmikráska obecná

sedmokráska obyčajná

Bellis perennis čerstvé listy
sedmikráska obecná (chudobka)
30 3,47
sedmikráska obecná - graf chuti
7

bršlice kozí noha

kozonoha hostcová

Aegopodium podagraria čerstvé listy
bršlice kozí noha Aegopodium podagraria
30 3,70
bršlice kozí noha - graf chuti
8

dub letní

dub letný

Quercus robur

žaludové cookies

recept

žaludové sušenky cookies
31 4,47
žaludové cookies - graf chuti
9

smrk ztepilý

smrek obyčajný

Picea abies

smrkové linecké koláčky

recept

linecké smrkové koláčky, hotové
21 4,52
linecké smrkové koláčky - graf chuti
10

denivka plavá

ľaliovka červenkastá

Hemerocallis fulva

ohitashi nokanzou

recept

nokanzó ohitashi
25 4,18
ohitashi nokanzou z denivky - graf chuti
11 hloh Crataegus spp. hložinková chilli omáčka
hlohová chilli omáčka
14 4,21
hložinková čili omáčka - graf chuti
12

tužebník jilmový

túžobník brestový

Filipendula ulmaria

tužebníková panna cotta

podobný recept

bezová a akátová panna cotta, naservírovaná
25 4,44
tužebníková panna cotta - graf chuti
13

jitrocel větší + lípa malokvětá

skorocel väčší+lipa malolistá

Plantago major + Tilia cordata namočená semena v lipovém mléce 10 3,75
jitrocelová semena v lipovém mléce - graf chuti
14 česnek medvědí Allium ursinum červená medvědí pomazánka
červená medvědí pomazánka
28 4,61
červená medvědí pomazánka - graf chuti
15 bršlice kozí noha Aegopodium podagraria bršlicový štrůdl
bršlicový závin
27 4,22
bršlicový štrůdl - graf chuti
16 kopřiva dvoudomá+česnek medvědí+violka vonná Urtica dioica, Allium ursinum, Viola odorata

kopřivová tlačenka s česnekem medvědím a květy fialky

recept

divoká vaječná tlačenka
22 4,50
divoká vaječná tlačenka - graf chuti
17

jasan ztepilý

jaseň štíhly

Fraxinus excelsior jasanový čaj z větviček
jasanový čaj
17 3,88
jasanový čaj - graf chuti

Č. Ochutnávaná část C poznámky C G poznámky G H poznámky H K O poznámky K a O
1 ptačinec nať 5 skvělá svěží skoro oříšková chuť 3   4 rádi do salátu 3 4 O: svěží příjemná chuť
2 kokoška listy 3 do kombinace s něčím, nevýrazné 4   4   4 5  
3 kuklík kořínky 4 zajímavá neznámá chuť 2   3   2 3 O: trošku škrábe
4 popenec listy 4 skvěle aromatické, do čeho? 5   4 velmi známá, aromatická 3 3 O: hodně aromatický
5 česnek medvědí listy 5 prototyp skvělé chuti 5   5 rádi 4 5 O: jako česnek, ale víc svěží a příjemnější
6 sedmikráska listy 2 víc mi chutnají květy (na 5) 4   5 zajímavá 5 5  
7 bršlice listy 3 prostě dobrý, skvělý nečekaný ocas 5   4 máme rádi na brambory 4 5 O: lehce aromatická
8 žaludové cookies 4 moc dobré, dcerka miluje 4 velmi chutné! 4 nepoznala bych, z čeho to je 5 5 O: výborné
9 smrkové linecké koláčky 4 ale zkusila bych bez cukru a mladý smrk 5 povedala by som najchutejší koláčik 5   5 5  
10 ohitashi nokanzou z denivky 5 velký objev! 2   5 moc dobré 5 5  
11 hložinková chilli omáčka 2 nejsem na pálivé 3   4 víc pálivé - necítím základní chuť 4    
12 tužebníková panna cotta 4 hodně sladké 4   5 jemná - mňam 5 5 O: jako pudink
13 namočená semena jitrocelu v lipovém mléce 4 podobná chia, zajímaly by mě účinky 3 velmi prekvapujúca, jemná chuť 2   5    
14 červená medvědí pomazánka 3 připadá mi lepší v čisté chuti bez příchutí 4   5 máme rádi 4 5  
15 bršlicový štrůdl 4   5 vynikajúca chuť, slané, výrazné 4 na mne slanější 4 5 K: příliš slané
16 kopřivová tlačenka s česnekem medvědím a květy fialky 4   4 delikatesa, no želalo by to viac soli a korenín 5 velmi osvěžující   5  
17 jasanový čaj 4 skoro jako nějaký pražený japonský čaj 2       3    
  počet ochutnaných vzorků 17   17   16   16 14  
  průměr ochutnávače 3,76   3,76   4,25   4,06 4,64  

 

