Zeleninová polévka s bolševníkem

Autor: Mgr. Ivana Paukertová <ivana@paukertova.cz>, Téma: Divoká kuchařka, Vydáno dne: 15. 05. 2014

Bolševník obecný, dříve bolševník bršť (Heracleum sphondylium) je jedlá rostlina, ve střední Evropě s velmi bohatou kulinární tradicí, dnes téměř zapomenutá. Jako surovina je známá kuchyni polské, německé, francouzské, britské, ruské, litevské, italské a dalším. Jeho příbuzné jí i na Sibiři a původní obyvatelé Ameriky. V současné době od používání bolševníku odrazují zejména předsudky: srovnání s jeho velkým invazním bráchou a také asi hrozba vyrážky, pokud je sbírán nesprávným způsobem. Tomu se dá ale velmi lehce předejít dodržováním několika jednoduchých zásad. Chuť bolševníku totiž opravdu stojí za to, a mě to potvrdil v plném rozsahu i tento jednoduchý a rychlý recept.



Heracleum sphondylium, bolševník obecný Původně jsem ony předsudky částečně sdílela, možná i proto, že se mi podařilo nevyhnout se vyrážce s puchýři, když jsem po čerstvě pokosené zahradě běhala na sluníčku naboso. Kdyby mě napadlo, že je tam i bolševník a vzala si ponožky, nenastal by žádný problém. Vyrážku totiž způsobí potřísnění kůže šťávou z bolševníku a následné ozáření sluníčkem. Takže bolševník se musí sbírat ve dnech když je zataženo, za slunného dne v rukavicích anebo šikovně tak, aby popatlání šťávou nenastalo. Ani poté není vyrážka nevyhnutelná, stačí si ruce umýt anebo nevystavovat je slunci. Pokud to s bolševníkem myslíte vážně, doporučuji dodržovat tyto zásady pečlivě, tahle vyrážka není nic příjemného ani krátkodobého. Osoby náchylné k ekzémům by měly provádět sběr v rukavicích preventivně.

Když jsem hledala recepty s bolševníkem, upoutalo moji pozornost několik zmínek o vynikající chuti bolševníku, kdy jeho chuť byla dávána vysoko na pomyslný žebříček chuti všech volně rostoucích rostlin. To mě opravdu zaujalo. Původně měla být tato polévka polským barščem, ale zjistila jsem že i meziprodukt je velmi silně jedlý. Nemá to běžnou chuť zeleninového vývaru, je to o celou dimenzi výš a neumím to popsat jinak než lahodné. Chuť obvyklé zeleniny v kombinaci s tradičním kořením do polévek typu baršč nebo boršč, bobkovým listem a novým kořením, totiž vynese přídavek listů bolševníku do nebes.

bolševníková polévka, nakrájené listy 3 brambory
1 větší mrkev
1 malá petržel nebo půl velké
kousek celeru
kousek pórku
nakrájené listí bolševníku obecného (boľševník borščový) (Heracleum sphondylium), na objem zhruba tolik co nakrájené zeleniny
3 bobkové listy
7 kuliček nového koření
sůl

Brambory nakrájíme na malé kostičky, kořenovou zeleninu nakrájíme na ještě menší kostičky, pórek na půlkolečka. Do vroucí osolené vody vhodíme brambory, bobkové listy a nové koření. Asi po minutě přidáme kořenovou zeleninu, pórek a listy bolševníku nakrájené i s řapíky na hrubé proužky. Ze zeleniny se dá přidat i několik růžiček květáku. Uvaříme do měkka a podáváme. Podle polského vzoru se do polévky může přidat i natvrdo uvařené vajíčko, určitě to vyzkouším i s tím ukrajinským trikem, kdy se vajíčko nevaří zvlášť, ale dobře umyté přímo v polévce.

 

A pokud vám to nestačí a chcete ještě víc, zkuste můj nový Dálkový kurz Zelenina z přírody 2023.

 

bolševníková polévka, připravené suroviny bolševníková polévka, vaření

bolševníková polévka, hotová