Srážení mléka za pomoci rostlin - praktický pokus

Autor: Mgr. Ivana Paukertová <ivana@paukertova.cz>, Téma: Užitečnost rostlin, Vydáno dne: 19. 01. 2010

Zajímají mě rostlinná syřidla, proto jsem udělala praktický pokus se srážením kravského mléka za pomoci rostlin jako syřidel. V tomto článku najdete výsledky.



Přehled rostlin používaných ke srážení mléka najdete v článku Rostlinná syřidla.

Podmínky pokusu č. 1

Bylo vybráno 9 dostupných druhů, které podle údajů z literatury (viz článek Rostlinná syřidla) a internetu mají fungovat jako rostlinná syřidla - tedy srážet mléko. Do každé skleničky bylo nalito 100 ml koupeného krabicového kravského mléka bezprostředně po otevření krabice (Trvanlivé mléko ARO s obsahem tuku 1,5%, balení 1 l), celkem byly použity 2 krabice. Skleničky včetně víček byly bezprostředně před pokusem umyty v horké vodě a saponátu a opláchnuty horkou vodou. Stejným způsobem byl nachystán i kontrolní vzorek mléka bez ničeho. Do každé skleničky byla dána příslušná část rostliny, vcelku. Nať byla nařezána na tak velké kousky, aby se do skleničky vešla. Všechny rostliny byly použity čerstvé bezprostředně po sběru, bez umytí.  Skleničky byly ponechány při pokojové teplotě, protřepány po 12 a 24 hodinách a po 37 hodinách byl pokus vyhodnocen. Známkovaná byla chuť, známkoval pouze ochutnavač 2, známky jsou jako ve škole - jednička je nejlepší.

Výsledky pokusu č. 1

  český název  latinský název část rostliny vzhled koláče chuť podle ochutnavače 1 chuť podle ochutnavače 2  známka
 kontrola  -  -  měkký koláč  bez pachuti  normální chuť doma zkyslého mléka  2
 svízel přítula  Galium aparine  nať s plody  pevný koláč  natrpklý, méně kyselý než kontrola  méně kyselý než kontrola, mírná příchuť  3
 jetel luční  Trifolium pratense  květní hlávky s listeny  pevný koláč výraznější příchuť, svíravá   není tak kyselé jako kontrola, vůně vadnoucího sena, příchuť bych popsala stejně, méně příjemná chuť  4
 kopřiva dvoudomá  Urtica dioica  nať s odkvetlými květy  pevný koláč  silná kopřivová příchuť  jemná konzistence, příchuť kopřivy  1
 popenec břečťanovitý  Glechoma hederacea  listy  pevný koláč  slabá příchuť  popencová příchuť  1-2
 bodlák obecný  Carduus acanthoides  květy  měkký koláč  nechutné, silná příchuť  vůně i příchuť droždí  2
 pcháč oset  Cirsium arvense  květy  měkký koláč  silná příchuť  vůně i příchuť droždí  3
 svízel syřišťový  Galium verum  kvetoucí nať  tekuté  hnusná příchuť, zkažené mléko?  doslana, nakyslé a hnusné  5
 jetel plazivý  Trifolium repens  listy a květy  tekuté  hnusná příchuť, zkažené mléko?  dosladka, nakyslé a hnusné  5
 svízel bílý  Galium album  kvetoucí nať  tekuté  ohavná příchuť, zkažené mléko?   nakyslé a hnusné  5

 

Závěry, hypotézy, komentáře pokusu č. 1:

* Mléko ve skleničkách, ve kterých zůstalo tekuté bylo pravděpodobně zkažené nebo kontaminované.

* Ani jedna rostlina nesrazila mléko dřív, než se srazilo samo přirozenou cestou. Možná bude potřeba rostlinný materiál nadrtit nebo nasekat, aby se enzymy uvolnily a vyzkoušet zvýšenou teplotu. Postup se zvýšenou teplotou mléka sledoval pokus č. 2.

 

Podmínky pokusu č. 2

Bylo vybráno 5 rostlinných druhů, které mají fungovat jako rostlinná syřidla. Do každé skleničky bylo nalito 100 ml koupeného krabicového kravského mléka bezprostředně po otevření krabice (Trvanlivé mléko ARO s obsahem tuku 1,5%, balení 1 l), byla použita 1 krabice. Skleničky včetně víček byly bezprostředně před pokusem umyty v horké vodě a saponátu a opláchnuty horkou vodou. Stejným způsobem byl nachystán i kontrolní vzorek mléka bez ničeho. Mléko se skleničkami bylo v jogurtovači zahřáto na teplotu okolo 300C. Do každé skleničky byla dána příslušná část rostliny, rozdrcená. Rostliny byly použity po  dvoudenním skladování v ledničce, bez umytí.  Skleničky byly ponechány při teplotě 300C 3,5 hodiny. Po této době nenastaly v žádném ze vzorků žádné změny. Do každé skleničky jsem proto přidala čajovou lžičku  Valašské kyšky s živou kulturou ABT (Lactobacillus acidophilus, Bifidobacteria,  Streptococcus thermophilus). Po třech hodinách  vzorky lehce zhoustly, s výjimkou kontrolního vzorku a vzorku s popencem, nejhustší byl vzorek se svízelem přítulou. Po  12 hodinách po přidání kultury byl pokus vyhodnocen. Známkovaná byla chuť, známky jsou jako ve škole - jednička je nejlepší.

 

Výsledky pokusu č. 2

  český název  latinský název část rostliny vzhled  po 3 hodinách
vzhled koláče po 12 hodinách chuť
 známka
 kontrola  -  -  tekuté hustá tekutina  normální chuť kyselého mléka 1
 svízel přítula  Galium aparine  nať s plody  mírně zhoustlé, nejhustší ze všech  polotekuté mírná svízelová pachuť  2-3
 kopřiva dvoudomá  Urtica dioica  nať s odkvetlými květy  mírně zhoustlé, hustší než kontrola   velmi měkká sraženina  kopřivová příchuť, velmi příjemná  1*
 popenec břečťanovitý  Glechoma hederacea  listy  tekuté  velmi měkká sraženina  popencová příchuť, příjemná  1
 svízel syřišťový  Galium verum  kvetoucí nať   mírně zhoustlé, hustší než kontrola, barva mírně domodra  velmi měkká sraženina  mírná svízelová pachuť  3
 svízel bílý  Galium album  kvetoucí nať  mírně zhoustlé, hustší než kontrola  ohavná příchuť, zkažené mléko?  svízelová pachuť 4