Poradenská a konzultační činnost v oblasti životního prostředí |
|
|
|
|
|
Přehled prací | Ceny | Termíny | Kvalifikace | Pro zadavatele |
Mgr. Ivana Paukertová
Autorizace |
Zpracuji
|
Často kladené otázky |
Průvodce investora procesem posuzování vlivů na životní prostředí - EIA |
Hlavní menu
Vyhledávání
Jména rostlin zadávejte v uvozovkách.
|
Novela
Zákon 39/2015 Sb., kterým se mění zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí (zvaný též novela EIA) vstoupil v platnost 1. dubna 2015.
Povídání o máku vlčím, napsal ChatGPT
Mgr. Ivana Paukertová - Jedlé rostliny - 20. 02. 2023 (2446 přečtení) Dneska ráno jsem si poslechla o radikální změně našich životů a práce. Předkládaná vize z tohoto i jiných zdrojů předvídá, že ChatGPT časem nahradí mnoho lidí. Například autory článků. Před nějakou dobou jsem napsala jeden, na který jsem docela pyšná, a tak jsem se rozhodla otestovat, jestli tenhle nástroj zvládne napsat stejný článek líp než já. Hrůzou bez sebe jsem si u ChatGPT objednala napsání článku o máku vlčím. Před nedávnem jsem tenhle nástroj testovala a usoudila, že mi k ničemu není. Data ChatGPT hledat příliš neumí a když už něco najde, neumí k tomu dodat žádný zdroj. Pokud na tom člověk opravdu trvá, nějaký zdroj si vybájí. Informace podává povrchní, obecné a v rozsahu menším, než anglická a pravděpodobně i o mnoho informačně chudší česká wikipedie. Často to nepochopí některé parametry zadání. Nestoudně si to vymýšlí, asi proto, že primární je konverzace. Tedy přesný opak toho, jak pracuju já. Musím ale podotknout, že všechny ty vymyšlené údaje působí na první a někdy i na druhý pohled velmi věrohodně. Jediné co to trochu slušně umí je napsat povídku, ale i tady to má své rezervy. Dnešní epizoda o využití umělé inteligence mě přeci jen poněkud znejistěla. Rozhodla jsem se proto proto otestovat ChatGPT znovu, abych zjistila, zda opravdu umí AI napsat dobrý článek stejně jako člověk. Tentokrát to bylo úplně natvrdo, zadala mu, aby napsal článek o máku vlčím, podobný, jako jsem před časem sama napsala, abych mohla posoudit, jestli mě AI opravdu může nahradit anebo usnadňovat práci. Zde máte výsledek a můžete si tak porovnat text napsaný člověkem a text napsaný AI podle stejného zadání. Máte je tu vedle sebe. Nejprve bude překlad mého zadání, poté překlad anglické verze, který jsem poněkud upravila (překladač neumí přeložit corn poppy jako vlčí mák a plete si korunu a okvětí) a trochu zformátovala, poté bude mnou okomentovaný text. Zadání Přínosy vlčího máku Papaver rhoeas, známý také jako vlčí mák nebo corn poppy, je nádherná divoká květina, která se pro svůj dekorativní vzhled pěstuje již po staletí. Ale kromě své estetické hodnoty má vlčí mák také značný význam pro člověka díky různým zdravotním přínosům a praktickému využití. Jednou z nejdůležitějších výhod vlčího máku je jeho schopnost pomáhat zmírňovat bolest. Rostlina obsahuje skupinu alkaloidů známých jako rhoeadinové alkaloidy, které mají analgetické vlastnosti. Tyto sloučeniny se tradičně používaly pro své vlastnosti zmírňující bolest a dodnes se používají při výrobě léků proti bolesti, jako je tramadol. Kromě léčivých vlastností našel vlčí mák také využití v kulinářské praxi. Korunní lístky květu jsou jedlé a