Poradenská a konzultační činnost v oblasti životního prostředí


 


 

 

 
 
Přehled prací Ceny Termíny Kvalifikace Pro zadavatele

 

Mgr. Ivana Paukertová
Řezáčova 28
624 00 Brno
IČO: 686 72 217
ivana@paukertova.cz
tel.:603 39 62 90

Autorizace
posouzení podle § 45i
(Naturové posouzení)

Zpracuji
  • Naturové posouzení - posouzení vlivu záměru na evropsky významné lokality (posouzení podle § 45i zákona 114/1992 Sb.)
  • přírodovědné průzkumy v rozsahu biologického hodnocení
  • oznámení podle přílohy č. 3 zákona 100/2001 Sb. o posuzování vlivů na životní prostředí
  • analýzu záměru, vyhodnocení možných střetů s ochranou přírody a návrhy na jejich optimální řešení
  • botanický a přírodovědný průzkum jako podklad projektu nebo příloha k žádosti o dotace
  • návrhy informačních tabulí pro ZCHÚ a EVL, přírodovědné naučné stezky, fotografie rostlin
  • botanické inventarizace chráněných území, VKP
  • inventarizaci dřevin
Často kladené otázky Průvodce investora procesem posuzování
vlivů na životní prostředí - EIA


Dnešní datum: 21. 11. 2024  | Hlavní stránka | Mapa stránek | Orientace na stránce | Fotografie rostlin | Rostliny ČR |  

Vyhledávání

Vyhledat text

Jména rostlin zadávejte v uvozovkách.


TOPlist

Novela

Zákon 39/2015 Sb., kterým se mění zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí (zvaný též novela EIA)  vstoupil v platnost 1. dubna 2015.


Divoká kuchařka * Divoká vaječná tlačenka
Mgr. Ivana Paukertová - Divoká kuchařka - 31. 03. 2015 (8526 přečtení)

Recept je víceméně stejný jako na obyčejnou vaječnou tlačenku, salám a část zeleniny nahradíme jedlými rostlinami podle sezóny a podle dostupnosti. Na jarní variantu můžeme použít třeba mladé výhonky denivky plavé Hemerocalis fulva, nať ptačince žabince Stellaria media, listy česneku medvědího Allium ursinum, mladé výhonky kopřivy dvoudomé Urtica dioica a květy violky vonné Viola odorata.

Aktualizace 4.7.: přidána letní varianta receptu a fotografie



20 g želatiny (většinou 1 sáček)
6 vajec
200 - 250 ml majonézy
1 malá cibule nebo půl velké
1 malá sklenička (objem 150 ml) sterilované pálivé papriky nebo nějaké pikantní zeleninové směsi, případně půl větší sklenice (objem okolo 370 ml, obsah většinou 330 g)
300 tekutiny na nálev (nálev z naložené zeleniny doplněný vodou)

Jarní varianta 1
1 hrst nati ptačince žabince Stellaria media
1 hrst mladých výhonků denivky plavé Hemerocalis fulva,
2 hrsti listů česneku medvědího Allium ursinum
půl hrsti květů a poupat violky vonné Viola odorata

Jarní varianta 2 (Jedlá divočina 30.3.,ochutnávka 7.):
2 hrsti mladých výhonků kopřivy dvoudomé Urtica dioica
2 hrsti listů česneku medvědího Allium ursinum
půl hrsti květů a poupat violky vonné Viola odorata