Č. Ochutnávaná část P T poznámky P a T U V poznámky U a V Z BB poznámky Z a BB DD EE FF GG Poznámky DD, EE, EE, FF, GG HH MM poznámky HH a MM
1 ptačinec nať 3 5 T: jak hrášek 5 2   4 5   5 5 4 5 DD: nejlepší 4    
2 kokoška listy 4 2   5 3   5 3   5 4 4   DD: nejlepší 5   HH: skvělá přírodní chuť
3 kuklík kořínky 4 4 P: hřebíček 5 2 U: výborný - připomíná hřebíček 4     2 3 4   EE: připomíná chutí hřebíček      
4 popenec listy 2 3   5   U: výborná překvapivá výrazná chuť 2   Z: spíše bez chuti 2 3 5          
5 česnek medvědí listy 5 5 T: skvělá česneková chuť 5 5 U: miluju 4     5 5 5 5   5    
6 sedmikráska listy 3 5 T: super 5 4 U: klasika   3   3 3 4 4   2   HH: zvláštní chuť, ale velmi zajímavá
7 bršlice listy 4 4   5 4 U: jemné 2 3   3 3 4 5 GG: výborný 3 2 MM: vadí mi .. nepřečtu
8 žaludové cookies 5 4     4   4 5         5   5 2 HH: vynikající sušenky  MM: byly tvrdé
9 smrkové linecké koláčky 5 4   4 5 U: koláčky super, ale smrk necítím             5        
10 ohitashi nokanzou z denivky 2     5   U: šťavnaté, ale chuť nevýrazná 4 3   5 5     DD: nejlepší, EE: píšu si, budu si pěstovat      
11 hložinková chilli omáčka                   5 4     EE: pálí, ale chuť hlohu v tom necítím      
12 tužebníková panna cotta 5 4 T: překvapivě velice dobré 5 5 U: ňamka, V: super   5         5 GG: velmi sladké      
13 namočená semena jitrocelu v lipovém mléce                                  
14 červená medvědí pomazánka 5 5 T: super 5 5 U: oblíbenec 5 5             5    
15 bršlicový štrůdl 5   P: výborné!   3   1 4 Z: dá se, ale v té konkurenci nemá šanci BB: méně bych solil       5        
16 kopřivová tlačenka s česnekem medvědím a květy fialky   5 T: super 2   U: škoda té majonézy                      
17 jasanový čaj 5 3                   3   FF: připomíná lapacho      
  počet ochutnaných vzorků 14 13   12 11   10 9   9 9 8 8   7 2  
  průměr ochutnávače 4,07 4,08   4,67 3,82   3,50 4,00   3,89 3,89 4,13 4,88   4,14 2,00  

 

Č. Ochutnávaná část A B D E F J L M N R S W X Y AA CC JJ KK LL
1 ptačinec nať 3 4 4 4 4,5 3 3 5 5 3 5 2 4 3 5 3 2    
2 kokoška listy 3 5 2 4 4 2 4 3 5 3 3 4 5 4 4 4 3 5  
3 kuklík kořínky 2 5 2 2 2 1 2 4 3 3 3 3              
4 popenec listy 5 4 2 1 3 4 3 2 5 3 2   5 2          
5 česnek medvědí listy 5 5 5 3 4 5 4 4 5 5 5 5 5 4   5      
6 sedmikráska listy 5 5 2 2 2 1 3 3 5 3 5 3 3 3   2      
7 bršlice listy 5 5 2 4 4 4 3   5   5 1 3   4 3      
8 žaludové cookies 5 5 3 5 4,5 4 4 5 5 5 5 4 5 5 5 5 4 4  
9 smrkové linecké koláčky 5 5 4 4 4 5 3 5 3   5       5        
10 ohitashi nokanzou z denivky 5 5 3 3 4,5 4 4 5 5 5 4 5       4   2  
11 hložinková chilli omáčka 5 5* 4 5 4 4 5 5                      
12 tužebníková panna cotta 5 3 1 4 5 5 4 5 5 5 5     4   5 3    
13 namočená semena jitrocelu v lipovém mléce 5 4 3 3 3,5 5                          
14 červená medvědí pomazánka 5 5 4 3 5 5 3 5   5 5 5 5 5 3     5 5
15 bršlicový štrůdl 5 5 4 5 5 5 2 3 5 5   3 5* 4 5 4 4   5
16 kopřivová tlačenka s česnekem medvědím a květy fialky 4 4 3 5 5 5 5 5 5 5 4 4 5   5+   5   5
17 jasanový čaj 5 5 4 3 3   5 5 3 5       3 5        
  počet ochutnaných vzorků 17 17 17 17 17 16 16 15 14 13 13 11 10 10 9 9 6 4 3
  průměr ochutnávače 4,53 4,65 3,06 3,53 3,94 3,88 3,56 4,27 4,57 4,23 4,31 7,00 4,50 3,70 4,56 3,89 3,50 4,00 5,00

Chcete se mnou vařit bršicový štrúdl? Spolu se školou Aromaterapie a bylinky pořádáme letos (2023) jarní celodenní workshop se sběrem, vařením a ochutnávkou. Chcete něco jiného? Terénní kurzy, dálkové kurzy, ochutávky? Podívejte se na přehled všech mých kurzů 2023.