Poradenská a konzultační činnost v oblasti životního prostředí |
|
|
|
|
|
Přehled prací | Ceny | Termíny | Kvalifikace | Pro zadavatele |
Mgr. Ivana Paukertová
Autorizace |
Zpracuji
|
Často kladené otázky |
Průvodce investora procesem posuzování vlivů na životní prostředí - EIA |
Hlavní menu
Vyhledávání
Jména rostlin zadávejte v uvozovkách.
|
Novela
Zákon 39/2015 Sb., kterým se mění zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí (zvaný též novela EIA) vstoupil v platnost 1. dubna 2015.
Studená šťavelová polévka
Mgr. Ivana Paukertová - Divoká kuchařka - 04. 05. 2016 (9517 přečtení) Recept na letní polévku ze šťavelu evropského (kyslička európska) Oxalis fontana. Při této příležitosti si uděláme inventuru jedlých šťavelů a zahrneme i ty, co máte na parapetu "pro parádu". hrnek (250 ml) listů nebo nati šťavelu evropského (kyslička európska) Oxalis fontana nebo jiného jedlého druhu šťavele Na oleji osmahneme nakrájenou cibulku a když je téměř hotová, přidáme listy nebo nať šťavelu na tak dlouho, aby zavadly. Zalijeme vodou a uvaříme doměkka. Rozmixujeme a ochutíme solí a pepřem. Podáváme chladné se lžící zakysané smetany. Nebo se můžete rozhodnout následovat doporučení lidí, kteří polévku již ochutnali, a servírovat ji teplou. Šťavel kyselý (kyslička obyčajná) Oxalis acetosella je náš původní druh. Roste v lese, je velmi hojný. Má bílé květy s fialovými žilkami, kvete na jaře. Někdy se květy (zejména později v létě) vůbec neotvírají, zůstanou jako poupata a opylí se vlastním pylem. Tomu se říká kleistogamie. Listy jsou trojlístky, které se umí sklopit. Dělají to tehdy, když poklesne vnitřní tlak v buňkách, například za vedra. Jedlé jsou listy a květy, sušené květy se dříve používaly na srážení mléka. Šťavel evropský (kyslička európska) Oxalis fontana pochází ze Severní Ameriky. Kvete žlutě, je vyšší než šťavel kyselý, dorůstá až 40 cm a doprovází člověka. Roste na vlhčích půdách, často v polostínu. Má rád záhony. Je vytrvalý, občas může být i jednoletý nebo dvouletý. Listy jsou velmi podobné šťavelu kyselému, barvy zelené, vyrůstají na přímé lodyze, která však na rozdíl od něj není zkrácená. Jedlé má listy a květy. Dá se zaměnit s podobným šťavelem prérijním Oxalis dillenii, který je u nás vzácnější, ale žádné strachy, ten je také jedlý. Šťavel růžkatý (kyslička rožkatá) Oxalis corniculata pochází z mediterránu, v současné době je rozšířen téměř po celém světě. U nás se dá najít spíše v teplejších oblastech. Kvete žlutě, od šťavelu evropského ho rozlišíme lodyhami plazivými a načervenalým nádechem listů. Je to další škvírník, má rád mezery mezi dlaždicemi v chodnících a často roste i podél obrubníků. Má jedlé listy a květy, chuť listů je méně delikátní než u šťavelu evropského. Stejně jako všechny ostatní druhy rodu šťavel obsahuje oxaláty, soli kyseliny šťavelové. V listech šťavele růžkatého je 7-12% oxalátů, ale může sloužit jako zdroj vápníku a železa. Vitamínu A má však témeř o polovinu méně než šťavel kyselý. Pokud vás zajímají podobné souvislosti a výživové hodnoty jednotlivých jedlých druhů, tabulky nutričních