často se používají k přidání barvy a chuti do salátů, polévek a dezertů. Ve skutečnosti se v některých kulturách vlčí mák používá jako přírodní potravinářské barvivo k výrobě červených a růžových odstínů v pečivu. Zde je několik konkrétních receptů, které obsahují vlčí mák: 1. Salát z vlčího máku: Složení: • 2 šálky směsi zeleniny 2. Čaj z vlčího máku: Složení: • 2 lžíce sušených semen vlčího máku Zatímco vlčí mák má mnoho výhod a použití, je důležité si uvědomit, že rostlina je ve velkém množství toxická. Konzumace velkého množství vlčího máku může způsobit nevolnost, zvracení a další příznaky. Při použití vlčího máku pro léčebné nebo kulinářské účely je důležité postupovat opatrně a střídmě. K dispozici je také několik komerčních produktů s vlčím mákem, včetně nutričních doplňků, čajů a produktů péče o pleť. Tyto produkty často tvrdí, že mají různé zdravotní přínosy, ale je důležité zkoumat a vybrat si renomované značky. Zde je několik odkazů na videa a články o vlčím máku: Závěrem lze říci, že mák vlčí je krásná a všestranná rostlina, která má pro člověka mnoho výhod a využití. Ať už jej používáte pro jeho léčivé vlastnosti nebo jej začleňujete do rutiny vaření nebo péče o pleť, je důležité dbát opatrnosti a umírněnosti, abyste se vyhnuli potenciální toxicitě.
Přínosy vlčího máku Papaver rhoeas, známý také jako vlčí mák nebo corn poppy, je nádherná divoká květina, která se pro svůj dekorativní vzhled pěstuje již po staletí (pravděpodobnější je, že po staletí je pěstován kvůli léčivým účinkům a ještě mnohem přesnější by asi bylo sbírán). Ale kromě své estetické hodnoty má vlčí mák také značný význam pro člověka díky různým zdravotním přínosům a praktickému využití. Jednou z nejdůležitějších výhod vlčího máku je jeho schopnost pomáhat zmírňovat bolest. Rostlina obsahuje skupinu alkaloidů známých jako rhoeadinové alkaloidy (v první verzi měl drahoušek opiové alkaloidy, které obsahuje mák setý, což je vyložená chyba, text na moje upozornění opravil), které mají analgetické vlastnosti. Tyto sloučeniny se tradičně používaly pro své vlastnosti zmírňující bolest a dodnes se používají při výrobě léků proti bolesti, jako je tramadol (tady má drahoušek chybu nebo minimálně nepřesnost, tramadol je syntetický opiát a ze rhoeadinových alkaloidů se nevyrábí). Kromě léčivých vlastností našel vlčí mák také využití v kulinářské praxi. Korunní lístky květu jsou jedlé a často se používají k přidání barvy a chuti do salátů, polévek a dezertů. Ve skutečnosti se v některých kulturách vlčí mák používá jako přírodní potravinářské barvivo k výrobě červených a růžových odstínů v pečivu (na tohle jsem nikde nenarazila, a to jsem při psaní svého článku projížděla vlčí mák opravdu důkladně, jediné co se květy máku barví jsou bonbóny, sirupy, nápoje a alkohol, na pečivo se sypou semena). Zde je několik konkrétních receptů, které obsahují vlčí mák: 1. Salát z vlčího máku: Složení: • 2 šálky směsi zeleniny 2. Čaj z vlčího máku: Složení: • 2 lžíce sušených semen vlčího máku (zajímavá varianta, čaj se většinou dělá z květů máku vlčího, případně z nezralých makovic máku setého, ale proč ne) Zatímco vlčí mák má mnoho výhod a použití, je důležité si uvědomit, že rostlina je ve velkém množství toxická. Konzumace