Poradenská a konzultační činnost v oblasti životního prostředí


 


 

 

 
 
Přehled prací Ceny Termíny Kvalifikace Pro zadavatele

 

Mgr. Ivana Paukertová
Řezáčova 28
624 00 Brno
IČO: 686 72 217
ivana@paukertova.cz
tel.:603 39 62 90

Autorizace
posouzení podle § 45i
(Naturové posouzení)

Zpracuji
  • Naturové posouzení - posouzení vlivu záměru na evropsky významné lokality (posouzení podle § 45i zákona 114/1992 Sb.)
  • přírodovědné průzkumy v rozsahu biologického hodnocení
  • oznámení podle přílohy č. 3 zákona 100/2001 Sb. o posuzování vlivů na životní prostředí
  • analýzu záměru, vyhodnocení možných střetů s ochranou přírody a návrhy na jejich optimální řešení
  • botanický a přírodovědný průzkum jako podklad projektu nebo příloha k žádosti o dotace
  • návrhy informačních tabulí pro ZCHÚ a EVL, přírodovědné naučné stezky, fotografie rostlin
  • botanické inventarizace chráněných území, VKP
  • inventarizaci dřevin
Často kladené otázky Průvodce investora procesem posuzování
vlivů na životní prostředí - EIA


Dnešní datum: 19. 11. 2019  | Hlavní stránka | Mapa stránek | Orientace na stránce | Fotografie rostlin | Rostliny ČR |  

Vyhledávání

Vyhledat text

Jména rostlin zadávejte v uvozovkách.


TOPlist

Novela

Zákon 39/2015 Sb., kterým se mění zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí (zvaný též novela EIA)  vstoupil v platnost 1. dubna 2015.


Ochutnávky * Ochutnávka léčivých receptů a planých rostlin 23. (Praha, Prádelna café)
Mgr. Ivana Paukertová - Ochutnávky - 25. 06. 2018 (953 přečtení)

Ochutnávka byla doprovodným programem k představení Chemického divadla Do tmy podle knihy Anny Bolavé. Předcházela vycházka po jedlé a léčivé květeně Riegrových sadů a následovalo představení.



Ochutnávali jsme 8.6.2018 v Prádelna café. Na ochutnávku po vycházce jsem zařadila dva recepty zmíněné v knize, usínací čaj a meduňkové víno, co zachraňuje manželství. Dál jsem si tak říkala, co by se tak hodilo - Anně by se nejspíš hodilo něco na depku, na posílení a na nervy. Tak jsme ochutnávali nervové sušenky abatyše Hildegardy. Klanoprašku, známý adaptogen na celkové posílení, jsem předložila ve formě jisté cuketkoviny. Dále jsem přivezla popencový sirup, který do 5 vteřin zastaví záchvat dusivého kašle (tedy alespoň mě, ale zato vždycky). Tužebník z knihy byl ochutnáván jako moje oblíbená tužebníková pannacotta, tentokrát s agarem. Přivezla jsem naložené smrkové výhonky a v pokosených Riegráčích jsme ulovili lipová poupata a plody kokošky. Prostředí suprové, nad ochutnávkou nám visely zdejší proslulé bombarďáky.

Nejvyšší počty bodů nasbíraly smrkové výhonky, těsně následované tužebníkovou pannacottou a klanopraškovými želé kostkami. Želé kostky s klanopraškou je lepší připravovat z želatiny, protože karagenan ďábelsky rychle tuhne, takže je problém do něj zamíchat klanopraškovou tinkturu až v okamžiku, kdy je relativně zchladlý. 

Originální text abatyše Hidegardy k nervovým sušenkám: "A člověk at' upraví prášek z muškátového oříšku a ve stejné váze ze skořice a také trochu hřebíčku. A z tohoto prášku a z mouky na pečivo a vody at' připraví dortíčky a ty ať jí často a ze srdce a z duše se vypaří všechna trpkost a jeho otupělé smysly se otevřou, a jeho duše bude šťastná a všech jeho špatných šťáv v něm ubude."

 

Č. České a slovenské jméno druhu Latinské jméno druhu Ochutnávaná část nebo jídlo Obrázek Ochutnalo lidí Průměr

