Poradenská a konzultační činnost v oblasti životního prostředí


 


 

 

 
 
Přehled prací Ceny Termíny Kvalifikace Pro zadavatele

 

Mgr. Ivana Paukertová
Řezáčova 28
624 00 Brno
IČO: 686 72 217
ivana@paukertova.cz
tel.:603 39 62 90

Autorizace
posouzení podle § 45i
(Naturové posouzení)

Zpracuji
  • Naturové posouzení - posouzení vlivu záměru na evropsky významné lokality (posouzení podle § 45i zákona 114/1992 Sb.)
  • přírodovědné průzkumy v rozsahu biologického hodnocení
  • oznámení podle přílohy č. 3 zákona 100/2001 Sb. o posuzování vlivů na životní prostředí
  • analýzu záměru, vyhodnocení možných střetů s ochranou přírody a návrhy na jejich optimální řešení
  • botanický a přírodovědný průzkum jako podklad projektu nebo příloha k žádosti o dotace
  • návrhy informačních tabulí pro ZCHÚ a EVL, přírodovědné naučné stezky, fotografie rostlin
  • botanické inventarizace chráněných území, VKP
  • inventarizaci dřevin
Často kladené otázky Průvodce investora procesem posuzování
vlivů na životní prostředí - EIA


Dnešní datum: 19. 03. 2024  | Hlavní stránka | Mapa stránek | Orientace na stránce | Fotografie rostlin | Rostliny ČR |  

Vyhledávání

Vyhledat text

Jména rostlin zadávejte v uvozovkách.


TOPlist

Novela

Zákon 39/2015 Sb., kterým se mění zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí (zvaný též novela EIA)  vstoupil v platnost 1. dubna 2015.


Divoká kuchařka * Pampeliškový med podle mojí babičky
Mgr. Ivana Paukertová - Divoká kuchařka - 13. 05. 2021 (3452 přečtení)

Až nám přestane pršet a zase se otevřou květy pampelišek, můžeme si udělat med.



365 květů pampelišek
2 kg cukru
citrón
2 litry vody
Pampelišky dáme vařit do 2 litrů vody. Po 15 minutách přecedíme, přidáme cukr a nakrájený citrón. Vaříme do zhoustnutí. Recept je jednoduchý i na zapamatování - počet dní v roce a číslo dvě. Babička neměla internet a všechno musela nosit v hlavě nebo napsané na papíře.
Pampelišky obsahují hořčiny taraxacin a taraxasterin a proto je celá rostlina kromě květů hořká. Hořčiny mají příznivé působení na cukrovku, což ovšem v případě tohoto receptu moc neuplatníme a hořký med většina z nás asi chtít nebude. Jak tedy na to? Úbory pampelišek hořčiny nemají, totéž ale neplatí pro zelený zákrov. Přidaný citrón sice část hořkosti odstraní, lepší je ale zelené části do medu nedávat. Postupujeme takto: uchopíme úbor za odstálou řadu zákrovu a odstřihneme nůžkama nebo nožem od lůžka (pro děti a naprosté začátečníky: úbor je to žluté, soukvětí sestávající z malinkých kvítků, zákrov je to všechno zelené a lůžko je to placaté co zbyde když odfoukáte všechny padáčky). Úbor se sice rozpadne, ale většinou zůstane vnitřní zákrov (ten přitisklý) vcelku a dá se dobře odstranit. Není třeba piplavé superpečlivosti, stačí dát pryč většinu zelené hmoty. Chce to trošku cviku, než člověk vychytá v kterém místě stříhat, ale pak to jde docela rychle.
Dále se zastavíme u citrónů a jejich dnes už nedílné části, reziduí pesticidů. Na citróny se jich používá 240 různých druhů. Podle časopisu dTest jsou v citrónových kůrách čerstvých, sušených i kandovaných. V těch čerstvých byly všude včetně těch z „bioprodukce“ a obsahovaly 4 až 10 druhů pesticidů. Časopis dTest se pokusil i o jejich odstranění čtvrthodinovým máčením v octové vodě podle populárního návodu na internetu. Z 8 pesticidů zůstaly po zákroku 4, tedy polovina. Ještě můžeme zkusit drhnutí kartáčkem, nejlépe v horké vodě, kůru oloupat anebo se s tím prostě smířit. V případě systémových pesticidů nám stejně nic jiného nezbyde, ty pronikají dovnitř a zbavit se jich nelze.
Zastavení třetí bude u sexu, pampelišky totiž sexuální život příliš nepěstují. Většinou mají zakrnělý a nefunkční pyl a k oplození nedochází. Semena jsou geneticky identická s mateřskou rostlinou, jsou to tedy její jakési klony. Na našem území rostou takovýchto klonů stovky a my botanici jim říkáme malé druhy nebo mikrodruhy. A aby to nebylo tak jednoduché, přece jen bez toho sexu nemůžou být a tak se občas zkříží. Vznikne tak rostlina odlišná od obou rodičů a poté vesele produkuje svoje klony. Jakmile jich je dostatek, čeká na botanika, který popíše nový malý druh. Protože pampelišky patří k nejobtížnějším skupinám střední Evropy, není takových botaniků mnoho.
A zastavení čtvrté bude u krásné lidské tvořivosti. Podle tohoto videa si můžete udělat pampelišku papírovou. Model je natolik věrný, že mě jako botanika ani trochu neuráží.

