Poradenská a konzultační činnost v oblasti životního prostředí |
|
|
|
|
|
Přehled prací | Ceny | Termíny | Kvalifikace | Pro zadavatele |
Mgr. Ivana Paukertová
Autorizace |
Zpracuji
|
Často kladené otázky |
Průvodce investora procesem posuzování vlivů na životní prostředí - EIA |
Hlavní menu
Vyhledávání
Jména rostlin zadávejte v uvozovkách.
|
Novela
Zákon 39/2015 Sb., kterým se mění zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí (zvaný též novela EIA) vstoupil v platnost 1. dubna 2015.
Ochutnávka planých rostlin 20. (Beskydská smršť)
Mgr. Ivana Paukertová - Ochutnávky - 23. 09. 2017 (6987 přečtení) Toto je ochutnávka z jarního Kurzu poznávání a vaření z jedlých rostlin v Beskydech. Vydařila se velmi, sešla se bezvadná parta lidí a na kurzu jsme uvařili z divokých rostlin celkem 27 jídel a nápojů. Ochutnávka dále zahrnovala i čerstvé ingredience, takže ochutnávaných věcí je dohromady 45. Na kurz jsem zvolila řadu receptů, které už znám (to abych si neuřízla úplnou ostudu) a také řadu nových. Z těch nových jídel byla absolutním vítězem japonská tempura ze sansai, japonské horské zeleniny. Normálně by na sansai bylo už docela pozdě, ale díky bláznivému jaru, kdy kdeco pomrzlo a vyrašilo znovu jsme měli výhonky křídlatky i hostony (výhonky bohyšky) v té správné sklizňové velikosti. Na skalce u chaty byl i pérovník pštrosí, který do směsi také patří, ale ten nepomrzl a byl již velice přerostlý. Tempuře dali úplně všichni plných pět bodů. Do ochutnávky jsem zařadila i recept inspirovaný dílem polského rostlinného ekologa a etnobotanika Łukasze Łuczaje. Łukasz Łuczaj je botanik, ekolog, etnobotanik, propagátor myšlenky "divoké zahrady" zaměřené na maximální biologickou rozmanitost. Na své farmě provádí ekologické experimenty, obnovuje louky a pole s vymizelými druhy a pokouší se vytvořit lesní porost na bývalém poli. Jako profesor přednáší na univerzitě v Rzeszowě, je vedoucím rostlinné botaniky a rostlinné biotechnologie. Je členem redakční rady časopisu Ethnobiology and Ethnomedicine a Acta Societatis Botanicorum Poloniae a tvůrce nového polského časopisu Etnobiologia Polska. V současnosti se zabývá archivními etnobotanickými daty z Polska, Slovenska, Ukrajiny a Běloruska a provádí terénní výzkum využití rostlin v Číně a na Balkáně. Inspirace na klenové pečivo pochází z jeho práce "Dziko rosnące rośliny jadalne użytkowane w Polsce od połowy XIX w. do czasów współczesnych" (Divoce rostoucí jedlé rostliny používané v Polsku od poloviny devatenáctého století až do současnosti). V Polsku se listy javorů, klenu a mléče dávaly při pečení pod chleba a pečivo, jednak aby se zabránilo připálení a jednak kvůli chuti. Co mě zklamalo a ostatní ochutnávače též byl ruský kopřivový salát podle receptu A. Koščejeva. Nicméně jsme do něj zapomněli dát kopr, kopřiva mohla být nasekaná jemněji a ořechů na zálivku taky mohlo být víc. Možná tak bude příště lepší, ale nespíš se ani tak do top ten nedostane. Co mě naopak nadchlo byla kopřiva na smetaně a překvapily též sedmikráskové tzatziky. Podle hodnocení se mnou ostatní souhlasili.
Komentáře varmuža: nemám ráda mléko a mléčné kaše, chuť bezu výrazná, výborná jemná bazová chuť, výborná, byla docela silná Chcete se mnou taky vařit? Spolu se školou Aromaterapie a bylinky pořádáme letos (2023) jarní celodenní workshop se sběrem, vařením a ochutnávkou. Chcete něco jiného? Terénní kurzy, dálkové kurzy? Podívejte se na přehled všech mých kurzů 2023. Z kurzu vznikla divoká kuchařka s recepty zvaná Beskydská smršť. Je ve formátu pdf a můžete si o ní napsat. Pokud se zavážete dodržet podmínky jejího použití a jejího šíření, pošlu vám ji.