Graf chuti

5 nejlepší

1

meduňka lékařská

medovka lekárska

Melissa officinalis meduňkové víno
meduňka lékařská
13 4,00
meduňkové víno graf chuti
2

muškátový oříšek + skořice

muškátový oriešok + škorica

  nervové sušenky abatyše Hildegardy
nervové sušenky abatyše Hildegardy
13 3,31
nervové sušenky abatyše Hildegardy
3

lípa + meduňka + majoránka

lipa + medovka + majorán

  usínací čaj
usínací čaj
13 4,00
usínací čaj
4

klanopraška čínská

schizandra čínska

Schizandra chinensis želé s klanopraškou
želé kostky s klanopraškou
12 4,50
želé s klanopraškou
5

tužebník jilmový

túžobník brestový

Filipendula ulmaria

tužebníková panna cotta s agarem

podobný recept

bezová a akátová panna cotta, naservírovaná
13 4,31
tužebníková pannacotta s agarem
6

popenec obecný (břečťanovitý)

zádušník brečtanovitý

Glechoma hederacea popencový sirup
popenec břečťanovitý Glechoma hederacea
13 4,54
popencový sirup
7

lípa srdčitá

lipa malolistá

Tilia cordata lipová poupata
lipová poupata
12 4,17
poupata lípy srdčité
8

kokoška pastuší tobolka

kapsička pastierska

Capsella bursa pastoris plody
kokoška pastuší tobolka, plody
12 3,75
kokoška pastuší tobolka plody
9

smrk ztepilý

smrek obyčajný

Picea abies výhonky naložené
v okurkovém nálevu
naložené výhonky smrku jako kapary (smrkáče)
13 4,69
smrkové výhonky v okurkovém nálevu

Komentáře:
meduňkové víno prostě víno *dobré, meduňku necítím * mám ráda, nebyla moc výrazná chuť * osvěžující, vínová vůně, chuť listová * jsem pivař, ale chutná, chutná * lahodné * moc mi nechutnalo, hezky vonělo * kyselé, silné, krásně voní * výborné * lépe voní než chutná
nervové sušenky upravila bych poměr ve prospěch skořice * nahořklé, málo sladké * něco drhne, nechutnají mi * velmi výrazné, až pálivo-nahořklé, moc dobré * hořkost, slanost, neslučitelné chutě * moc hořké * moc muškátového oříšku, hořké, přidala bych sladidlo * hezky pikantní, chutná, ale jen v malém množství * příliš muškátového oříšku, chvíli hořké až křiví pusu, na konci po dokousání má ale příjemnější chuť, láká mě vzít si další... * málo sladké dobrá chuť, přechází po chvíli do překořeněné (asi méně oříšku)
usínací čaj jemný, vyvážený * výborný, jemná bylinná chuť * výborný, velmi jemný * nevýrazná chuť *neutrál * uklidňující, lahodný * ale možná je jen moc slabý, asi bych přidala trochu máty, chuť drobet plochá * nic moc, dráždí mě na jazyku (štípe) * chybí med * hodně převažuje majoránka
želé kostky s klanopraškou velmi příjemná chuť * dobré, otázka jak dalece je cítit klanopraška * na to, že jde o želé tak chutné, ovocné * velmi dobré, ale nevyhledával bych * nevýrazná chuť * průhledné, chutné, cením si že jsou málo sladké * chuť ovlivněná základem, víc chutnalo bílé * dobrý, ale na mě moc sladká chuť * výborné * mňam
tužebníková pannacotta s agarem mňam * dobré, trošku pachuť ke konci * chuťově zajímavá, tužebník necítím * smrdí, chuť pohankové kaše, zvláštní, trvá než si člověk zvykne a pak by toho snědl hromadu, chuť zůstává na jazyku dlouho * poezie na jazyku * vyvážené, výborné * nic moc, ale nejsem příznivec těchto dezertů * v téhle úpravě dost tuhá, ale celkem dobrá * strašně dobrá, jemná, připomíná jáhly * výborné * chuť dobrá, ale jak chutná tužebník? * na pannacottu hodně tuhé
popencový sirup výborný * výborný * dobrý * velmi sladký, chutná po dřevě * dobré, cukr ale vítězí * vkusné * mňam
lipová poupata oříšková chuť * chuťově identifikovatelné * nečekaně výborné, jedla jsem poprvé * nasládlé, trošku jako zelené fazolky * oříšky mňam, delikatesa * nezklamalo * nic moc * bez výrazné chuti
plody kokošky nevýrazné * dobré, ale chuťově nevýrazné * drsná bylina, chuťově dobré * příjemně křupe * chutné, nevýrazné, "de to" * předčilo očekávání * dovedu si představit do salátu * příjemně křehké * trochu hořké, což beru jako plus * nic moc * dobrá "tráva"
smrkové výhonky v nálevu příjemná chuť jehličí * nová chuť, podobná kapari, určitě udělám * kyselé jako okurky, dá se jíst malé množství * výborné, naložený les, správně kyselé, chuť jehličí a smůly mňam, kapari z lesa * kapari - výtečné!!! * osvěžující * příjemně chutná po lese, zdlábla bych toho celou skleničku * hezky pikantní jako příloha k něčemu * překvapivě zajímavá chuť, hodně výrazná * zajímavé * hodně pryskyřičné, jiná chuť než ty jenom v octu

Moje komentáře ke komentářům:
Chápu, že sušenky každému nechutnali a někomu připadali příliš kořeněné, ony opravdu jsou. Pokud však chcete deklarovaný účinek, pak je dobré poměr přesně dodržet. Recepty abatyše Hildegardy jsou proslulé i tím, že jakákoliv změna v jejích receptech vede ke ztrátě účinnosti. U těchto sušenek záleží jen na poměru skořice, muškátového oříšku a mouky, cukru můžete dát kolik chcete. Pokud máte nervy v pořádku a účinek vás nezajímá, recept si můžete upravovat libovolně podle své chuti.