A pokud vám to nestačí a chcete ještě víc, zkuste můj nový Dálkový kurz Zelenina z přírody 2023.

 


Související články:
Několik receptů na smoothie ze šruchy zelné (10.09.2023)
Bršlicový štrúdl (12.03.2023)
Bršlicové smoothie s česnekem medvědím (26.02.2023)
Únorový divoký salát (24.02.2023)
Ptačincové pesto (19.02.2023)
Několik receptů na ptačincové smoothie (09.02.2023)
Bramborový salát s orsejí (09.02.2023)
Hwajeon 화전 (06.02.2022)
Divoký salát Lucie (19.12.2019)
Domácí etnochleba podle Łukasze Łuczaje (18.10.2019)
Růžová zavařenina (13.06.2019)
Divoký listový salát s violkou (07.04.2019)
Rajčatové smoothie s pěťourem (25.05.2018)
Ďáblův déšť s ptačincem (29.04.2018)
Vyolette (06.04.2018)
Půlnoční klobásky - Saucisse minuit (01.04.2018)
Ptačincový salát s mangovou zálivkou (28.03.2018)
Jarní salát s lípou a divokou brokolicí (30.04.2017)
Zelená bábovka (11.04.2017)
Divoké recepty v Envi café (05.03.2017)
Dálkový kurz poznávání a vaření z jedlých rostlin 2017 (18.02.2017)
Anketa: co byste rádi ochutnali v Envi café (08.02.2017)
Recepty Sama doma (24.10.2016)
Bezová varmuže (24.10.2016)
Mezní džem (hedgerow jam) (29.09.2016)
Merlíkový a laskavcový špenát, jednoduchá survival jídla (27.08.2016)
Několik receptů na smoothie se slézem (29.05.2016)
Několik receptů na kopřivové smoothie (29.05.2016)
Douglasková limonáda (27.05.2016)
Topinambury v Deku (12.05.2016)
Přesličková rýže (11.05.2016)
Studená šťavelová polévka (04.05.2016)
Kerblíková omáčka (27.04.2016)
Májový ptačincový salát (26.04.2016)
Sumachová limonáda (21.04.2016)
Kostivalové tuiles (17.04.2016)
Gruzínská prasiela z denivky plavé (16.04.2016)
Medvědí paradoxní salát (13.04.2016)
Pampeliškové čipsy (12.03.2016)
Šruchový salát s turankou kanadskou (15.07.2015)
Salát s řeřišnicí hořkou (27.06.2015)
Žaludové cookies (25.04.2015)
Dálkový kurz poznávání a vaření z jedlých rostlin 2015 (07.04.2015)
Zelení vodníci (04.04.2015)
Neunerlei Kräutersuppe - tradiční německá polévka (02.04.2015)
Divoká vaječná tlačenka (31.03.2015)
Odkazy na recepty z ochutnávky 30.3.2015 (30.03.2015)
Dělimáda (22.02.2015)
Božská Bloody Mary (19.02.2015)
Mrkev na mrkvi (18.02.2015)
Sardinky s krvavcem (24.01.2015)
Divoký lednový salát: sedmikráska, ptačinec, krvavec (22.01.2015)
