Poradenská a konzultační činnost v oblasti životního prostředí |
|
|
|
|
|
Přehled prací | Ceny | Termíny | Kvalifikace | Pro zadavatele |
Mgr. Ivana Paukertová
Autorizace |
Zpracuji
|
Často kladené otázky |
Průvodce investora procesem posuzování vlivů na životní prostředí - EIA |
Hlavní menu
Vyhledávání
Jména rostlin zadávejte v uvozovkách.
|
Novela
Zákon 39/2015 Sb., kterým se mění zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí (zvaný též novela EIA) vstoupil v platnost 1. dubna 2015.
Povídání o tulipánech
Mgr. Ivana Paukertová - Jedlé rostliny - 02. 05. 2021 (5663 přečtení) Tulipánové prsty, zmrzlý plamen, tulipánová horečka, éra tulipánů, recept na válečnou polívku. Račte vstoupit. Rostlinu, kterou si představíte, když se řekne tulipán, nevytvořila příroda, ale vznikla přispěním člověka. Je označován jako komplexní hybrid, což znamená, že v jeho genetické linii je několik druhů a má velmi složitý rodokmen. Je to známý tulipán zahradní, Tulipa gesneriana a jeho původ ještě probereme podrobněji. Tulipán v kuchyni Okvětní plátky tulipánu zahradního Tulipa gesneriana jsou jedlé. Jejich chuť je popisována jako jemná, připomínající hrášek, okurku nebo fazole. Bílé a světlé krémové barvy mají být sladší, červené a žluté někomu chutnají víc. Ty červené a žluté, co jsem letos ochutnávala já měli zpočátku chuť lehoulince nakyslého salátu, později mi vzdáleně připomínaly hrášek a u těch žlutých následovala chuť neutrální s občasným lehkými záblesky medu. Ale kultivarů a typů jsou tisíce, a podobně jako u denivek může mít každý chuť jinou. Špičky plátků, jsou-li starší nebo už zaschlé mohou být i nahořklé. Do rodu tulipán byl dříve řazen i druh Tulipa edulis, v českém překladu tulipán jedlý, který má své využití v kuchyni přímo v popisu práce. Od ostatních tulipánů se liší a v minulosti byl botaniky taxonomy řazen do několika jiných rodů, například křivatec Gagea nebo snědek Ornithogalum. Faktem je, že vzhled rostliny připomíná spíš snědky nebo i křivatce než tulipány – drobné bílé okvětní plátky s fialovými pruhy jsou špičaté. V současné době je řazen do samostatného rodu Amana edulis. Cibule dosahují i 4 cm v průměru, díky vysokému obsahu škrobu byly v zemích svého původu, tedy Japonsku, Číně a Koreji používány vařené jako potravina i jako zdroj škrobu. Jedlé jsou i vařené listy, sbírání listů však rostlinu silně oslabuje. Kvůli náročnému pěstování jeho použití ustupuje. Toxicita tulipánu Listy a zejména cibule tulipánů obsahují glykosidy tulipaliny a tuliposidy, které působí kontaktní dermatitidu a lámavost nehtů. Je známá jako tulipánové prsty nebo tulipánové nehty. Časným příznakem tulipánové dermatitidy je kromě vyrážky brnění v prstech. Reakce odezní během několika dní, ale při opakovaném dotyku se může vracet. Někteří lidé těmito vyrážkami netrpí, jako prevence pro vnímavé osoby se doporučují nitrilové (ne latexové) rukavice. Podobné vyrážky mohou způsobit i jiné cibule z čeledí liliovitých a alstromeriovitých. Okvětní plátky tulipánu zahradního jsou považovány za jedlé a netoxické, avšak toxicita jeho cibulí je považována za nevyjasněnou. Cibule obsahují alkaloidové glykosidy, které se trávicími šťavami štěpí za vzniku toxinů. O závažnosti otrav panují různé názory, obecně se toxicita pokládá za ne zcela jasnou. Zřídka mohou tulipánové glykoproteiny způsobovat i shlukování lidských červených krvinek. Tulipán v kuchyni válečné Ačkoliv toxicita cibulí tulipánu zahradního je pokládána za nevyjasněnou, v dobách nedostatku se používaly cibulky tohoto druhu jako nouzové jídlo. Morfologicky kuchyňskou cibuli opravdu připomínají. Bylo to zejména v zemi tulipánů v Nizozemsku za válečného hladomoru v zimě 1944–1945. Kvůli nedostatku potravin vydal nizozemský Úřad pro zásobování potravinami několik brožur s pokyny, jak používat a vařit