Žaludy nakládané v Deku

Autor: Mgr. Ivana Paukertová <ivana@paukertova.cz>, Téma: Divoká kuchařka, Vydáno dne: 19. 02. 2014

Velmi zajímavý recept, tentokrát nikoliv z mouky, ale celých kousků žaludů, plodů dubu letního Quercus robur. Osobně jsem vyzkoušela.



máčení žaludů Žaludy nasbíráme, oloupeme, nakrájíme na půlky nebo čtvrtky a odtaninujeme. Můžeme si vybrat rychlou "teplou" metodu, o té se dočtete ve článku o žaludovém dortu, anebo můžete zkusit metody studenou a pomalou. Jak najdete na mnoha místech na internetu, tato metoda má i  svá úskalí. Pokud ale budete žaludy máčet v přebytku vody, vodu měnit tak často, jak můžete, třeba i po hodině, a občas necháte žaludy chvíli pod tekoucí vodou, máte naději na úspěch. Každý den je potřeba žaludy v ruce promnout a setřít tak z nich povlak, který se tvoří na povrchu. Jak spolehlivě vyzkoušet, jestli jsou žaludy již dostatečně odtaninované se dočtete také ve výše odkazovaném článku. Podle mých pokusů se studená metoda hodí více na strouhané žaludy na výrobu mouky, odtaninování čtvrtek nebo půlek trvá opravdu hodně dlouho.

Jakmile máte odtaninované žaludy, je to už velmi jednoduché. Jenom je zalijete nálevem Deko, připraveným podle návodu. Po zalití horkým nálevem se mi trochu zakalily, ale chuti to vůbec nevadí. Na obrázku jsou žaludy v Deku vlevo, vpravo je .... ale to až zas někdy příště.

žaludy naložené v Deku (vlevo)