Jablečný kompot s hrozny a komonicí (18.01.2015)
Žaludové vánoční cukroví (22.12.2014)
Hložinkový sýr, survival jídlo (20.12.2014)
Netýkavkové plody jako fazolky (30.09.2014)
7 receptů na kostival v těstíčku (27.09.2014)
Podzimní Jarovský salát (24.09.2014)
Salát Sherwoodského bezdomovce (23.09.2014)
Polévka ajiaco santafereño - gejzír chutí (07.08.2014)
Jahodový sbiteň s třezalkou (01.07.2014)
Bolševník se svíčkovou omáčkou (01.06.2014)
Smrkové linecké koláčky (31.05.2014)
Ruské šči s měsíčkem lékařským (29.05.2014)
Jehněčí karbanátky s kari a merlíkem (28.05.2014)
Dvoupatrová panna cotta z květů akátu a černého bezu (26.05.2014)
Mléčně kvašené listy divokých rostlin (20.05.2014)
Ruský nápoj Tarchun (19.05.2014)
Zeleninová polévka s bolševníkem (15.05.2014)
Pansotti con salsa di noci - ligurské těstoviny s ořechovou omáčkou (06.05.2014)
Podivná bramborová polévka (05.05.2014)
Preboggion, recept z východní Ligurie (02.05.2014)
Nanakusa-gayu, rýžová kaše sedmi bylin (24.04.2014)
Nakládané květy třešní sakur (20.04.2014)
Recept pro 4 osoby za jednu korunu - jarní špenát (17.04.2014)
Japonský pampeliškový jam (15.04.2014)
Šrucha zelná s majonézou (13.04.2014)
Itadori aneb jak vaří křídlatku v Japonsku (15.03.2014)
Akebi ohitashi - vařené výhonky akébie pětičetné (23.02.2014)
Hložinkový kečup (bezlepkový i ve variantě raw) (20.02.2014)
Žaludy nakládané v Deku (19.02.2014)
Japonská tempura z bohyšky (Hosta spp.) (15.02.2014)
Nokanzou ohitashi - japonská příloha z denivky plavé (14.02.2014)
Balva - ázerbajdžánská slézová polévka (08.02.2014)
Ázerbajdžánské kutaby se šťovíkem (07.02.2014)
Jinan dvojlaločný je jedlý - dneska bude párty (06.02.2014)
Domácí žaludová mouka a rychlý žaludový dort (05.02.2014)
Kinpiru (05.05.2009)
Recepty na jídla - topinambur hlíznatý (03.11.2008)
Výborná jedlá rostlina - ptačinec žabinec (23.10.2008)
Zapomenuté recepty: čokoláda z lipových plodů (16.09.2008)
[Akt. známka: 5,00 / Počet hlasů: 1] 1 2 3 4 5
Celý článek | Zpět Informační e-mail Vytisknout článek


Jména rostlin zadávejte v uvozovkách.






Kočka na stromě

Kočka na stromě

Mám kočku na stromě, mňouká a nechce slézt. Co mám dělat? Kdo mi pomůže?

Příběh a odpovědi.


Tento web používá redakční systém phpRS.