Poradenská a konzultační činnost v oblasti životního prostředí


 


 

 

 
 
Přehled prací Ceny Termíny Kvalifikace Pro zadavatele

 

Mgr. Ivana Paukertová
Řezáčova 28
624 00 Brno
IČO: 686 72 217
ivana@paukertova.cz
tel.:603 39 62 90

Autorizace
posouzení podle § 45i
(Naturové posouzení)

Zpracuji
  • Naturové posouzení - posouzení vlivu záměru na evropsky významné lokality (posouzení podle § 45i zákona 114/1992 Sb.)
  • přírodovědné průzkumy v rozsahu biologického hodnocení
  • oznámení podle přílohy č. 3 zákona 100/2001 Sb. o posuzování vlivů na životní prostředí
  • analýzu záměru, vyhodnocení možných střetů s ochranou přírody a návrhy na jejich optimální řešení
  • botanický a přírodovědný průzkum jako podklad projektu nebo příloha k žádosti o dotace
  • návrhy informačních tabulí pro ZCHÚ a EVL, přírodovědné naučné stezky, fotografie rostlin
  • botanické inventarizace chráněných území, VKP
  • inventarizaci dřevin
Často kladené otázky Průvodce investora procesem posuzování
vlivů na životní prostředí - EIA


Dnešní datum: 21. 11. 2024  | Hlavní stránka | Mapa stránek | Orientace na stránce | Fotografie rostlin | Rostliny ČR |  

Vyhledávání

Vyhledat text

Jména rostlin zadávejte v uvozovkách.


TOPlist

Novela

Zákon 39/2015 Sb., kterým se mění zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí (zvaný též novela EIA)  vstoupil v platnost 1. dubna 2015.


Divoká kuchařka * Bršlicový štrúdl
Mgr. Ivana Paukertová - Divoká kuchařka - 12. 03. 2023 (2502 přečtení)

Slavný bršlicový štrúdl z několika ochutnávek si zajisté zaslouží mít vlastní recept, zjistila jsem, že mi tu chybí. Navíc dostanete kromě slané i sladkou variantu. Použitou surovinou je samozřejmě bršlice kozí noha (kozonoha hostcová) Aegopodium podagraria, ze které jsou nejlepší mladé jarní lístky. A včera, 11. března, jsem už první malinké lístky viděla. Na sklizeň budou za pár dní.



Slaný bršlicový štrúdl
bršlice, o něco víc než čtvrt tašky
balíček listového těsta
velká červená paprika
slaný sýr (balkánský) nebo slaný tvaroh, kolem 200 g
několik stroužků česneku, podle chuti
vejce
Náplň uděláme z nastrouhaného sýra, vajíčka, česneku a na malé kostičky nakrájené papriky. Rozválíme těsto, tence potřeme náplní a nahoru dáme silnou vrstvu bršlice. Silnou proto, že se hodně speče. Pořádně stlačíme a štrůdl zabalíme. Aby šel lépe zabalit, můžeme bršlici nakrájet. Varianta náplně bez vajíčka je poklást těsto tenkými plátky sýra a proužky papriky a potřít česnekem. Je to rychlejší, většinou tomu dávám přednost. Ještě poznámka k pečení: současné palmáčové pseudolistové těsto nemusíme péct na 2200C, ani na 2000C. To platilo dřív pro to poctivé máslové. A jen tak na okraj, to pravé listové těsto z másla má i svůj matematický vzoreček, nekecám, k vidění na anglické wiki.

Sladký bršlicový štrúdl
bršlice, asi čtvrt tašky, o něco míň než na slanou variantu
balíček listového těsta
jabka, asi tak 3-4, o něco míň než na obvyklý závin
volitelně hrozinky, ořechy, cukr, ale je to skvělé i bez toho
Připravíme těsto a jabka jako na normální štrúdl. Jablek dáme ale o něco míň, aby se vešla bršlice. Jediná změna je, že před zabalením štrúdlu dáme nahoru na jabka vrstvu bršlice. Pořádně stlačíme a zabalíme. Na slanou i sladkou variantu můžete zkusit použít i jiné závinové těsto, třeba tohle, anebo bramborové a pivní. Vzhledem k současnému snížení hmotnosti i kvality kupovaného těsta se osobně vrátím k těstu taženému. Nerada dělám zbytečné věci a těsto se mi dělat nechce, ale jsem i mlsná a nejsem pitomá.

