Poradenská a konzultační činnost v oblasti životního prostředí


 


 

 

 
 
Přehled prací Ceny Termíny Kvalifikace Pro zadavatele

 

Mgr. Ivana Paukertová
Řezáčova 28
624 00 Brno
IČO: 686 72 217
ivana@paukertova.cz
tel.:603 39 62 90

Autorizace
posouzení podle § 45i
(Naturové posouzení)

Zpracuji
  • Naturové posouzení - posouzení vlivu záměru na evropsky významné lokality (posouzení podle § 45i zákona 114/1992 Sb.)
  • přírodovědné průzkumy v rozsahu biologického hodnocení
  • oznámení podle přílohy č. 3 zákona 100/2001 Sb. o posuzování vlivů na životní prostředí
  • analýzu záměru, vyhodnocení možných střetů s ochranou přírody a návrhy na jejich optimální řešení
  • botanický a přírodovědný průzkum jako podklad projektu nebo příloha k žádosti o dotace
  • návrhy informačních tabulí pro ZCHÚ a EVL, přírodovědné naučné stezky, fotografie rostlin
  • botanické inventarizace chráněných území, VKP
  • inventarizaci dřevin
Často kladené otázky Průvodce investora procesem posuzování
vlivů na životní prostředí - EIA


Dnešní datum: 21. 11. 2024  | Hlavní stránka | Mapa stránek | Orientace na stránce | Fotografie rostlin | Rostliny ČR |  

Vyhledávání

Vyhledat text

Jména rostlin zadávejte v uvozovkách.


TOPlist

Novela

Zákon 39/2015 Sb., kterým se mění zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí (zvaný též novela EIA)  vstoupil v platnost 1. dubna 2015.


Ochutnávky * Ochutnávka divokých rostlin 29. (Ornis Přerov)
Mgr. Ivana Paukertová - Ochutnávky - 17. 02. 2022 (2833 přečtení)

Zatímco první ochutnávku roku 2020 jsme stihli před tou úplně první vlnou koronaviru, ta druhá byla těsně před začátkem vlny druhé.



Pět minut po oficiálním začátku vycházky a ochutnávky jsem byla přesvědčená, že zažiju svoje první fiasko: nikde nikdo. Během dalších pěti minut se nahrnuli všichni přihlášení a tak jsme vyrazili po místních záhonech a loukách, které patří ornitologické stanici muzea Komenského v Přerově.
Na ochutnávce měla premiéru růžová zavařenina, která byla druhá hned za dřínkovým kompotem jedné z hostitelek. Následovaly listy slézu přehlíženého a šrucha zelná. Zavařenina nebo rosol z okvětních lístků pěstovaných i divokých růží jsou oblíbenými recepty v Polsku a ve Francii.

Bohužel skript na obrázky stále ještě nepracuje, takže jsem vám tam nechala obrázky z procházky a ochutnávky na festivalu Aromaterapie.

 

Č. České a slovenské jméno druhu Latinské jméno druhu Ochutnávaná část nebo jídlo Obrázek Ochutnalo lidí Průměr

Graf chuti

5 nejlepší

1

tužebník jilmový

túžobník brestový

Filipendula ulmaria

tužebníková panna cotta

podobný recept

bezová a akátová panna cotta, naservírovaná
17 3,59

5: 7

4: 2

3: 3

2: 4

1: 1

2

bez černý

baza čierna

Sambucus nigra omáčka Pontack
omáčka Pontack
19 4,11

5: 6

4: 10

3: 2

2: 1

1: 0

3

smrk ztepilý

smrek obyčajný

Picea abies výhonky naložené
v octu
naložené výhonky smrku jako kapary (smrkáče)
19 3,42

5: 5

4: 4

3: 5

2: 4

1: 1

4

růže šípková

ruža šipová

Rosa canina

růžová zavařenina

recept

Růžová zavařenina, ve skleničkách
19 4,79

5: 15

4: 4

3: 0

2: 0

1: 0

5 hloh Crataegus spp. hložinková chilli omáčka
čili omáčka z hložinek
19 4,00

5: 6

4: 8

3: 4

2: 1

1: 0

6

šrucha zelná

portulaka zeleninová

Portulaca oleracea nať
šrucha zelná
19 4,53

5: 14

4: 1

3: 4

2: 0

1: 0

7

sléz přehlížený

slez nebadaný

Malva neglecta listy
sléz přehlížený
9 4,67

5: 7

4: 1

3: 1

2: 0

1: 0

37

dřín jarní

drieň obyčajný

Cornus mas dřínkový kompot
dřínkový kompot
18 4,83

5: 15

4: 3

3: 0

2: 0

1: 0

 

