Zelení vodníci, Stuffed eggs like watermans and nymphs

Autor: Mgr. Ivana Paukertová <ivana@paukertova.cz>, Téma: Divoká kuchařka, Vydáno dne: 04. 04. 2015

Recept na plněná vajíčka, naaranžovaná jako vodníci. Na jaře bývá dost vajíček i zeleně, zde jsou použity mladé výhonky denivky plavé Hemerocallis fulva. Zkuste to, je to skvělá zábava pro děti.

This recipe is very suitable for children. You will be surprised what incredible creatures they come up with.



vajíčka (tolik kusů, kolik chceme mít vodníků a divoženek)
na každé vajíčko na vlasy několik mladých listů denivky plavé Hemerocallis fulva nebo listů česneku medvědího
máslo nebo měkký nebo tavený sýr, tolik co žloutků
denivka a nějaká aromatická rostlina na ochucení náplně (česnek medvědí, květy česnáčku apod.)
jedna červená paprika
hřebíček, pepř, nové koření, květy, rajče, na oči a na ozdobu

Vajíčka uvaříme natvrdo, zchladíme a oloupeme. Uděláme dva řezy po straně a vyřízneme klínek (ten pak zakryjeme zelenými vlasy). Vzniklým otvorem vyndáme žloutek, nejlépe vcelku napíchnutím na vidličku. Připravíme náplň, vajíčka naplníme, vyříznutý klínek přilepíme nádivkou. Zelené listy denivky nakrájíme na kousky dlouhé asi 10 cm a podélně nakrájíme na tak úzké proužky, aby se daly naaranžovat jako zelené vlasy. Na naplněná vajíčka přes vršek položíme několik svázaných listů denivky jako vlasy, divoženkám vlasy zapleteme do copů. Můžeme udělat i čepičku z poloviny divokého nebo cherry rajčete. Oči uděláme z hřebíčku nebo pepře, které vtlačíme do bílku, můžeme použít i nové koření napíchnuté na špendlík, divoženkám velmi sluší oči z květů (sedmikráska, fialka). Pusu vyřízneme do bílku a vyložíme kouskem červené papriky, pokud nedrží, přišpendlíme. Pokud si chcete vážně pohrát, ladovskou fajfku uděláme tak, že dáme vedle sebe jeden hřebíček a pevnější úzký kousek listu denivky. U nebaňatého konce hřebíčku obojí svážeme tmavou nití a vrazíme vodníkovi denivkovým koncem do pusy. Aby vodníci stáli, seřízneme spodek vajíčka a postavíme na talíř. Uděláme i pár divoženek, které ozdobíme květy a můžeme zkusit žabího prince (tlustší spodek vajíčka seřízneme našikmo) s korunkou z nějakého žlutého květu.
Náplň: žloutky rozetřeme s máslem nebo sýrem, množství asi tolik kolik žloutků, osolíme a přidáme spařené a nasekané zbylé listy denivek a nasekaný česnek medvědí, česnek podivný, kerblík nebo čerstvé květy česnáčku. Papriku nakrájíme na malé kostičky a vmícháme, nezapomeneme nechat kousky na červené pusy. V létě dáme místo česneku medvědího čerstvý kopr, křez, řeřišnici nebo jakoukoliv jinou aromatickou jedlou rostlinu kterou máte po ruce, klidně zkuste i santolinu.

Stuffed eggs (Water demons and nymphs)

eggs (as many pieces as we want to have watermans and nymphs)
a few young leaves of daylily Hemerocallis fulva or wild garlic Allium ursinum for each egg, for hair
butter or fresh or processed cheese, the same weight as the egg yolks
daylily and some aromatic plant to flavor the filling (bear's garlic, garlic flowers, etc.)
one red bell pepper
cloves, pepper, allspice, flowers, red bell pepper, tomato, for eyes, mouth and for decoration
pins for attaching eyes, mouth, hair

Hard-boil the eggs, cool and peel. We make two cuts on the side and cut out a wedge (then cover it with green hair). Take out the yolk through the opening, preferably whole by pricking it with a fork. We prepare the filling, fill the eggs, stick the cut wedge with stuffing. Cut the green daylily leaves into pieces about 10 cm long and cut lengthwise into strips so narrow that they can be arranged like green hair. On top of the filled eggs, we place several tied daylily leaves as hair, we braid the hair of nymphs. We can also make a cap from half a cherry tomato. We make the eyes from cloves or pepper, which we press into the egg white, we can also use new spices stuck on a pin, wild girls like eyes made from flowers (daisy, violet). We cut the mouth into the egg white and line it with a piece of red pepper, if it doesn't stick, pin it. To make the watermen stand, we cut off the bottom of the egg and place it on a plate. We will also make a few wild women, which we will decorate with flowers, and we can try the Frog Prince (we cut the thicker bottom of the egg at an angle) with a crown made of some yellow flower like cowslip.
Filling: rub the egg yolks with butter or cheese, about as much as the egg yolks, add salt and add boiled and chopped daylily leaves and chopped wild garlic, garlic mustard, chervil or fresh garlic flowers. Cut the pepper into small cubes and mix it in, don't forget to leave the pieces for the red lips. In the summer, instead of wild garlic, we put fresh dill, cress, watercress or any other aromatic edible plant you have on hand, feel free to try santolina too.

vodníci
plněná vajíčka vodníci, náplň
naplněná vajíčka
plněná vajíčka jako vodníci
plněná vajíčka, divoženka
plněná vajíčka, žabí princ
Plněná vajíčka - vodník, divoženka, žabí princ
plněná vajíčka, divoženka

Další recepty na jídla z denivky:
Ohitashi nokanzou
Gruzínská prasiela
Divoká vaječná tlačenka

Plněná vajíčka - vodníci