Letní varianta:
1 hrst květů a poupat denivky plavé Hemerocallis fulva
1 hrst nati šruchy zelné Portulaca oleracea
1 hrst okvětních plátků růže šípkové nebo pěstované
půl hrsti plodů ačokči Cyclantera pedata naložených v Deku

divoká vaječná tlačenka sansai, denivka plavá Vajíčka uvaříme natvrdo. Zeleň omyjeme a očistíme. Kopřivu a denivku spaříme a zchladíme, vodu necháme okapat a všechnu zeleň nadrobno nasekáme. Do 300 ml tekutiny dáme nabobtnat želatinu, jako tekutinu použijeme nálev z naložené papriky doplněný vodou. Pokud chceme tlačenku pikantnější a nálevu je málo, můžeme přidat 100 ml chladného nálevu Deko. Do mísy dáme celé květy fialky, nasekanou zeleň, nakrájená vejce a okapanou naloženou papriku nebo zeleninu (v případě potřeby nakrájíme). Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a majonézu a vše promícháme. Nabobtnalou želatinu zahřejeme na vodní lázni do rozpuštění, nevaříme. Rozpuštěnou želatinu necháme zchladnout, jakmile začne houstnout, asi jako řidší sirup, vlijeme do mísy a promícháme. Hmotu nalijeme do formy a dáme asi na hodinu a půl ztuhnout do ledničky.

divoká vaječná tlačenka, suroviny
divoká vaječná tlačenka, připravené suroviny
divoká vaječná tlačenka, letní
divoká vaječná tlačenka, rozpuštěná želatina
divoká vaječná tlačenka, ve formě
divoká vaječná tlačenka letní, na talíři

Dávejte si pozor na gramáž želatiny, některá balení mají jen 18 g. Květů fialky nedáváme víc než půl hrsti. V tomto množství vytvoří spolu s kyselostí zajímavý čichovo-chuťový akcent, více by už bylo moc. V jednom receptu jsem se dočetla, že se má želatina do směsi nalít až má hustotu medu, to je ale pozdě - hmota mi ztuhla už v míse a v tlačence byly nehezké mezery.