Ochutnávka v Prádelna café


Související články:
Ochutnávka divokých rostlin 27. (Festival Aromaterapie a bylinky) (11.09.2019)
Dobré ráno aneb 35 jedlých rostlin před studiem ČT v Brně (26.08.2019)
Ochutnávka divokých rostlin 26. (Den Země Okras ) (28.04.2019)
Ochutnávka divokých rostlin 25. (Ekofilm 2018) (20.04.2019)
Ochutnávka divokých rostlin 24. Mensa Hálův mlýn (04.04.2019)
Průvodce po jedlé a léčivé květeně Riegrových sadů (10.07.2018)
Léčivá a jedlá květena Riegrových sadů (10.07.2018)
Jedlé a léčivé rostliny na Staré plovárně v Jihlavě (04.06.2018)
Čistící smoothie s ptačincem podle Celie (20.02.2018)
Ochutnávka planých rostlin 20. (Beskydská smršť) (23.09.2017)
Ochutnávka planých rostlin 22. (sraz N) (15.09.2017)
Ochutnávka planých rostlin 21. (přednáška Vsetín) (15.09.2017)
Ochutnávka planých rostlin 19. (Ekofilm) (11.04.2017)
Jedlá a léčivá květena Brnoxu (09.01.2017)
BRNOX - o průvodci brněnským Bronxem a také o jeho květeně (09.01.2017)
Ochutnávka planých rostlin 18. (sraz N) (27.08.2016)
Ochutnávka planých rostlin 11. (sraz rR) (12.07.2016)
Ochutnávka planých rostlin 15. (Geomon) (11.07.2016)
Ochutnávka planých rostlin 16. (Psraz) (10.07.2016)
Jedlé rostliny v Brně - parčík na Žerotínově náměstí (17.06.2016)
Ochutnávka planých rostlin 17. (Vegepárty) (28.05.2016)
Vesnovka obecná - divoká brokolice (22.04.2016)
Ochutnávka planých rostlin 14. (Envi) (20.04.2016)
Ochutnávka planých rostlin 13. (přednáška Kopřivnice) (18.04.2016)
Ochutnávka planých rostlin 12. (festival Udělej most) (17.04.2016)
Ochutnávka planých rostlin 10. (Letní kurz) (23.07.2015)
Ochutnávka planých rostlin 9. (Putování za jedlými rostlinami) (04.06.2015)
Haluzická ochutnávka (č.2) planých rostlin v grafech (27.04.2015)
Ochutnávka planých rostlin 8. (Jarní kurz) (24.04.2015)
Aprílová miniochutnávka jídel v Brně (19.04.2015)
Ochutnávka planých rostlin 7. (Jedlá divočina) (18.04.2015)
Erbuzzu, směs divokých rostlin ze Sardínie (23.02.2015)
Silvestrovská žaludová miniochutnávka a silvestrovský minirecept (17.01.2015)
Ochutnávka planých rostlin 6. (19.12.2014)
Ochutnávka planých rostlin 5. (02.10.2014)
Čím nahradit guascas? A co takhle originál? (01.08.2014)
Botanická poradna: česnek podivný Allium paradoxum (05.05.2014)
Preboggion, italská kulinářská ingredience (01.05.2014)
Rostliny japonského svátku Nanakusa-no-sekku (24.04.2014)
Sansai aneb japonská horská zelenina u nás (14.04.2014)
Ochutnávka planých rostlin 4. (21.12.2013)
Ochutnávka planých rostlin 3. (07.10.2012)
Tabulka chuti jedlých rostlin (23.02.2010)
Denivka plavá (06.02.2010)
Srážení mléka za pomoci rostlin - praktický pokus (19.01.2010)
Výhodné kombinace (28.11.2009)
Rostlinná syřidla (02.07.2009)
Ptačinec žabinec jako léčivá rostlina (22.10.2008)
Ochutnávka planých rostlin 2. (17.07.2008)
Jedlé rostliny 1. květy (09.06.2008)
Ochutnávka planých rostlin 1. (29.04.2008)
[Akt. známka: 0 / Počet hlasů: 0] 1 2 3 4 5
Celý článek | Zpět Informační e-mail Vytisknout článek


Jména rostlin zadávejte v uvozovkách.

Omluva
Omlouvám se za výpadek v minulých dnech, stránka byla napadena hackery. Ivana Paukertová





Kočka na stromě

Kočka na stromě

Mám kočku na stromě, mňouká a nechce slézt. Co mám dělat? Kdo mi pomůže?

Příběh a odpovědi.


Tento web používá redakční systém phpRS.