hodnot jsou součástí dálkového kurzu Divoké rostliny a výživa. Postrachem českých zahradníků jsou ve sklenících a zahradnictvích dva růžovočerveně až fialovočerveně kvetoucí bráchové šťavel širolistý (kyslička širokolistá) Oxalis latifolia a šťavel jemný Oxalis debilis. Pocházejí ze Střední a Jižní Ameriky a oba mají jedlé listy, květy i hlízy. Jako okrasný se pěstuje žlutě kvetoucí šťavel kozí noha Oxalis pes-caprae s jedlými listy, květy a hlízky, pochází z Afriky. Jedlé hlízky má i mexičan šťavel čtyřlistý Oxalis deppei (=Oxalis tetraphylla), říká se mu štěstíčko, také se prodává pod obchodním jménem Iron Cross. Hlízky dosahují velikosti 10 cm x 3 cm. Další okrasný šťavel má jedlé hlízky velikosti 5 cm x 15 mm, je to šťavel trojhranný Oxalis triangularis. Samozřejmě i on má jedlé listy a květy. Občas se pěstuje i Oxalis articulata s jedlými listy a květy. Překvapuje vás, že obyčejný šťavel má jedlé hlízky? Vždyť oka, šťavel hlíznatý Oxalis tuberosa se v Andách pěstuje po tisíciletí a je tam po bramborách druhou nejvýznamnější plodinou. Listy a květy jedlých šťavelů používáme syrové do salátů, zejména v menších množstvích na ozdobu. Skvěle ozdobí a dochutí i moučníky, zmrzliny a vaječná jídla. Dají se použít do limonád, kde jsou pokládány za překvapivou náhradu citrónu nebo dokonce limetky. Nať šťavelu evropského a polévka uvařená z něho byla podávána na dvou ochutnávkách, na třinácté ochutnávce a také na následující ochutnávce čtrnácté. Ochutnávačům připomínala polévka špenátovou a řada z nich navrhovala servírovat pokrm teplý. Polévku ze šťavelu kyselého jsme uvařili na Beskydském kurzu
Související články:
Celý článek |
Zpět
Barbarské čipsy lenního pána (13.05.2024) Jarní salát s lípou a tulipánem (13.05.2024) Jarní salát s violkou (27.03.2024) Několik receptů na smoothie ze šruchy zelné (10.09.2023) Bršlicový štrúdl (12.03.2023) Bršlicové smoothie s česnekem medvědím (26.02.2023) Únorový divoký salát (24.02.2023) Ptačincové pesto (19.02.2023) Několik receptů na ptačincové smoothie (09.02.2023) Bramborový salát s orsejí (09.02.2023) Hwajeon 화전 (06.02.2022) Pampeliškový med podle mojí babičky (13.05.2021) Divoký salát Lucie (19.12.2019) Domácí etnochleba podle Łukasze Łuczaje (18.10.2019) Růžová zavařenina (13.06.2019) Divoký listový salát s violkou (07.04.2019) Rajčatové smoothie s pěťourem (25.05.2018) Ďáblův déšť s ptačincem (29.04.2018) Vyolette (06.04.2018) Půlnoční klobásky - Saucisse minuit (01.04.2018) Ptačincový salát s mangovou zálivkou (28.03.2018) Jarní salát s lípou a divokou brokolicí (30.04.2017) Zelená bábovka (11.04.2017) Divoké recepty v Envi café (05.03.2017) Dálkový kurz poznávání a vaření z jedlých rostlin 2017 (18.02.2017) Anketa: co byste rádi ochutnali v Envi café (08.02.2017) Recepty Sama doma (24.10.2016) Bezová varmuže (24.10.2016) Mezní džem (hedgerow jam) (29.09.2016) Merlíkový a laskavcový špenát, jednoduchá survival jídla (27.08.2016) Několik receptů na smoothie se slézem (29.05.2016) Několik receptů na kopřivové smoothie (29.05.2016) Douglasková limonáda (27.05.2016) Topinambury v Deku (12.05.2016) Přesličková rýže (11.05.2016) Kerblíková omáčka (27.04.2016) Májový ptačincový salát (26.04.2016) Sumachová limonáda (21.04.2016) Kostivalové tuiles (17.04.2016) Gruzínská prasiela z denivky plavé (16.04.2016) Medvědí paradoxní salát (13.04.2016) Pampeliškové čipsy (12.03.2016) Šruchový salát s turankou kanadskou (15.07.2015) Salát s řeřišnicí hořkou (27.06.2015) Žaludové cookies (25.04.2015) Dálkový kurz poznávání a vaření z jedlých rostlin 2015 (07.04.2015) Zelení vodníci, Stuffed eggs like watermans and nymphs (04.04.2015) Neunerlei Kräutersuppe - tradiční německá polévka (02.04.2015) Divoká vaječná tlačenka (31.03.2015) Odkazy na recepty z ochutnávky 30.3.2015 (30.03.2015) Dělimáda (22.02.2015) Božská Bloody Mary (19.02.2015) Mrkev na mrkvi (18.02.2015) Sardinky s krvavcem (24.01.2015) Divoký lednový salát: sedmikráska, ptačinec, krvavec (22.01.2015) Jablečný kompot s hrozny a komonicí (18.01.2015) Žaludové vánoční cukroví (22.12.2014) Hložinkový sýr, survival jídlo (20.12.2014) Netýkavkové plody jako fazolky (30.09.2014) 7 receptů na kostival v těstíčku (27.09.2014) Podzimní Jarovský salát (24.09.2014) Salát Sherwoodského bezdomovce (23.09.2014) Polévka ajiaco santafereño - gejzír chutí (07.08.2014) Jahodový sbiteň s třezalkou (01.07.2014) Bolševník se svíčkovou omáčkou (01.06.2014) Smrkové linecké koláčky (31.05.2014) Ruské šči s měsíčkem lékařským (29.05.2014) Jehněčí karbanátky s kari a merlíkem (28.05.2014) Dvoupatrová panna cotta z květů akátu a černého bezu (26.05.2014) Mléčně kvašené listy divokých rostlin (20.05.2014) Ruský nápoj Tarchun (19.05.2014) Zeleninová polévka s bolševníkem (15.05.2014) Pansotti con salsa di noci - ligurské těstoviny s ořechovou omáčkou (06.05.2014) Podivná bramborová polévka (05.05.2014) Preboggion, recept z východní Ligurie (02.05.2014) Nanakusa-gayu, rýžová kaše sedmi bylin (24.04.2014) Nakládané květy třešní sakur (20.04.2014) Recept pro 4 osoby za jednu korunu - jarní špenát (17.04.2014) Japonský pampeliškový jam (15.04.2014) Šrucha zelná s majonézou (13.04.2014) Itadori aneb jak vaří křídlatku v Japonsku (15.03.2014) Akebi ohitashi - vařené výhonky akébie pětičetné (23.02.2014) Hložinkový kečup (bezlepkový i ve variantě raw) (20.02.2014) Žaludy nakládané v Deku (19.02.2014) Japonská tempura z bohyšky (Hosta spp.) (15.02.2014) Nokanzou ohitashi - japonská příloha z denivky plavé (14.02.2014) Balva - ázerbajdžánská slézová polévka (08.02.2014) Ázerbajdžánské kutaby se šťovíkem (07.02.2014) Jinan dvojlaločný je jedlý - dneska bude párty (06.02.2014) Domácí žaludová mouka a rychlý žaludový dort (05.02.2014) Kinpiru (05.05.2009) Recepty na jídla - topinambur hlíznatý (03.11.2008) Výborná jedlá rostlina - ptačinec žabinec (23.10.2008) Zapomenuté recepty: čokoláda z lipových plodů (16.09.2008) |
Jména rostlin zadávejte v uvozovkách.
Nová videa na YouTube
Rostliny ČR seznam rubrik
Nejnovější recepty
Nové články na blogu Rostliny ČR
Kočka na stromě
Mám kočku na stromě, mňouká a nechce slézt. Co mám dělat? Kdo mi pomůže? Příběh a odpovědi. Tento web používá redakční systém phpRS. |