divoká vaječná tlačenka

letní divoká vaječná tlačenka


Související články:
Barbarské čipsy lenního pána (13.05.2024)
Jarní salát s lípou a tulipánem (13.05.2024)
Jarní salát s violkou (27.03.2024)
Několik receptů na smoothie ze šruchy zelné (10.09.2023)
Bršlicový štrúdl (12.03.2023)
Bršlicové smoothie s česnekem medvědím (26.02.2023)
Únorový divoký salát (24.02.2023)
Ptačincové pesto (19.02.2023)
Několik receptů na ptačincové smoothie (09.02.2023)
Bramborový salát s orsejí (09.02.2023)
Hwajeon 화전 (06.02.2022)
Pampeliškový med podle mojí babičky (13.05.2021)
Divoký salát Lucie (19.12.2019)
Domácí etnochleba podle Łukasze Łuczaje (18.10.2019)
Růžová zavařenina (13.06.2019)
Divoký listový salát s violkou (07.04.2019)
Rajčatové smoothie s pěťourem (25.05.2018)
Ďáblův déšť s ptačincem (29.04.2018)
Vyolette (06.04.2018)
Půlnoční klobásky - Saucisse minuit (01.04.2018)
Ptačincový salát s mangovou zálivkou (28.03.2018)
Jarní salát s lípou a divokou brokolicí (30.04.2017)
Zelená bábovka (11.04.2017)
Divoké recepty v Envi café (05.03.2017)
Dálkový kurz poznávání a vaření z jedlých rostlin 2017 (18.02.2017)
Anketa: co byste rádi ochutnali v Envi café (08.02.2017)
Recepty Sama doma (24.10.2016)
Bezová varmuže (24.10.2016)
Mezní džem (hedgerow jam) (29.09.2016)
Merlíkový a laskavcový špenát, jednoduchá survival jídla (27.08.2016)
Několik receptů na smoothie se slézem (29.05.2016)
Několik receptů na kopřivové smoothie (29.05.2016)
Douglasková limonáda (27.05.2016)
Topinambury v Deku (12.05.2016)
Přesličková rýže (11.05.2016)
Studená šťavelová polévka (04.05.2016)
Kerblíková omáčka (27.04.2016)
Májový ptačincový salát (26.04.2016)
Sumachová limonáda (21.04.2016)
Kostivalové tuiles (17.04.2016)
Gruzínská prasiela z denivky plavé (16.04.2016)
Medvědí paradoxní salát (13.04.2016)
Pampeliškové čipsy (12.03.2016)
Šruchový salát s turankou kanadskou (15.07.2015)
Salát s řeřišnicí hořkou (27.06.2015)
Žaludové cookies (25.04.2015)
Dálkový kurz poznávání a vaření z jedlých rostlin 2015 (07.04.2015)
Zelení vodníci, Stuffed eggs like watermans and nymphs (04.04.2015)
Neunerlei Kräutersuppe - tradiční německá polévka (02.04.2015)
Odkazy na recepty z ochutnávky 30.3.2015 (30.03.2015)
Dělimáda (22.02.2015)
Božská Bloody Mary (19.02.2015)
Mrkev na mrkvi (18.02.2015)
Sardinky s krvavcem (24.01.2015)
Divoký lednový salát: sedmikráska, ptačinec, krvavec (22.01.2015)
Jablečný kompot s hrozny a komonicí (18.01.2015)
Žaludové vánoční cukroví (22.12.2014)
Hložinkový sýr, survival jídlo (20.12.2014)
Netýkavkové plody jako fazolky (30.09.2014)
7 receptů na kostival v těstíčku (27.09.2014)
Podzimní Jarovský salát (24.09.2014)
Salát Sherwoodského bezdomovce (23.09.2014)
Polévka ajiaco santafereño - gejzír chutí (07.08.2014)
Jahodový sbiteň s třezalkou (01.07.2014)
Bolševník se svíčkovou omáčkou (01.06.2014)
Smrkové linecké koláčky (31.05.2014)
Ruské šči s měsíčkem lékařským (29.05.2014)
Jehněčí karbanátky s kari a merlíkem (28.05.2014)
Dvoupatrová panna cotta z květů akátu a černého bezu (26.05.2014)
Mléčně kvašené listy divokých rostlin (20.05.2014)
Ruský nápoj Tarchun (19.05.2014)
Zeleninová polévka s bolševníkem (15.05.2014)
Pansotti con salsa di noci - ligurské těstoviny s ořechovou omáčkou (06.05.2014)
Podivná bramborová polévka (05.05.2014)
Preboggion, recept z východní Ligurie (02.05.2014)
Nanakusa-gayu, rýžová kaše sedmi bylin (24.04.2014)
Nakládané květy třešní sakur (20.04.2014)
Recept pro 4 osoby za jednu korunu - jarní špenát (17.04.2014)
Japonský pampeliškový jam (15.04.2014)
Šrucha zelná s majonézou (13.04.2014)
Itadori aneb jak vaří křídlatku v Japonsku (15.03.2014)
Akebi ohitashi - vařené výhonky akébie pětičetné (23.02.2014)
Hložinkový kečup (bezlepkový i ve variantě raw) (20.02.2014)
Žaludy nakládané v Deku (19.02.2014)
Japonská tempura z bohyšky (Hosta spp.) (15.02.2014)
Nokanzou ohitashi - japonská příloha z denivky plavé (14.02.2014)
Balva - ázerbajdžánská slézová polévka (08.02.2014)
Ázerbajdžánské kutaby se šťovíkem (07.02.2014)
Jinan dvojlaločný je jedlý - dneska bude párty (06.02.2014)
Domácí žaludová mouka a rychlý žaludový dort (05.02.2014)
Kinpiru (05.05.2009)
Recepty na jídla - topinambur hlíznatý (03.11.2008)
Výborná jedlá rostlina - ptačinec žabinec (23.10.2008)
Zapomenuté recepty: čokoláda z lipových plodů (16.09.2008)
[Akt. známka: 0 / Počet hlasů: 0] 1 2 3 4 5
Celý článek | Zpět Informační e-mail Vytisknout článek


Jména rostlin zadávejte v uvozovkách.






Kočka na stromě

Kočka na stromě

Mám kočku na stromě, mňouká a nechce slézt. Co mám dělat? Kdo mi pomůže?

Příběh a odpovědi.


Tento web používá redakční systém phpRS.