tulipánové cibule. Základní doporučení bylo oloupat, překrojit a odstranit jádro. Tulipány se prodávaly jako potravina a recepty otiskovaly i noviny. Cibule se sušily a drcené přidávaly k mouce nebo do jiných jídel. Za nejchutnější jídlo tohoto typu byla obecně pokládána tulipánová polévka (pro experimentátory je dole i recept) s výživnou hodnotou jedné porce 71 kcal. Chuť čerstvé tulipánové cibule je popisována jako naprosto „necibulová“, sladkomléčná a je hodnocena jako docela dobrá. Skladované cibule v zimě byly už více či méně vysušené a lidé z Nizozemí, kteří toto období pamatují je často popisují jako hořké a suché. Nejslavnější jídlo hladomoru bylo podáváno i účastníkům sympozia „Jídlo, hlad a konflikty“ v Amsterodamu v roce 2015. Příručka tulipánových receptů vydaná Potravinovým úřadem v Haagu v lednu 1945 má následující obsah: Jako první je zmíněná tulipánová polévka, následují recepty na kaši, cibulovou kaši, zeleninu s cibulemi tulipánů, smažené a pečené cibule a slané a sladké tulipánové sušenky. Na konci jsou dva způsoby výroby mouky z cibulí tulipánů a pokyny pro skladování. Nedostatek potravin se ale začal projevovat dříve, již v roce 1941. Byl to například nedostatek dovážených kávových zrn. Vládní náhražka kávy (regeerings-koffiesurrogaat) měla složení 52% ječmene nebo žita, 20% čekanky, 12% kávy, 8% zeleného hrášku a 8% tulipánových cibulí. Těžké doby lidé přežívají lépe s pomocí humoru a tak si povíme i jeden dobový vtip. Turisté v kavárně: Dvě kávy! Chcete krokusovou, hyacintovou anebo pravou tulipánovou? Nizozemský hladomor zažila i světová filmová hvězda Audrey Hepburn (mimochodem její otec pocházel od Prahy), která trávila válku právě v oblasti hladomoru. I její rodina jedla tulipány, aby přežila. V důsledku podvýživy měla Audrey akutní anémii, dýchací potíže a otoky a tyto zdravotní problémy jsou pokládány za jeden z důvodů její křehké postavy. V jednom z článků o válečných dobách a tulipánech autorka, specializující se na kulinární historii, rozvíjí velmi zajímavou myšlenku. Jestlipak nynější kurvení potravin nemá počátek už v tehdejší praxi nahrazování nedostatkových surovin něčím dostupným, ale podřadnějším nebo vyloženě podřadným? Potravinářský průmysl již tehdy objevil ekonomickou výhodu používání náhrad. Zatímco tehdy se to dělalo kvůli naprosté nedostupnosti některých surovin a všichni o tom věděli, dneska se to dělá jinak a z jiných důvodů. Praxe s přidáváním vody do masa začala již v 19. století, ale už před válkou to bylo všeobecně považováno za podvod. Poznámku nizozemská autorka končí povzdechem, že "spotřebitelé" si už tak zvykli, že mnoho lidí ani neví, jak chutná kvalitní potravina. Léčivost tulipánů Květy tulipánu zahradního Tulipa gesneriana mají díky obsahu polyfenolů a flavonů antioxidační aktivitu. Druh je předmětem výzkumu díky obsahu flavonoidů a jejich příznivému vlivu na malé cévy. Některé tuliposidy izolované z tulipánu zahradního projevují antibiotickou aktivitu a některé peptidy mají účinek antimikrobiální. Tulipán ve voňavkářství Autor klasické knihy o parfémech Perfumery Rudolf Friedman popisuje vůni tulipánů jako šafrán nad lilií, s nádechem medu a tabáku a poznamenává, že tvůrci parfémů tuto vůni nezaslouženě zanedbávají. To se snad od té doby změnilo – český výrobce parfémů na míru prohlašuje, že začíná vždy tulipánem, protože je to vůně nejprodávanější. Pokud tedy zatoužíte po tulipánové vůni, namíchá osobní parfém v Zámecké parfumerii v Praze. Vonné látky tulipánů jsou prostudovány velmi podrobně. Stejně jako tulipány samotné jsou i jejich vůně tříděny do skupin: anýzová, citrusová, ovocná, zelená, kořeněná aromatická, s vůní podobnou medu, s vůní po růžích a skupina aromatická. V encyklopedii parfémů Fragrantica je s vůní tulipánu evidováno 123 parfémů včetně pěti novinek z loňského