Jak bršlicový štrúdl lidem chutná se můžete podívat, měli jsme ho na ochutnávce 20 z vaření v Beskydech, dále na ochutnávce 26 v Moravském krasu a na Jedlé divočině, která byla ochutnávkou sedmou. Listy jsme ochutnávali na Ekofilmu, kde byla ochutnávka 25 a na Putování za jedlými rostlinami, ochutnávce 9. Naprudko osmaženou bršlici jsme měli na jednom jarním kurzu (ochutnávka 8) a na srazu (ochutnávka 16).

Onehdá jsem se dočetla na internetu, že recept na bršlicový štrúdl je můj, ale to je velký omyl. Já jsem jen přidala kupované listové těsto, protože jsem líná. Ten původní recept pochází od Lenky a je na starém fóru. V Beskydech jsme sice vymysleli sladkou variantu, ale to bylo stejně jenom proto, že jsem blbě spočítala suroviny na nádivku, protože nám došla, zatímco jablek bylo dost. Jo a mimochodem, s Lenkou jsme teď spáchaly knihu, bude se to jmenovat Bylinky a vydává to Rebo. Ale netěšte se na moje cancy, text má malý rozsah a Lenka chtěla suchý styl, aby se tam vůbec nějaké informace vešly. Což dává smysl, na druhou stranu žvaním ráda. A taky nejsem autorka, jen jsem dělala českou adaptaci a velmi mnoho věcí bylo nezměnitelných. A kyž už jsme u toho, o knihách na které jsem kdy vložila tlapku, si spolu ještě popovídáme. Například i o téhle (doporučuju), kde mám taky krátký štěk. A taky o všech ostatních, a to budou další příběhy.

Chcete se mnou vařit a ochutnávat bršlicový štrúdl? Spolu se školou Aromaterapie a bylinky pořádáme letos (2023) jarní celodenní workshop se sběrem, vařením a ochutnávkou. Chcete něco jiného? Terénní kurzy, dálkové kurzy, výživové hodnoty, survival? Podívejte se na aktuální přehled všech mých kurzů.

