Prastarý japonský svátek Hanami je oslavou květů sakur. Předpovědím začátku květu je věnována velká pozornost. Jakmile rozkvetou, lidé se procházejí pod rozkvetlými sakurami, scházejí se s přáteli a piknikují. Během svátku se připravují tradiční jídla. Kromě sakur Prunus serrulata se oslavují i japonské třešně ume Prunus mume, často nazývané též japonské meruňky. Tento jednoduchý recept spojuje sakury i ume.
Květy sakur se v Japonsku nakládají podobně jako okurky způsobem zvaným tsukemono. Květy trháme je před plným květem, kdykoliv od doby kdy se poupata otevřou asi na 70 procent květu.
300 gramů květů sakury
3 lžíce soli
3 lžíce octa, v Japonsku se za nejvhodnější pokládá ume ocet 白梅 酢
Omyjeme květy, necháme okapat vodu a důkladně zakryjeme solí. Přikryjeme, zatížíme a necháme v ledničce po dobu 1 - 3 dnů než pustí vodu. Pak tekutinu vylijeme a přidáme ocet. Opět vložíme do ledničky na 3 dny. Po třech dnech vylijeme tekutinu (nebo uschováme a používáme jako ochucený ocet, má nádhernou barvu) a pak necháme volně schnout po dobu 3 dnů. Uchováváme ve skleněné nádobě s další solí. A užíváme si květů sakur v každém ročním období.
Ume ocet se vyrábí z druhu Prunus mume, který se u nás dá pěstovat. Pokud by někdo měl zájem si doma vyrobit umeboshi a ume ocet, postup jsem přeložila.