roku. Historie tulipánů To celé bylo tak. Celkový počet druhů rodu tulipán je 113 - uvádí to The Plant List, světový seznamu rostlinných, druhů, který vede Královská botanická zahrada v Kew. Ten nejrozšířenější je tulipán zahradní, Tulipa gesneriana. Zbývajících 112 druhů pochází z přírody, mají přirozené rozšíření kolem 40 ° severní šířky. Pás výskytu tulipánů se táhne od od jihovýchodní Evropy přes Turecko a Levant přes Arménii, Ázerbájdžán, Turkmenistán, Uzbekistán k pohoří Ťan-Šan ve Střední Asii, které je centrem jejich vývoje a má proto nejvyšší bohatství druhů. Areál dále pokračuje přes západní Himaláje, jižní Sibiř, Mongolsko až na severozápad Číny. Tulipány pocházejí z horských oblastí s mírným podnebím, kde jsou běžným prvkem stepní a suchomilné keřové vegetace. Prosperují v podnebí s dlouhým, chladným jarem a suchým létem. V Osmanské říši dokonce existuje období, po tulipánu pojmenované. Éra tulipánů (Lâle Devri) trvala od roku 1718 do roku 1730. Je známá jako období „potěšení a slávy“. Do velkých měst Evropy měst byly vysílány delegace, které zpět přinášeli znalosti a dovednosti. Nastal rozkvět umění a společenského života a sultán III. Ahmet dal postavit řadu významných staveb. Éra tulipánů byla obdobím rozvoje, reforem a inovací. Ale vraťme se zpět do poloviny 16. století, k historii pěstování tulipánů ve střední a západní Evropě. Podle jedné verze zaslal roku 1554 uherský velvyslanec na dvoře sultána Sulejmana Nádherného několik cibulek do Uherska do Vídně (mimochodem ve stejném roce se do Prahy přistěhoval Pietro Andrea Matthioli, autor známého Herbáře). Podle jiných pramenů se v polovině 16. století tulipány dostaly do Prahy do Jeleního příkopu na Pražském hradě a teprve odsud do Vídeňské zahrady. Zde byl prefektem lékařské zahrady rakouského císaře Carolus Clusius, vystudovaný lékař, botanik a průkopník zahradnictví. S tulipány dělal šlechtitelské pokusy a zahradu jimi proslavil. Poté, co byl jmenován profesorem na univerzitě v Leidenu, přivezl tulipány i sem jako zárodek univerzitní zahrady, kterou v Leidenu vybudoval. Právě rok před tím, v roce 1592 dokončil velké dílo o barevných variacích tulipánů. V posledních letech šestnáctého století se tak stal šiřitelem slávy tulipánů a byl v tom úspěšný tak, že se jeho tulipánová zahrada dvakrát stala předmětem zájmu zlodějů. Ke vzrůstu obliby zajisté přispěla i praxe v 17. století, kdy velvyslanci běžně dostávali darem cibulky tulipánů. Neustále vzrůstající obliba tulipánů pak vedla k dalším událostem. O historii českého šlechtění tulipánů si můžete přečíst jeden anebo druhý článek. Tulipán v učebnicích ekonomie Jak se zvyšovala obliba tulipánů, zvyšovala se i jejich cena. Ceny tulipánů dosáhly mimořádně vysokých úrovní na konci roku 1636 a poté se dramaticky zhroutily v únoru 1637. Jedna cibule se prodávala za cenu měšťanského domu. Během procesu se objevily různé typy obchodů, například první futures. O období se hovoří jako o tulipánové horečce nebo tulipánové mánii a dlouho byla pokládána za první spekulativní bublinu. Dnes se ale ekonomové hádají, co se vlastně tenkrát stalo a teorie spekulativní bubliny je zpochybňována. Tulipánový průmysl Tulipánů jsou tisíce uznaných kultivarů i dalších vyšlechtěných typů, které status kultivaru mít nemusí. Existuje mnoho tulipánových festivalů i dalších komerčních akcí. Současné pěstování tulipánů na cibule i na květy už vůbec ničím nepřipomíná čapkovského zahradníka, rýpajícího se v půdě. Stejně tak největší květinová burza v holandském Aalsmeeru vypadá jako výrobní linka. Je to prostě čistokrevný byznys, kde vládnou peníze. Recepty Videorecept: jednoduché smoothie Předkrm z tulipánů Válečná tulipánová polévka Video: Válečná tulipánová polévka Zdroje
Související články:
Celý článek |
Zpět