Jedlé rostliny v Brně, vycházka
Ochutnávka divokých rostlin na festivalu Aromaterapie
Druhá vycházka, jedlé rostliny v Brně

tužebník jilmový, pannacotta * něco mi to připomíná, nějakou aromatickou houbu * zajímavá chuť, lehce nasládlá, dobře kombinovatelná s jinou chutí * málo intenzívní chuť * chuťově dobré, smetana je v chuti dominantní, vůně po pohance? * slabě vanilková zmrzlina * jemná, voňavá, "vůně dětství" * moc dobré, ze začátku nijaké, na konci voňavé, závan nasládlé chuti * lahodná chuť * hodně zvláštní * vynikající, velmi jemná chuť, málo tužebníku * lahoda chutí i vůní * ve vůni cítím tužebník, v chuti méně, klidně bych ho přidala
bez černý, omáčka Pontack * naprosto vynikající, je cítit i chuť bezu * sladkokyselopálivá (jemně), asi skvělé k masu * zajímavé, octové * v chuti je bez znát, připomíná omáčky k asijským jídlům * štiplavá sladkoslaná chuť * mňam * jako sojová omáčka * lehce dřevitá chuť * sladko hořká * jde tu cítit ocet * velmi chutná máčka, ocet je výrazně cítit, možná použít jiný ocet * bohužel nejsem vyznavač kyslých chutí * vůně octová, chuť bezová, dala bych míň octa nebo jemnější druh (jablečný...)
smrk ztepilý, naložené výhonky * nezvyklá pryskyřičná chuť * zajímavá chuť, dost kyselá * zajímavé, moc octové * jsou hodně kyselé, pryskyřice výrazná, jako příloha k masu asi OK * kyselé * voní po pryskyřici, výrazně kyselé * kyselé * moc kyselé, čerstvé lepší * výrazná kyselost, jinak dobré * krásná vůně, lehce pikantní, odvolávám že nejsem vyznavač kyselých chutí * moc kyselé, kyselost přerazí chuť smrku
růžová zavařenina * výborná, hodně aromatická, asi jako bonbón * úžasná, svěží chuť * dobrý * krásně voní, jemňounká chuť, dlouho v ústech jemná dochuť * sladké, chuť supr, aromatické * opravdu růže ve skleničce, sladké * slaďoučké, vůně růže se mi přenesla do úst * hodně sladké * sladká jemná růžová chuť, velmi dobrá * pro mě silná vůně, která mi nedělá všeobecně dobře, ale byla by výborná v menším množství do nádivky do dortu apod. * vůně jemná, růžová, chuť výborná jemně kyselkavá
hloh, čili omáčka *  velmi chutné ! * příjemně pálivá * velmi jemně pikantní * zajímavá pálivá omáčka ovocná * čili jabečné pyré * umím si představit ke grilovanému sýru * ostrá jahodová marmeláda, dobré * sladko pálivá, mohla být ostřejší * lehce pikantní * lehce pálivé * moc to nepálí, je tam cítit olej * dobrá pikantní omáčka s kyselou příchutí * lehká vůně, přiměřeně ostré * chuť ovocná, příjemně pikantní, ale zase bych ubrala octa
šrucha zelná * ňam, osvěžující * jemně kyselkavá, asi by byla skvělá v kombinaci s něčím * zajímavé * listy křupavé, stonek s kyselinkou, obsah slizu * lehce kyselé, jako lusky od hrachu, chuť salátu * salátek * překvapivě dobrá, příjemně se křoupe * jemná zlehka kyselkavá chuť * lehce kyselkavé * velmi dobrý salát, lehce kyselkavá chuť * čím starší část nati, tím kyselejší, nejlahodnější mladé části, pěkně křupe * list lahodný, stonek kyselkavý jako zaječí zelí
sléz přehlížený * jemná zeleninová chuť * listová chuť, zelenina * trošku drsný list, ale ani nepříjemný ani lahodný, spíš bezvýrazná chuť *chuť jemná, příjemná, zeleninová
dřínkový kompot * svěží kyselkavá chuť * dost dobrý * pikantní kyselinka, hezká vůně, nejlépe asi k masu * sladké akorát * výborný, připomíná zralé šípky * dobrý, chutná jako zavařené třešně * chutná mi* jak třešňový * výborný mňammňam * velmi dobré, připomíná višňový kompot, chuť od našich babiček * dělám, znám, výjimečný mezi běžnými kompoty * vynikající, jemně kyselkavá chuť, krásná červená barva, připomíná višně třešně

 

Nestačí vám to a chcete víc? Co takhle zkusit nějaký dálkový kurz? Poznávání a vaření z jedlých rostlin? Anebo nový Zelenina z přírody?

