Poradenská a konzultační činnost v oblasti životního prostředí |
|
|
|
|
|
Přehled prací | Ceny | Termíny | Kvalifikace | Pro zadavatele |
Mgr. Ivana Paukertová
Autorizace |
Zpracuji
|
Často kladené otázky |
Průvodce investora procesem posuzování vlivů na životní prostředí - EIA |
Hlavní menu
Vyhledávání
Jména rostlin zadávejte v uvozovkách.
|
Novela
Zákon 39/2015 Sb., kterým se mění zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí (zvaný též novela EIA) vstoupil v platnost 1. dubna 2015.
Únorový divoký salát
Mgr. Ivana Paukertová - Divoká kuchařka - 24. 02. 2023 (2893 přečtení) Dneska jsem si udělala salát. I v únoru, nejhladovějším měsíci roku, je totiž většinou dost surovin. Nelíbili se mi na kost tvrdý bledý rajčata ani mrňavá olezlá a příšerně drahá okurka. Vajíčka maj díky ptačí chřipce taky pauzu, tak jsem to udělala jinak. Ulovila jsem ptačinec, kokošku a pampelišku (hviezdica, kapsička, púpava). Bylo by toho i víc, ale už se mi nechtělo a stačilo to. Salát je i velmi levný, vychází zhruba na 5 korun na jednu porci. Aktualizace: přidána tabulka vitamínů a minerálů. velká miska směsi divokých jedlých bylin, co je k dispozici (200 až 250 gramů) Zelí nakrájíme na tenké nudličky. Posolíme a rukou prohněteme, pořádně, silou. Zelí začne měknout a pouštět šťávu. Necháme chvíli odležet a postup zopakujeme. Opakujeme tak dlouho, dokud zelí nezměkne. Mezitím uděláme zálivku. Smícháme olej, ocet a doplníme vodou a případně i octem na žádanou chuť, zálivky by měl být nejméně celý hrnek. Rozmícháme hořčici, med a koření. Prošleháme. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a znovu prošleháme. Jakmile je zelí křehké, přidáme k němu nahrubo nastrouhanou mrkev, na kostičky nakrájené jabko i divokou zeleň a dobře promícháme se zálivkou. Odhadnu-li zelí na 250 g a jeho cenu (odhady cen jsou zhruba) na 5 Kč, mrkev na 100 g a cenu na 2,50, cibuli na 140 g a cenu 4 Kč, cenu oleje na 4 Kč, ocet stojí asi kačku, stejně jako hořčice a med asi 5 kaček. Hmotnost salátu je asi 740 g s celkovou cenou 22,5 Kč, což jsou zhruba čtyři porce po 200 gramech nebo pět porcí po 150 gramech. Cena jedné 200 gramové porce tak vychází na zhruba 6 Kč, cena porce 150 gramové vychází asi na 5 kaček. Pokud byste nahradili med cukrem a přidali divokou zeleň, určitě by se cena salátu dostala ještě níž. Vyšší podíl divoké zeleně by nejen snížil cenu, ale velmi pravděpodobně by též zvýšil nutriční hodnoty. Někdy je budu muset spočítat. Aktualizace: Tak jsem nakonec nutriční hodnoty dopočítala při chroustání zbytku salátu. Hodnoty pokládejte za přibližné, jsou z několika různých zdrojů. Zelí, mrkev a cibule je z české databáze, kde některé hodnoty chybí. Ostatní je podle usda a jednoho článku. Hodnoty pro kokošku jsou vzaty střední, hodnoty pro ptačinec jsou vzaty maximální, protože střední nejsou k dispozici. Pro kokošku nejsou k dispozici hodnoty vitamínů, takže v souhrnu chybí. DDD je doporučená denní dávka (dneska se tomu nadává nějak jako RVHP, aha já už vím RHP). Překvapilo mě, že céčko dodalo hlavně zelí, předpokládala jsem, že to divoké lupení céčko pozvedne, protože obvykle to tak bývá. Selenu bude možná míň, protože v českých půdách se ho moc nevyskytuje a obsah v kytkách závisí na obsahu v půdě.
Chcete víc výživových tabulek? Zkuste dálkový kurz Divoké rostliny a výživa anebo nový dálkový kurz Zelenina z přírody. Chcete se mnou raději vařit a ochutnávat? Spolu se školou Aromaterapie a bylinky pořádáme letos (2023) jarní celodenní workshop se sběrem, vařením a ochutnávkou. Chcete něco jiného? Terénní kurzy, dálkový kurz vaření, survival? Podívejte se na aktuální přehled všech mých kurzů.