Hindbeh, jídlo z pampelišky (01.06.2024) Ochutnávka divokých rostlin 31. (workshop Aromaterapie) (22.05.2024) Ochutnávka divokých rostlin 32. (přednáška Praha) (19.05.2024) Ochutnávka divokých rostlin 33. (Barbarská osada 1.) (16.05.2024) Jasanový čaj (16.05.2024) Lopuchová povidla (15.05.2024) Ochutnávka divokých rostlin 34. (Barbarská osada 2.) (14.05.2024) Povídání o máku vlčím, napsal ChatGPT (20.02.2023) Jedlé rostliny cestou k volbám (12.02.2023) Ochutnávka divokých rostlin 29. (Ornis Přerov) (17.02.2022) Ochutnávka divokých rostlin 28. (zoo Ostrava) (15.01.2022) Povídání o máku vlčím pro Dášu (01.08.2020) Výživový experiment, pilotní díl (17.12.2019) Ochutnávka divokých rostlin 27. (Festival Aromaterapie a bylinky) (11.09.2019) Dobré ráno aneb 35 jedlých rostlin před studiem ČT v Brně (26.08.2019) Ochutnávka divokých rostlin 26. (Den Země Okras ) (28.04.2019) Ochutnávka divokých rostlin 25. (Ekofilm 2018) (20.04.2019) Ochutnávka divokých rostlin 24. Mensa Hálův mlýn (04.04.2019) Průvodce po jedlé a léčivé květeně Riegrových sadů (10.07.2018) Léčivá a jedlá květena Riegrových sadů (10.07.2018) Ochutnávka léčivých receptů a planých rostlin 23. (Praha, Prádelna café) (25.06.2018) Jedlé a léčivé rostliny na Staré plovárně v Jihlavě (04.06.2018) Čistící smoothie s ptačincem podle Celie (20.02.2018) Ochutnávka planých rostlin 20. (Beskydská smršť) (23.09.2017) Ochutnávka planých rostlin 22. (sraz N) (15.09.2017) Ochutnávka planých rostlin 21. (přednáška Vsetín) (15.09.2017) Ochutnávka planých rostlin 19. (Ekofilm) (11.04.2017) Jedlá a léčivá květena Brnoxu (09.01.2017) BRNOX - o průvodci brněnským Bronxem a také o jeho květeně (09.01.2017) Ochutnávka planých rostlin 18. (sraz N) (27.08.2016) Ochutnávka planých rostlin 11. (sraz rR) (12.07.2016) Ochutnávka planých rostlin 15. (Geomon) (11.07.2016) Ochutnávka planých rostlin 16. (Psraz) (10.07.2016) Jedlé rostliny v Brně - parčík na Žerotínově náměstí (17.06.2016) Ochutnávka planých rostlin 17. (Vegepárty) (28.05.2016) Vesnovka obecná - divoká brokolice (22.04.2016) Ochutnávka planých rostlin 14. (Envi) (20.04.2016) Ochutnávka planých rostlin 13. (přednáška Kopřivnice) (18.04.2016) Ochutnávka planých rostlin 12. (festival Udělej most) (17.04.2016) Ochutnávka planých rostlin 10. (Letní kurz) (23.07.2015) Ochutnávka planých rostlin 9. (Putování za jedlými rostlinami) (04.06.2015) Haluzická ochutnávka (č.2) planých rostlin v grafech (27.04.2015) Ochutnávka planých rostlin 8. (Jarní kurz) (24.04.2015) Aprílová miniochutnávka jídel v Brně (19.04.2015) Ochutnávka planých rostlin 7. (Jedlá divočina) (18.04.2015) Erbuzzu, směs divokých rostlin ze Sardínie (23.02.2015) Silvestrovská žaludová miniochutnávka a silvestrovský minirecept (17.01.2015) Ochutnávka planých rostlin 6. (19.12.2014) Ochutnávka planých rostlin 5. (02.10.2014) Čím nahradit guascas? A co takhle originál? (01.08.2014) Botanická poradna: česnek podivný Allium paradoxum (05.05.2014) Preboggion, italská kulinářská ingredience (01.05.2014) Rostliny japonského svátku Nanakusa-no-sekku (24.04.2014) Sansai aneb japonská horská zelenina u nás (14.04.2014) Ochutnávka planých rostlin 4. (21.12.2013) Ochutnávka planých rostlin 3. (07.10.2012) Tabulka chuti jedlých rostlin (23.02.2010) Denivka plavá (06.02.2010) Srážení mléka za pomoci rostlin - praktický pokus (19.01.2010) Výhodné kombinace (28.11.2009) Rostlinná syřidla (02.07.2009) Ptačinec žabinec jako léčivá rostlina (22.10.2008) Ochutnávka planých rostlin 2. (17.07.2008) Jedlé rostliny 1. květy (09.06.2008) Ochutnávka planých rostlin 1. (29.04.2008) |
Jména rostlin zadávejte v uvozovkách.
Nová videa na YouTube
Rostliny ČR seznam rubrik
Nejnovější recepty
Nové články na blogu Rostliny ČR
Kočka na stromě
Mám kočku na stromě, mňouká a nechce slézt. Co mám dělat? Kdo mi pomůže? Příběh a odpovědi. Tento web používá redakční systém phpRS. |