Recept na jarní salát, který dostal jméno podle dvou česneků - česneku medvědího Allium ursinum a česneku podivného Allium paradoxum.
půl okurky
dvě rajčata
paprika
hrst česneku podivného Allium paradoxum
hrst česneku medvědího Allium ursinum
olej, ocet, pepř a sůl anebo vlastní oblíbená zálivka
květy některého z česneků na ozdobu
volitelně zakysaná smetana
Okurku, rajčata a papriku nakrájíme na kostičky nebo proužky, listy česneků též pokrájíme na zhruba stejnou velikost. V misce smícháme se zálivkou, nahoře ozdobíme květy česneku. Česnek podivný dodá chuť spíše pažitkovou a medvědí dodá chuť čerstvě česnekovou.
Zatímco česnek medvědí je v poslední době docela populární, viděla jsem ho prodávat i na trhu, česnek podivný je jako jedlá rostlina známý málo. Je to druh nepůvodní, více si o něm můžete přečíst v tomto článku. Jedlé jsou listy, květy i malé cibulky. Sbírán byl před několika dny v rokli na Lesné v Brně, kde jsou ho porosty. Pokud se rozhodnete si ho tam nasbírat, určitě ho neminete.