velkého množství vlčího máku může způsobit nevolnost, zvracení a další příznaky. Při použití vlčího máku pro léčebné nebo kulinářské účely je důležité postupovat opatrně a střídmě. K dispozici je také několik komerčních produktů s vlčím mákem, včetně nutričních doplňků (o doplňcích výživy nic nevím, nemůžu vyloučit že existují, já jsem nic podobného nenašla), čajů a produktů péče o pleť. Tyto produkty často tvrdí, že mají různé zdravotní přínosy, ale je důležité zkoumat a vybrat si renomované značky. Zde je několik odkazů na videa a články o vlčím máku: Pozoruhodné je, že před opravou alkaloidů měl v první verzi jiné zdroje. Kopíruju a komentuju: References:
Videos:
Závěrem lze říci, že mák vlčí je krásná a všestranná rostlina, která má pro člověka mnoho výhod a využití. Ať už jej používáte pro jeho léčivé vlastnosti nebo jej začleňujete do rutiny vaření nebo péče o pleť, je důležité dbát opatrnosti a umírněnosti, abyste se vyhnuli potenciální toxicitě. Závěrem musím podotknout, že v zadání byl i následný překlad do češtiny, což splněno nebylo. Na přímé vyžádání pak překlad začal, ten ale zůstal nedokončený. Souhrn Osobně bych ocenila, kdyby mi nějaká AI odfiltrovala personalizaci a dostala mě z tunelového vidění světa, kam se mě tahle vymyšlenost snaží uzavřít. Vyhledala statistiku, přepočítala na počet obyvatel a porovnala s jinou. Vyhledala výživové hodnoty pro druh x, porovnala je, přepočítala na jednotky používané v EU, přepočítala na dávku doporučovanou jako denní spotřebu v % a dala do přehledné tabulky. Vyhledala odborné články na zadané téma (scholar!), přeložila odborně správně abstrakty, vyhledala informace o autorech (včetně citation indexu a ratingu odborného časopisu) a udělala přehledný souhrn včetně slovníčku použitých odborných výrazů. Taky by bylo fajn, aby někdo naučil překladače rozpoznat jména kytek, aby mi už nepřekládaly Papaver rhoeas jako kukuřičný mák, bolševník jako kamení a tak podobně. Případně přeložila recept s gruzínskou zkratkou pro kávovou lžičku a polévkovou lžíci nebo přepočítala v receptu australskou lžičku a všechny ty fl oz na gramy, mililitry nebo třeba hrníčky. Prostě tyhle věci. Protože všechno tohle (kromě těch kytek) by zvládla daleko rychleji než já. A to by mi bylo mnohem užitečnější. Celou naši vzájemnou konverzaci s ChatGPT o vlčím máku (v angličtině) si můžete prohlédnout zde. PS (3.30 ráno): Ten ChatGPT přece jenom má některé velmi užitečné výstupy. Možná bude další článek. Ja a málem bych zapomněla, ještě to blbý call to action, podívejte se na moje kurzy a jestli chcete přijít, ráda vás uvidím.
Související články:
Celý článek |
Zpět
Hindbeh, jídlo z pampelišky (01.06.2024) Ochutnávka divokých rostlin 31. (workshop Aromaterapie) (22.05.2024) Ochutnávka divokých rostlin 32. (přednáška Praha) (19.05.2024) Ochutnávka divokých rostlin 33. (Barbarská osada 1.) (16.05.2024) Jasanový čaj (16.05.2024) Lopuchová povidla (15.05.2024) Ochutnávka divokých rostlin 34. (Barbarská osada 2.) (14.05.2024) Jedlé rostliny cestou k volbám (12.02.2023) Ochutnávka divokých rostlin 29. (Ornis Přerov) (17.02.2022) Ochutnávka divokých rostlin 28. (zoo Ostrava) (15.01.2022) Povídání o tulipánech (02.05.2021) Povídání o máku vlčím pro Dášu (01.08.2020) Výživový