Související články:
Celý článek |
Zpět
Hindbeh, jídlo z pampelišky (01.06.2024) Ochutnávka divokých rostlin 31. (workshop Aromaterapie) (22.05.2024) Ochutnávka divokých rostlin 32. (přednáška Praha) (19.05.2024) Ochutnávka divokých rostlin 33. (Barbarská osada 1.) (16.05.2024) Jasanový čaj (16.05.2024) Lopuchová povidla (15.05.2024) Ochutnávka divokých rostlin 34. (Barbarská osada 2.) (14.05.2024) Povídání o máku vlčím, napsal ChatGPT (20.02.2023) Jedlé rostliny cestou k volbám (12.02.2023) Ochutnávka divokých rostlin 29. (Ornis Přerov) (17.02.2022) Ochutnávka divokých rostlin 28. (zoo Ostrava) (15.01.2022) Povídání o tulipánech (02.05.2021) Povídání o máku vlčím pro Dášu (01.08.2020) Výživový experiment, pilotní díl (17.12.2019) Ochutnávka divokých rostlin 27. (Festival Aromaterapie a bylinky) (11.09.2019) Dobré ráno aneb 35 jedlých rostlin před studiem ČT v Brně (26.08.2019) Ochutnávka divokých rostlin 26. (Den Země Okras ) (28.04.2019) Ochutnávka divokých rostlin 25. (Ekofilm 2018) (20.04.2019) Ochutnávka divokých rostlin 24. Mensa Hálův mlýn (04.04.2019) Průvodce po jedlé a léčivé květeně Riegrových sadů (10.07.2018) Léčivá a jedlá květena Riegrových sadů (10.07.2018) Ochutnávka léčivých receptů a planých rostlin 23. (Praha, Prádelna café) (25.06.2018) Jedlé a léčivé rostliny na Staré plovárně v Jihlavě (04.06.2018) Čistící smoothie s ptačincem podle Celie (20.02.2018) Ochutnávka planých rostlin 22. (sraz N) (15.09.2017) Ochutnávka planých rostlin 21. (přednáška Vsetín) (15.09.2017) Ochutnávka planých rostlin 19. (Ekofilm) (11.04.2017) Jedlá a léčivá květena Brnoxu (09.01.2017) BRNOX - o průvodci brněnským Bronxem a také o jeho květeně (09.01.2017) Ochutnávka planých rostlin 18. (sraz N) (27.08.2016) Ochutnávka planých rostlin 11. (sraz rR) (12.07.2016) Ochutnávka planých rostlin 15. (Geomon) (11.07.2016) Ochutnávka planých rostlin 16. (Psraz) (10.07.2016) Jedlé rostliny v Brně - parčík na Žerotínově náměstí (17.06.2016) Ochutnávka planých rostlin 17. (Vegepárty) (28.05.2016) Vesnovka obecná - divoká brokolice (22.04.2016) Ochutnávka planých rostlin 14. (Envi) (20.04.2016) Ochutnávka planých rostlin 13. (přednáška Kopřivnice) (18.04.2016) Ochutnávka planých rostlin 12. (festival Udělej most) (17.04.2016) Ochutnávka planých rostlin 10. (Letní kurz) (23.07.2015) Ochutnávka planých rostlin 9. (Putování za jedlými rostlinami) (04.06.2015) Haluzická ochutnávka (č.2) planých rostlin v grafech (27.04.2015) Ochutnávka planých rostlin 8. (Jarní kurz) (24.04.2015) Aprílová miniochutnávka jídel v Brně (19.04.2015) Ochutnávka planých rostlin 7. (Jedlá divočina) (18.04.2015) Erbuzzu, směs divokých rostlin ze Sardínie (23.02.2015) Silvestrovská žaludová miniochutnávka a silvestrovský minirecept (17.01.2015) Ochutnávka planých rostlin 6. (19.12.2014) Ochutnávka planých rostlin 5. (02.10.2014) Čím nahradit guascas? A co takhle originál? (01.08.2014) Botanická poradna: česnek podivný Allium paradoxum (05.05.2014) Preboggion, italská kulinářská ingredience (01.05.2014) Rostliny japonského svátku Nanakusa-no-sekku (24.04.2014) Sansai aneb japonská horská zelenina u nás (14.04.2014) Ochutnávka planých rostlin 4. (21.12.2013) Ochutnávka planých rostlin 3. (07.10.2012) Tabulka chuti jedlých rostlin (23.02.2010) Denivka plavá (06.02.2010) Srážení mléka za pomoci rostlin - praktický pokus (19.01.2010) Výhodné kombinace (28.11.2009) Rostlinná syřidla (02.07.2009) Ptačinec žabinec jako léčivá rostlina (22.10.2008) Ochutnávka planých rostlin 2. (17.07.2008) Jedlé rostliny 1. květy (09.06.2008) Ochutnávka planých rostlin 1. (29.04.2008) |
Jména rostlin zadávejte v uvozovkách.
Nová videa na YouTube
Rostliny ČR seznam rubrik
Nejnovější recepty
Nové články na blogu Rostliny ČR
Kočka na stromě
Mám kočku na stromě, mňouká a nechce slézt. Co mám dělat? Kdo mi pomůže? Příběh a odpovědi. Tento web používá redakční systém phpRS. |