Poradenská a konzultační činnost v oblasti životního prostředí |
|
|
|
|
|
Přehled prací | Ceny | Termíny | Kvalifikace | Pro zadavatele |
Mgr. Ivana Paukertová
Autorizace |
Zpracuji
|
Často kladené otázky |
Průvodce investora procesem posuzování vlivů na životní prostředí - EIA |
Hlavní menu
Vyhledávání
Jména rostlin zadávejte v uvozovkách.
|
Novela
Zákon 39/2015 Sb., kterým se mění zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí (zvaný též novela EIA) vstoupil v platnost 1. dubna 2015.
Srážení mléka za pomoci rostlin - praktický pokus
Mgr. Ivana Paukertová - Užitečnost rostlin - 19. 01. 2010 (13768 přečtení) Zajímají mě rostlinná syřidla, proto jsem udělala praktický pokus se srážením kravského mléka za pomoci rostlin jako syřidel. V tomto článku najdete výsledky. Přehled rostlin používaných ke srážení mléka najdete v článku Rostlinná syřidla.
Podmínky pokusu č. 1 Bylo vybráno 9 dostupných druhů, které podle údajů z literatury (viz článek Rostlinná syřidla) a internetu mají fungovat jako rostlinná syřidla - tedy srážet mléko. Do každé skleničky bylo nalito 100 ml koupeného krabicového kravského mléka bezprostředně po otevření krabice (Trvanlivé mléko ARO s obsahem tuku 1,5%, balení 1 l), celkem byly použity 2 krabice. Skleničky včetně víček byly bezprostředně před pokusem umyty v horké vodě a saponátu a opláchnuty horkou vodou. Stejným způsobem byl nachystán i kontrolní vzorek mléka bez ničeho. Do každé skleničky byla dána příslušná část rostliny, vcelku. Nať byla nařezána na tak velké kousky, aby se do skleničky vešla. Všechny rostliny byly použity čerstvé bezprostředně po sběru, bez umytí. Skleničky byly ponechány při pokojové teplotě, protřepány po 12 a 24 hodinách a po 37 hodinách byl pokus vyhodnocen. Známkovaná byla chuť, známkoval pouze ochutnavač 2, známky jsou jako ve škole - jednička je nejlepší. Výsledky pokusu č. 1
Závěry, hypotézy, komentáře pokusu č. 1: * Mléko ve skleničkách, ve kterých zůstalo tekuté bylo pravděpodobně zkažené nebo kontaminované. * Ani jedna rostlina nesrazila mléko dřív, než se srazilo samo přirozenou cestou. Možná bude potřeba rostlinný materiál nadrtit nebo nasekat, aby se enzymy uvolnily a vyzkoušet zvýšenou teplotu. Postup se zvýšenou teplotou mléka sledoval pokus č. 2.
Podmínky pokusu č. 2 Bylo vybráno 5 rostlinných druhů, které mají fungovat jako rostlinná syřidla. Do každé skleničky bylo nalito 100 ml koupeného krabicového kravského mléka bezprostředně po otevření krabice (Trvanlivé mléko ARO s obsahem tuku 1,5%, balení 1 l), byla použita 1 krabice. Skleničky včetně víček byly bezprostředně před pokusem umyty v horké vodě a saponátu a opláchnuty horkou vodou. Stejným způsobem byl nachystán i kontrolní vzorek mléka bez ničeho. Mléko se skleničkami bylo v jogurtovači zahřáto na teplotu okolo 300C. Do každé skleničky byla dána příslušná část rostliny, rozdrcená. Rostliny byly použity po dvoudenním skladování v ledničce, bez umytí. Skleničky byly ponechány při teplotě 300C 3,5 hodiny. Po této době nenastaly v žádném ze vzorků žádné změny. Do každé skleničky jsem proto přidala čajovou lžičku Valašské kyšky s živou kulturou ABT (Lactobacillus acidophilus, Bifidobacteria, Streptococcus thermophilus). Po třech hodinách vzorky lehce zhoustly, s výjimkou kontrolního vzorku a vzorku s popencem, nejhustší byl vzorek se svízelem přítulou. Po 12 hodinách po přidání kultury byl pokus vyhodnocen. Známkovaná byla chuť, známky jsou jako ve škole - jednička je nejlepší.