bršlicový štrůdl


Související články:
Barbarské čipsy lenního pána (13.05.2024)
Jarní salát s lípou a tulipánem (13.05.2024)
Jarní salát s violkou (27.03.2024)
Několik receptů na smoothie ze šruchy zelné (10.09.2023)
Bršlicové smoothie s česnekem medvědím (26.02.2023)
Únorový divoký salát (24.02.2023)
Ptačincové pesto (19.02.2023)
Několik receptů na ptačincové smoothie (09.02.2023)
Bramborový salát s orsejí (09.02.2023)
Hwajeon 화전 (06.02.2022)
Pampeliškový med podle mojí babičky (13.05.2021)
Divoký salát Lucie (19.12.2019)
Domácí etnochleba podle Łukasze Łuczaje (18.10.2019)
Růžová zavařenina (13.06.2019)
Divoký listový salát s violkou (07.04.2019)
Rajčatové smoothie s pěťourem (25.05.2018)
Ďáblův déšť s ptačincem (29.04.2018)
Vyolette (06.04.2018)
Půlnoční klobásky - Saucisse minuit (01.04.2018)
Ptačincový salát s mangovou zálivkou (28.03.2018)
Jarní salát s lípou a divokou brokolicí (30.04.2017)
Zelená bábovka (11.04.2017)
Divoké recepty v Envi café (05.03.2017)
Dálkový kurz poznávání a vaření z jedlých rostlin 2017 (18.02.2017)
Anketa: co byste rádi ochutnali v Envi café (08.02.2017)
Recepty Sama doma (24.10.2016)
Bezová varmuže (24.10.2016)
Mezní džem (hedgerow jam) (29.09.2016)
Merlíkový a laskavcový špenát, jednoduchá survival jídla (27.08.2016)
Několik receptů na smoothie se slézem (29.05.2016)
Několik receptů na kopřivové smoothie (29.05.2016)
Douglasková limonáda (27.05.2016)
Topinambury v Deku (12.05.2016)
Přesličková rýže (11.05.2016)
Studená šťavelová polévka (04.05.2016)
Kerblíková omáčka (27.04.2016)
Májový ptačincový salát (26.04.2016)
Sumachová limonáda (21.04.2016)
Kostivalové tuiles (17.04.2016)
Gruzínská prasiela z denivky plavé (16.04.2016)
Medvědí paradoxní salát (13.04.2016)
Pampeliškové čipsy (12.03.2016)
Šruchový salát s turankou kanadskou (15.07.2015)
Salát s řeřišnicí hořkou (27.06.2015)
Žaludové cookies (25.04.2015)
Dálkový kurz poznávání a vaření z jedlých rostlin 2015 (07.04.2015)
Zelení vodníci, Stuffed eggs like watermans and nymphs (04.04.2015)
Neunerlei Kräutersuppe - tradiční německá polévka (02.04.2015)
Divoká vaječná tlačenka (31.03.2015)
Odkazy na recepty z ochutnávky 30.3.2015 (30.03.2015)
Dělimáda (22.02.2015)
Božská Bloody Mary (19.02.2015)
Mrkev na mrkvi (18.02.2015)
Sardinky s krvavcem (24.01.2015)
Divoký lednový salát: sedmikráska, ptačinec, krvavec (22.01.2015)
Jablečný kompot s hrozny a komonicí (18.01.2015)
Žaludové vánoční cukroví (22.12.2014)
Hložinkový sýr, survival jídlo (20.12.2014)
Netýkavkové plody jako fazolky (30.09.2014)
7 receptů na kostival v těstíčku (27.09.2014)
Podzimní Jarovský salát (24.09.2014)
Salát Sherwoodského bezdomovce (23.09.2014)
Polévka ajiaco santafereño - gejzír chutí (07.08.2014)
Jahodový sbiteň s třezalkou (01.07.2014)
Bolševník se svíčkovou omáčkou (01.06.2014)
Smrkové linecké koláčky (31.05.2014)
Ruské šči s měsíčkem lékařským (29.05.2014)
Jehněčí karbanátky s kari a merlíkem (28.05.2014)
Dvoupatrová panna cotta z květů akátu a černého bezu (26.05.2014)
Mléčně kvašené listy divokých rostlin (20.05.2014)
Ruský nápoj Tarchun (19.05.2014)
Zeleninová polévka s bolševníkem (15.05.2014)
Pansotti con salsa di noci - ligurské těstoviny s ořechovou omáčkou (06.05.2014)
Podivná bramborová polévka (05.05.2014)
Preboggion, recept z východní Ligurie (02.05.2014)
Nanakusa-gayu, rýžová kaše sedmi bylin (24.04.2014)
Nakládané květy třešní sakur (20.04.2014)
Recept pro 4 osoby za jednu korunu - jarní špenát (17.04.2014)
Japonský pampeliškový jam (15.04.2014)
Šrucha zelná s majonézou (13.04.2014)
Itadori aneb jak vaří křídlatku v Japonsku (15.03.2014)
Akebi ohitashi - vařené výhonky akébie pětičetné (23.02.2014)
Hložinkový kečup (bezlepkový i ve variantě raw) (20.02.2014)
Žaludy nakládané v Deku (19.02.2014)
Japonská tempura z bohyšky (Hosta spp.) (15.02.2014)
Nokanzou ohitashi - japonská příloha z denivky plavé (14.02.2014)
Balva - ázerbajdžánská slézová polévka (08.02.2014)
Ázerbajdžánské kutaby se šťovíkem (07.02.2014)
Jinan dvojlaločný je jedlý - dneska bude párty (06.02.2014)
Domácí žaludová mouka a rychlý žaludový dort (05.02.2014)
Kinpiru (05.05.2009)
Recepty na jídla - topinambur hlíznatý (03.11.2008)
Výborná jedlá rostlina - ptačinec žabinec (23.10.2008)
Zapomenuté recepty: čokoláda z lipových plodů (16.09.2008)
[Akt. známka: 0 / Počet hlasů: 0] 1 2 3 4 5
Celý článek | Zpět Informační e-mail Vytisknout článek


Jména rostlin zadávejte v uvozovkách.






Kočka na stromě

Kočka na stromě

Mám kočku na stromě, mňouká a nechce slézt. Co mám dělat? Kdo mi pomůže?

Příběh a odpovědi.


Tento web používá redakční systém phpRS.