 


Související články:
Hindbeh, jídlo z pampelišky (01.06.2024)
Ochutnávka divokých rostlin 31. (workshop Aromaterapie) (22.05.2024)
Ochutnávka divokých rostlin 32. (přednáška Praha) (19.05.2024)
Ochutnávka divokých rostlin 33. (Barbarská osada 1.) (16.05.2024)
Jasanový čaj (16.05.2024)
Lopuchová povidla (15.05.2024)
Ochutnávka divokých rostlin 34. (Barbarská osada 2.) (14.05.2024)
Povídání o máku vlčím, napsal ChatGPT (20.02.2023)
Jedlé rostliny cestou k volbám (12.02.2023)
Ochutnávka divokých rostlin 28. (zoo Ostrava) (15.01.2022)
Povídání o tulipánech (02.05.2021)
Povídání o máku vlčím pro Dášu (01.08.2020)
Výživový experiment, pilotní díl (17.12.2019)
Ochutnávka divokých rostlin 27. (Festival Aromaterapie a bylinky) (11.09.2019)
Dobré ráno aneb 35 jedlých rostlin před studiem ČT v Brně (26.08.2019)
Ochutnávka divokých rostlin 26. (Den Země Okras ) (28.04.2019)
Ochutnávka divokých rostlin 25. (Ekofilm 2018) (20.04.2019)
Ochutnávka divokých rostlin 24. Mensa Hálův mlýn (04.04.2019)
Průvodce po jedlé a léčivé květeně Riegrových sadů (10.07.2018)
Léčivá a jedlá květena Riegrových sadů (10.07.2018)
Ochutnávka léčivých receptů a planých rostlin 23. (Praha, Prádelna café) (25.06.2018)
Jedlé a léčivé rostliny na Staré plovárně v Jihlavě (04.06.2018)
Čistící smoothie s ptačincem podle Celie (20.02.2018)
Ochutnávka planých rostlin 20. (Beskydská smršť) (23.09.2017)
Ochutnávka planých rostlin 22. (sraz N) (15.09.2017)
Ochutnávka planých rostlin 21. (přednáška Vsetín) (15.09.2017)
Ochutnávka planých rostlin 19. (Ekofilm) (11.04.2017)
Jedlá a léčivá květena Brnoxu (09.01.2017)
BRNOX - o průvodci brněnským Bronxem a také o jeho květeně (09.01.2017)
Ochutnávka planých rostlin 18. (sraz N) (27.08.2016)
Ochutnávka planých rostlin 11. (sraz rR) (12.07.2016)
Ochutnávka planých rostlin 15. (Geomon) (11.07.2016)
Ochutnávka planých rostlin 16. (Psraz) (10.07.2016)
Jedlé rostliny v Brně - parčík na Žerotínově náměstí (17.06.2016)
Ochutnávka planých rostlin 17. (Vegepárty) (28.05.2016)
Vesnovka obecná - divoká brokolice (22.04.2016)
Ochutnávka planých rostlin 14. (Envi) (20.04.2016)
Ochutnávka planých rostlin 13. (přednáška Kopřivnice) (18.04.2016)
Ochutnávka planých rostlin 12. (festival Udělej most) (17.04.2016)
Ochutnávka planých rostlin 10. (Letní kurz) (23.07.2015)
Ochutnávka planých rostlin 9. (Putování za jedlými rostlinami) (04.06.2015)
Haluzická ochutnávka (č.2) planých rostlin v grafech (27.04.2015)
Ochutnávka planých rostlin 8. (Jarní kurz) (24.04.2015)
Aprílová miniochutnávka jídel v Brně (19.04.2015)
Ochutnávka planých rostlin 7. (Jedlá divočina) (18.04.2015)
Erbuzzu, směs divokých rostlin ze Sardínie (23.02.2015)
Silvestrovská žaludová miniochutnávka a silvestrovský minirecept (17.01.2015)
Ochutnávka planých rostlin 6. (19.12.2014)
Ochutnávka planých rostlin 5. (02.10.2014)
Čím nahradit guascas? A co takhle originál? (01.08.2014)
Botanická poradna: česnek podivný Allium paradoxum (05.05.2014)
Preboggion, italská kulinářská ingredience (01.05.2014)
Rostliny japonského svátku Nanakusa-no-sekku (24.04.2014)
Sansai aneb japonská horská zelenina u nás (14.04.2014)
Ochutnávka planých rostlin 4. (21.12.2013)
Ochutnávka planých rostlin 3. (07.10.2012)
Tabulka chuti jedlých rostlin (23.02.2010)
Denivka plavá (06.02.2010)
Srážení mléka za pomoci rostlin - praktický pokus (19.01.2010)
Výhodné kombinace (28.11.2009)
Rostlinná syřidla (02.07.2009)
Ptačinec žabinec jako léčivá rostlina (22.10.2008)
Ochutnávka planých rostlin 2. (17.07.2008)
Jedlé rostliny 1. květy (09.06.2008)
Ochutnávka planých rostlin 1. (29.04.2008)
[Akt. známka: 0 / Počet hlasů: 0] 1 2 3 4 5
Celý článek | Zpět Informační e-mail Vytisknout článek


Jména rostlin zadávejte v uvozovkách.






Kočka na stromě

Kočka na stromě

Mám kočku na stromě, mňouká a nechce slézt. Co mám dělat? Kdo mi pomůže?

Příběh a odpovědi.


Tento web používá redakční systém phpRS.