Výsledky pokusu č. 2
Související články:
Celý článek |
Zpět
Hindbeh, jídlo z pampelišky (01.06.2024) Ochutnávka divokých rostlin 31. (workshop Aromaterapie) (22.05.2024) Ochutnávka divokých rostlin 32. (přednáška Praha) (19.05.2024) Ochutnávka divokých rostlin 33. (Barbarská osada 1.) (16.05.2024) Jasanový čaj (16.05.2024) Lopuchová povidla (15.05.2024) Ochutnávka divokých rostlin 34. (Barbarská osada 2.) (14.05.2024) Povídání o máku vlčím, napsal ChatGPT (20.02.2023) Jedlé rostliny cestou k volbám (12.02.2023) Ochutnávka divokých rostlin 29. (Ornis Přerov) (17.02.2022) Ochutnávka divokých rostlin 28. (zoo Ostrava) (15.01.2022) Povídání o tulipánech (02.05.2021) Povídání o máku vlčím pro Dášu (01.08.2020) Výživový experiment, pilotní díl (17.12.2019) Ochutnávka divokých rostlin 27. (Festival Aromaterapie a bylinky) (11.09.2019) Dobré ráno aneb 35 jedlých rostlin před studiem ČT v Brně (26.08.2019) Ochutnávka divokých rostlin 26. (Den Země Okras ) (28.04.2019) Ochutnávka divokých rostlin 25. (Ekofilm 2018) (20.04.2019) Ochutnávka divokých rostlin 24. Mensa Hálův mlýn (04.04.2019) Průvodce po jedlé a léčivé květeně Riegrových sadů (10.07.2018) Léčivá a jedlá květena Riegrových sadů (10.07.2018) Ochutnávka léčivých receptů a planých rostlin 23. (Praha, Prádelna café) (25.06.2018) Jedlé a léčivé rostliny na Staré plovárně v Jihlavě (04.06.2018) Čistící smoothie s ptačincem podle Celie (20.02.2018) Ochutnávka planých rostlin 20. (Beskydská smršť) (23.09.2017) Ochutnávka planých rostlin 22. (sraz N) (15.09.2017) Ochutnávka planých rostlin 21. (přednáška Vsetín) (15.09.2017) Ochutnávka planých rostlin 19. (Ekofilm) (11.04.2017) Jedlá a léčivá květena Brnoxu (09.01.2017) BRNOX - o průvodci brněnským Bronxem a také o jeho květeně (09.01.2017) Ochutnávka planých rostlin 18. (sraz N) (27.08.2016) Ochutnávka planých rostlin 11. (sraz rR) (12.07.2016) Ochutnávka planých rostlin 15. (Geomon) (11.07.2016) Ochutnávka planých rostlin 16. (Psraz) (10.07.2016) Jedlé rostliny v Brně - parčík na Žerotínově náměstí (17.06.2016) Ochutnávka planých rostlin 17. (Vegepárty) (28.05.2016) Vesnovka obecná - divoká brokolice (22.04.2016) Ochutnávka planých rostlin 14. (Envi) (20.04.2016) Ochutnávka planých rostlin 13. (přednáška Kopřivnice) (18.04.2016) Ochutnávka planých rostlin 12. (festival Udělej most) (17.04.2016) Ochutnávka planých rostlin 10. (Letní kurz) (23.07.2015) Ochutnávka planých rostlin 9. (Putování za jedlými rostlinami) (04.06.2015) Haluzická ochutnávka (č.2) planých rostlin v grafech (27.04.2015) Ochutnávka planých rostlin 8. (Jarní kurz) (24.04.2015) Aprílová miniochutnávka jídel v Brně (19.04.2015) Ochutnávka planých rostlin 7. (Jedlá divočina) (18.04.2015) Erbuzzu, směs divokých rostlin ze Sardínie (23.02.2015) Silvestrovská žaludová miniochutnávka a silvestrovský minirecept (17.01.2015) Ochutnávka planých rostlin 6. (19.12.2014) Ochutnávka planých rostlin 5. (02.10.2014) Čím nahradit guascas? A co takhle originál? (01.08.2014) Botanická poradna: česnek podivný Allium paradoxum (05.05.2014) Preboggion, italská kulinářská ingredience (01.05.2014) Rostliny japonského svátku Nanakusa-no-sekku (24.04.2014) Sansai aneb japonská horská zelenina u nás (14.04.2014) Ochutnávka planých rostlin 4. (21.12.2013) Ochutnávka planých rostlin 3. (07.10.2012) Tabulka chuti jedlých rostlin (23.02.2010) Denivka plavá (06.02.2010) Výhodné kombinace (28.11.2009) Rostlinná syřidla (02.07.2009) Ptačinec žabinec jako léčivá rostlina (22.10.2008) Ochutnávka planých rostlin 2. (17.07.2008) Jedlé rostliny 1. květy (09.06.2008) Ochutnávka planých rostlin 1. (29.04.2008) |
Jména rostlin zadávejte v uvozovkách.
Nová videa na YouTube
Rostliny ČR seznam rubrik
Nejnovější recepty
Nové články na blogu Rostliny ČR
Kočka na stromě
Mám kočku na stromě, mňouká a nechce slézt. Co mám dělat? Kdo mi pomůže? Příběh a odpovědi. Tento web používá redakční systém phpRS. |