Jednoduché, rychlé, zdravé, z přírody, dostupné po celý rok a velmi levné. Toto vše splňuje recept na chipsy z listů pampelišky.
hrst listů pampelišky Taraxacum sect. Ruderalia
lžička oleje
koření (kari, pepř, hranolková sůl...)
Recept je velmi jednoduchý. Listy omyjeme, osušíme v utěrce (točením, odstředivá síla dělá divy). Do misky dáme olej a koření, promneme listy s olejem a kořením a dáme na plech. Rozložíme rovnoměrně v jedné vrstvě, tak aby se listy překrývaly nanejvýš jen částečně. To je důležité, příliš silná vrstva způsobí, že se čipsy udělají nerovnoměrně. Pražíme v rozpálené troubě na 190 0C asi 3-5 minut, hlídáme aby se nespálily. Opatrně dáme na talíř s ubrouskem - jsou velmi křehké - a servírujeme jako čipsy nebo přílohu.
Některé listy jsou v tomto období bez hořkosti a těm ostatním tato úprava hořkost sníží.
Chcete se mnou vařit pampeliškové čipsy? Spolu se školou Aromaterapie a bylinky pořádáme letos (2023) jarní celodenní workshop se sběrem, vařením a ochutnávkou. Chcete něco jiného? Terénní kurzy, dálkové kurzy, ochutávky? Podívejte se na přehled všech mých kurzů 2023.