Poradenská a konzultační činnost v oblasti životního prostředí |
|
|
|
|
|
Přehled prací | Ceny | Termíny | Kvalifikace | Pro zadavatele |
Mgr. Ivana Paukertová
Autorizace |
Zpracuji
|
Často kladené otázky |
Průvodce investora procesem posuzování vlivů na životní prostředí - EIA |
Hlavní menu
Vyhledávání
Jména rostlin zadávejte v uvozovkách.
|
Novela
Zákon 39/2015 Sb., kterým se mění zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí (zvaný též novela EIA) vstoupil v platnost 1. dubna 2015.
Bramborový salát s orsejí
Mgr. Ivana Paukertová - Divoká kuchařka - 09. 02. 2023 (2751 přečtení) Pomalu se nám začíná blížit jaro a tak si pojďme naostřit své kulinární zbraně do boje s jarní únavou. Například hledáním nových receptů a inspirací z divokých jedlých rostlin. Orsej jarní (blyskáč jarný) Ficaria verna může být jednou z nich. 1 kg salátových brambor Na salát se hodí varný typ A, což jsou brambory salátové. Neseženeme-li, dá se použít i varný typ B, ke kterému patří většina prodávaných odrůd. Varný typ C se nehodí. Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a vychladlé nakrájíme na kostičky. Smícháme ocet, olej, nasekanou petrželku a případné další čerstvé byliny s kořením a zálivku prošleháme. Pak už jen smícháme nakrájenou cibuli a listy orseje s brambory a zalijeme zálivkou. Salát necháme alespoň 30 minut uležet v lednici a podáváme. Pozor, lístky orseje můžeme použít syrové jen před květem, později je nutné je uvařit. Orsej jarní je u nás jediným jedlým druhem z čeledi pryskyřníkovitých Ranunculaceae. Celá čeleď obsahuje dráždivý lakton protoanemonin, který působí otravu. Obsahuje ho i orsej, ve větším množství se však tvoří až po období květu, takže mladé lístky na jaře před rozkvětem jsou jedlé syrové. Starší lístky se dají také jíst, je ale nutno je uvařit anebo usušit a protoanemonim tak zneaktivnit. Množství protoanemoninu se dá poznat i podle chuti, jakmile lístek přestane mít příjemnou chuť a stává se štiplavým, je nutné nasadit sporák a hrnec s vodou. Orsej jarní dala jméno i italské specialitě Pansotti con salsa di noci (těstoviny s ořechovou omáčkou), místní jméno orseje je pansotti nebo pansutti. Je též součástí směsi italské směsi z okolí Janova preboggion. Jedlé jsou i podzemní hlízky, které se kvůli protoanemoninu musejí vařit v jakémkoliv období. Hlízky orseje patří k těm druhům, kterým se dříve říkalo i mana. Recept byl inspirován stránkou celtnet, která byla před několika lety vypnuta kvůli nedostatku financí na provoz a na které se dříve nacházely tisíce úžasných receptů. Čest jejich památce.
Nestačí vám to a chcete víc? Co takhle zkusit nějaký dálkový kurz? Poznávání a vaření z jedlých rostlin? Anebo nový Zelenina z přírody?
Související články:
Celý článek |
Zpět
Barbarské čipsy lenního pána (13.05.2024) Jarní salát s lípou a tulipánem (13.05.2024) Jarní salát s violkou (27.03.2024) Několik receptů na smoothie ze šruchy zelné (10.09.2023) Bršlicový štrúdl (12.03.2023) Bršlicové smoothie s česnekem medvědím (26.02.2023) Únorový divoký salát (24.02.2023) Ptačincové pesto (19.02.2023) Několik receptů na ptačincové smoothie (09.02.2023) Hwajeon 화전 (06.02.2022) Pampeliškový med podle mojí babičky (13.05.2021) Divoký salát Lucie (19.12.2019) Domácí etnochleba podle Łukasze Łuczaje (18.10.2019) Růžová zavařenina (13.06.2019) Divoký listový salát s violkou (07.04.2019) Rajčatové smoothie s pěťourem (25.05.2018) Ďáblův déšť s ptačincem (29.04.2018) Vyolette (06.04.2018) Půlnoční klobásky - Saucisse minuit (01.04.2018) Ptačincový salát s mangovou zálivkou (28.03.2018) Jarní salát s lípou a divokou brokolicí (30.04.2017) Zelená bábovka (11.04.2017) Divoké recepty v Envi café (05.03.2017) Dálkový kurz poznávání a vaření z jedlých rostlin 2017 (18.02.2017) Anketa: co byste rádi ochutnali v Envi café (08.02.2017) Recepty Sama doma (24.10.2016) Bezová varmuže (24.10.2016) Mezní džem (hedgerow jam) (29.09.2016) Merlíkový a laskavcový špenát, jednoduchá survival jídla (27.08.2016) Několik receptů na smoothie se slézem (29.05.2016) Několik receptů na kopřivové smoothie (29.05.2016) Douglasková limonáda (27.05.2016) Topinambury v Deku (12.05.2016) Přesličková rýže (11.05.2016) Studená šťavelová polévka (04.05.2016) Kerblíková omáčka (27.04.2016) Májový ptačincový salát (26.04.2016) Sumachová limonáda (21.04.2016) Kostivalové tuiles (17.04.2016) Gruzínská prasiela z denivky plavé (16.04.2016) Medvědí paradoxní salát (13.04.2016) Pampeliškové čipsy (12.03.2016) Šruchový salát s turankou kanadskou (15.07.2015) Salát s řeřišnicí hořkou (27.06.2015) Žaludové cookies (25.04.2015) Dálkový kurz poznávání a vaření z jedlých rostlin 2015 (07.04.2015) Zelení vodníci, Stuffed eggs like watermans and nymphs (04.04.2015) Neunerlei Kräutersuppe - tradiční německá polévka (02.04.2015) Divoká vaječná tlačenka (31.03.2015) Odkazy na recepty z ochutnávky 30.3.2015 (30.03.2015) Dělimáda (22.02.2015) Božská Bloody Mary (19.02.2015) Mrkev na mrkvi (18.02.2015) Sardinky s krvavcem (24.01.2015) Divoký lednový salát: sedmikráska, ptačinec, krvavec (22.01.2015) Jablečný kompot s hrozny a komonicí (18.01.2015) Žaludové vánoční cukroví (22.12.2014) Hložinkový sýr, survival jídlo (20.12.2014) Netýkavkové plody jako fazolky (30.09.2014) 7 receptů na kostival v těstíčku (27.09.2014) Podzimní Jarovský salát (24.09.2014) Salát Sherwoodského bezdomovce (23.09.2014) Polévka ajiaco santafereño - gejzír chutí (07.08.2014) Jahodový sbiteň s třezalkou (01.07.2014) Bolševník se svíčkovou omáčkou (01.06.2014) Smrkové linecké koláčky (31.05.2014) Ruské šči s měsíčkem lékařským (29.05.2014) Jehněčí karbanátky s kari a merlíkem (28.05.2014) Dvoupatrová panna cotta z květů akátu a černého bezu (26.05.2014) Mléčně kvašené listy divokých rostlin (20.05.2014) Ruský nápoj Tarchun (19.05.2014) Zeleninová polévka s bolševníkem (15.05.2014) Pansotti con salsa di noci - ligurské těstoviny s ořechovou omáčkou (06.05.2014) Podivná bramborová polévka (05.05.2014) Preboggion, recept z východní Ligurie (02.05.2014) Nanakusa-gayu, rýžová kaše sedmi bylin (24.04.2014) Nakládané květy třešní sakur (20.04.2014) Recept pro 4 osoby za jednu korunu - jarní špenát (17.04.2014) Japonský pampeliškový jam (15.04.2014) Šrucha zelná s majonézou (13.04.2014) Itadori aneb jak vaří křídlatku v Japonsku (15.03.2014) Akebi ohitashi - vařené výhonky akébie pětičetné (23.02.2014) Hložinkový kečup (bezlepkový i ve variantě raw) (20.02.2014) Žaludy nakládané v Deku (19.02.2014) Japonská tempura z bohyšky (Hosta spp.) (15.02.2014) Nokanzou ohitashi - japonská příloha z denivky plavé (14.02.2014) Balva - ázerbajdžánská slézová polévka (08.02.2014) Ázerbajdžánské kutaby se šťovíkem (07.02.2014) Jinan dvojlaločný je jedlý - dneska bude párty (06.02.2014) Domácí žaludová mouka a rychlý žaludový dort (05.02.2014) Kinpiru (05.05.2009) Recepty na jídla - topinambur hlíznatý (03.11.2008) Výborná jedlá rostlina - ptačinec žabinec (23.10.2008) Zapomenuté recepty: čokoláda z lipových plodů (16.09.2008) |
Jména rostlin zadávejte v uvozovkách.
Nová videa na YouTube
Rostliny ČR seznam rubrik
Nejnovější recepty
Nové články na blogu Rostliny ČR
Kočka na stromě
Mám kočku na stromě, mňouká a nechce slézt. Co mám dělat? Kdo mi pomůže? Příběh a odpovědi. Tento web používá redakční systém phpRS. |