Související články:
Celý článek |
Zpět
Barbarské čipsy lenního pána (13.05.2024) Jarní salát s lípou a tulipánem (13.05.2024) Jarní salát s violkou (27.03.2024) Několik receptů na smoothie ze šruchy zelné (10.09.2023) Bršlicový štrúdl (12.03.2023) Bršlicové smoothie s česnekem medvědím (26.02.2023) Ptačincové pesto (19.02.2023) Několik receptů na ptačincové smoothie (09.02.2023) Bramborový salát s orsejí (09.02.2023) Hwajeon 화전 (06.02.2022) Pampeliškový med podle mojí babičky (13.05.2021) Divoký salát Lucie (19.12.2019) Domácí etnochleba podle Łukasze Łuczaje (18.10.2019) Růžová zavařenina (13.06.2019) Divoký listový salát s violkou (07.04.2019) Rajčatové smoothie s pěťourem (25.05.2018) Ďáblův déšť s ptačincem (29.04.2018) Vyolette (06.04.2018) Půlnoční klobásky - Saucisse minuit (01.04.2018) Ptačincový salát s mangovou zálivkou (28.03.2018) Jarní salát s lípou a divokou brokolicí (30.04.2017) Zelená bábovka (11.04.2017) Divoké recepty v Envi café (05.03.2017) Dálkový kurz poznávání a vaření z jedlých rostlin 2017 (18.02.2017) Anketa: co byste rádi ochutnali v Envi café (08.02.2017) Recepty Sama doma (24.10.2016) Bezová varmuže (24.10.2016) Mezní džem (hedgerow jam) (29.09.2016) Merlíkový a laskavcový špenát, jednoduchá survival jídla (27.08.2016) Několik receptů na smoothie se slézem (29.05.2016) Několik receptů na kopřivové smoothie (29.05.2016) Douglasková limonáda (27.05.2016) Topinambury v Deku (12.05.2016) Přesličková rýže (11.05.2016) Studená šťavelová polévka (04.05.2016) Kerblíková omáčka (27.04.2016) Májový ptačincový salát (26.04.2016) Sumachová limonáda (21.04.2016) Kostivalové tuiles (17.04.2016) Gruzínská prasiela z denivky plavé (16.04.2016) Medvědí paradoxní salát (13.04.2016) Pampeliškové čipsy (12.03.2016) Šruchový salát s turankou kanadskou (15.07.2015) Salát s řeřišnicí hořkou (27.06.2015) Žaludové cookies (25.04.2015) Dálkový kurz poznávání a vaření z jedlých rostlin 2015 (07.04.2015) Zelení vodníci, Stuffed eggs like watermans and nymphs (04.04.2015) Neunerlei Kräutersuppe - tradiční německá polévka (02.04.2015) Divoká vaječná tlačenka (31.03.2015) Odkazy na recepty z ochutnávky 30.3.2015 (30.03.2015) Dělimáda (22.02.2015) Božská Bloody Mary (19.02.2015) Mrkev na mrkvi (18.02.2015) Sardinky s krvavcem (24.01.2015) Divoký lednový salát: sedmikráska, ptačinec, krvavec (22.01.2015) Jablečný kompot s hrozny a komonicí (18.01.2015) Žaludové vánoční cukroví (22.12.2014) Hložinkový sýr, survival jídlo (20.12.2014) Netýkavkové plody jako fazolky (30.09.2014) 7 receptů na kostival v těstíčku (27.09.2014) Podzimní Jarovský salát (24.09.2014) Salát Sherwoodského bezdomovce (23.09.2014) Polévka ajiaco santafereño - gejzír chutí (07.08.2014) Jahodový sbiteň s třezalkou (01.07.2014) Bolševník se svíčkovou omáčkou (01.06.2014) Smrkové linecké koláčky (31.05.2014) Ruské šči s měsíčkem lékařským (29.05.2014) Jehněčí karbanátky s kari a merlíkem (28.05.2014) Dvoupatrová panna cotta z květů akátu a černého bezu (26.05.2014) Mléčně kvašené listy divokých rostlin (20.05.2014) Ruský nápoj Tarchun (19.05.2014) Zeleninová polévka s bolševníkem (15.05.2014) Pansotti con salsa di noci - ligurské těstoviny s ořechovou omáčkou (06.05.2014) Podivná bramborová polévka (05.05.2014) Preboggion, recept z východní Ligurie (02.05.2014) Nanakusa-gayu, rýžová kaše sedmi bylin (24.04.2014) Nakládané květy třešní sakur (20.04.2014) Recept pro 4 osoby za jednu korunu - jarní špenát (17.04.2014) Japonský pampeliškový jam (15.04.2014) Šrucha zelná s majonézou (13.04.2014) Itadori aneb jak vaří křídlatku v Japonsku (15.03.2014) Akebi ohitashi - vařené výhonky akébie pětičetné (23.02.2014) Hložinkový kečup (bezlepkový i ve variantě raw) (20.02.2014) Žaludy nakládané v Deku (19.02.2014) Japonská tempura z bohyšky (Hosta spp.) (15.02.2014) Nokanzou ohitashi - japonská příloha z denivky plavé (14.02.2014) Balva - ázerbajdžánská slézová polévka (08.02.2014) Ázerbajdžánské kutaby se šťovíkem (07.02.2014) Jinan dvojlaločný je jedlý - dneska bude párty (06.02.2014) Domácí žaludová mouka a rychlý žaludový dort (05.02.2014) Kinpiru (05.05.2009) Recepty na jídla - topinambur hlíznatý (03.11.2008) Výborná jedlá rostlina - ptačinec žabinec (23.10.2008) Zapomenuté recepty: čokoláda z lipových plodů (16.09.2008) |
Jména rostlin zadávejte v uvozovkách.
Nová videa na YouTube
Rostliny ČR seznam rubrik
Nejnovější recepty
Nové články na blogu Rostliny ČR
Kočka na stromě
Mám kočku na stromě, mňouká a nechce slézt. Co mám dělat? Kdo mi pomůže? Příběh a odpovědi. Tento web používá redakční systém phpRS. |