experiment, pilotní díl (17.12.2019) Ochutnávka divokých rostlin 27. (Festival Aromaterapie a bylinky) (11.09.2019) Dobré ráno aneb 35 jedlých rostlin před studiem ČT v Brně (26.08.2019) Ochutnávka divokých rostlin 26. (Den Země Okras ) (28.04.2019) Ochutnávka divokých rostlin 25. (Ekofilm 2018) (20.04.2019) Ochutnávka divokých rostlin 24. Mensa Hálův mlýn (04.04.2019) Průvodce po jedlé a léčivé květeně Riegrových sadů (10.07.2018) Léčivá a jedlá květena Riegrových sadů (10.07.2018) Ochutnávka léčivých receptů a planých rostlin 23. (Praha, Prádelna café) (25.06.2018) Jedlé a léčivé rostliny na Staré plovárně v Jihlavě (04.06.2018) Čistící smoothie s ptačincem podle Celie (20.02.2018) Ochutnávka planých rostlin 20. (Beskydská smršť) (23.09.2017) Ochutnávka planých rostlin 22. (sraz N) (15.09.2017) Ochutnávka planých rostlin 21. (přednáška Vsetín) (15.09.2017) Ochutnávka planých rostlin 19. (Ekofilm) (11.04.2017) Jedlá a léčivá květena Brnoxu (09.01.2017) BRNOX - o průvodci brněnským Bronxem a také o jeho květeně (09.01.2017) Ochutnávka planých rostlin 18. (sraz N) (27.08.2016) Ochutnávka planých rostlin 11. (sraz rR) (12.07.2016) Ochutnávka planých rostlin 15. (Geomon) (11.07.2016) Ochutnávka planých rostlin 16. (Psraz) (10.07.2016) Jedlé rostliny v Brně - parčík na Žerotínově náměstí (17.06.2016) Ochutnávka planých rostlin 17. (Vegepárty) (28.05.2016) Vesnovka obecná - divoká brokolice (22.04.2016) Ochutnávka planých rostlin 14. (Envi) (20.04.2016) Ochutnávka planých rostlin 13. (přednáška Kopřivnice) (18.04.2016) Ochutnávka planých rostlin 12. (festival Udělej most) (17.04.2016) Ochutnávka planých rostlin 10. (Letní kurz) (23.07.2015) Ochutnávka planých rostlin 9. (Putování za jedlými rostlinami) (04.06.2015) Haluzická ochutnávka (č.2) planých rostlin v grafech (27.04.2015) Ochutnávka planých rostlin 8. (Jarní kurz) (24.04.2015) Aprílová miniochutnávka jídel v Brně (19.04.2015) Ochutnávka planých rostlin 7. (Jedlá divočina) (18.04.2015) Erbuzzu, směs divokých rostlin ze Sardínie (23.02.2015) Silvestrovská žaludová miniochutnávka a silvestrovský minirecept (17.01.2015) Ochutnávka planých rostlin 6. (19.12.2014) Ochutnávka planých rostlin 5. (02.10.2014) Čím nahradit guascas? A co takhle originál? (01.08.2014) Botanická poradna: česnek podivný Allium paradoxum (05.05.2014) Preboggion, italská kulinářská ingredience (01.05.2014) Rostliny japonského svátku Nanakusa-no-sekku (24.04.2014) Sansai aneb japonská horská zelenina u nás (14.04.2014) Ochutnávka planých rostlin 4. (21.12.2013) Ochutnávka planých rostlin 3. (07.10.2012) Tabulka chuti jedlých rostlin (23.02.2010) Denivka plavá (06.02.2010) Srážení mléka za pomoci rostlin - praktický pokus (19.01.2010) Výhodné kombinace (28.11.2009) Rostlinná syřidla (02.07.2009) Ptačinec žabinec jako léčivá rostlina (22.10.2008) Ochutnávka planých rostlin 2. (17.07.2008) Jedlé rostliny 1. květy (09.06.2008) Ochutnávka planých rostlin 1. (29.04.2008) |
Jména rostlin zadávejte v uvozovkách.
Nová videa na YouTube
Rostliny ČR seznam rubrik
Nejnovější recepty
Nové články na blogu Rostliny ČR
Kočka na stromě
Mám kočku na stromě, mňouká a nechce slézt. Co mám dělat? Kdo mi pomůže? Příběh a odpovědi. Tento web používá redakční systém phpRS. |