Netýkavkové plody jako fazolky

Autor: Mgr. Ivana Paukertová <ivana@paukertova.cz>, Téma: Divoká kuchařka, Vydáno dne: 30. 09. 2014

Zde je další slíbený recept, nezralé plody netýkavky malokvěté Impatiens parviflora uvařené jako zadělávané fazolky.



libovolný počet hrstí nezralých plodů netýkavky malokvěté Impatiens parviflora (co zbyde po sběru semen)
1 lžíce hladké mouky na každou hrst
olej
mléko (množství podle žádané hustoty, asi 400 ml na 1 lžíci mouky)
bobkový list
nové koření
Z netýkavek odstraníme všechny tuhé plodní stopky (měkké můžeme nechat). Stočené zbytky po vystřílení zralých plodů můžeme také nechat. Přivedeme vodu do varu a vhodíme netýkavkové plody, plyn vypneme. Přecedíme, zchladíme pod tekoucí vodou a ve druhé vodě vaříme asi 1 minutu. Opět přecedíme a ihned zchladíme. Dál postupujeme jako při vaření zadělávaných fazolek, recept si můžete zcela přizpůsobit svým zvyklostem. Z oleje a mouky uděláme světlou jíšku (1 lžíce mouky na každou hrst plodů) a pak postupným přidáváním studeného mléka připravíme bešamel. Do bešamelu přidáme několik kuliček nového koření, bobkový list (kdo dává do fazolek citrónovou kůru, může jí dát i sem) a asi 15 minut povaříme na menším plameni za občasného míchání. Vyjmeme koření a případně rozředíme dalším mlékem, kdo je zvyklý přidávat do fazolek smetanu, nechť se projeví i zde. Přidáme netýkavky a promícháme. Podáváme tak jak jsme zvyklí podávat zadělávané zelené fazolky - s bramborem nebo knedlíkem a s masem nebo vajíčkem. Pro oříškovou chuť můžeme hotové posypat syrovými semeny netýkavky.

plody netýkavky malokvěté jako fazolky
vařené plody netýkavky malokvěté
netýkavkové fazolky
netýkavkové fazolky z nezralých plodů

Pokud budete plody vařit příliš dlouho, rozvaří se, rozhodně nejsou tak tvrdé jako fazolky. Množství plodů, které je v misce na fotce jsem pokládala za jednu hrst. Bešamel jsem udělala ze dvou lžic mouky a bývala by stačila jedna.
Netýkavka malokvětá je invazní rostlina. Při sběru proto dáváme pozor, abychom semena sebrali pokud možno všechna, tedy aby nestřílela do okolí. Nejlepší způsob, na jaký jsem zatím přišla je rostlinu opatrně nahnout a vsunout do hlubší papírové krabice vhodné velikosti a rostlinu v dolní části nůžkami odstřihnout.

plody netýkavky malokvěté uvařené jako fazolky