Ptačinec prostřední (hviezdica prostredná) Stellaria media patří mezi zdroje i v nejhladovějším měsíci v roce, v únoru. Rychle se objeví pokaždé, když je několik teplejších dní za sebou. Přináším vám proto další do sbírky receptů na vaření pro divoké jedlé rostliny.
50 g ptačince
15 g piniových semen, ořechů nebo slunečnicových semínek
50 g parmezánu
2 stroužky česneku
50 až 100 ml panenského oleje
sůl a pepř
Tradičně se pesto dělá v hmoždíři, dá se vyrobit i v robotu nebo mixéru. Oleje přidáme podle žádané hustoty. Popis ptačince, záměny a jeho léčivé účinky najdete ve článku: Ptačinec žabinec jako léčivá rostlina
Další recepty z ptačince:
Výborná jedlá rostlina - ptačinec žabinec
Májový ptačincový salát
Divoký lednový salát
Divoká vaječná tlačenka
Čistící smoothie s ptačincem podle Celie
Nanakusa-gayu, rýžová kaše sedmi bylin
Ptačincový salát s mangovou zálivkou
Ptačinec - short na mém kanálu YouTube
A pokud vám to nestačí a chcete ještě víc, zkuste můj nový Dálkový kurz Zelenina z přírody 2023. Nebo terénní kurzy. Nebo Dálkový kurz poznávání a vaření z jedlých rostlin.