Poradenská a konzultační činnost v oblasti životního prostředí |
|
|
|
|
|
Přehled prací | Ceny | Termíny | Kvalifikace | Pro zadavatele |
Mgr. Ivana Paukertová
Autorizace |
Zpracuji
|
Často kladené otázky |
Průvodce investora procesem posuzování vlivů na životní prostředí - EIA |
Hlavní menu
Vyhledávání
Jména rostlin zadávejte v uvozovkách.
|
Novela
Zákon 39/2015 Sb., kterým se mění zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí (zvaný též novela EIA) vstoupil v platnost 1. dubna 2015.
Ochutnávka planých rostlin 6.
Mgr. Ivana Paukertová - Ochutnávky - 19. 12. 2014 (11415 přečtení) 13. listopadu 2014 se konala v Brně další ochutnávka volně rostoucích divokých rostlin. Ochutnávka byla již šestá v pořadí a první veřejná. Proběhla jako součást přednášky o vaření z jedlých rostlin pro Přírodovědecký klub v Brně. Byl čtvrtek třináctého a Murphyho zákony fungovaly. Na jednu stranu tragicky, ale na druhou stranu tak nějak podivně a nedokonale. Důkazem toho je i to, že tato přednáška nakonec byla. Přednášku doprovázel chaos, ještě jinak řečeno bylo zapotřebí o něco více organizačních schopností, než které byly v danou chvíli k dispozici. Pěkně jsem si mákla, aby se mi podařilo vzniklou entropii zkrotit a přednáška mohla začít. Celý proces se bohužel neobešel bez citelných bojových ztrát. Pokud by měl někdo zájem studovat obor platnosti Murphyho zákonů a deformace Murphyho pole, navrhla bych mu ke srovnávací studii zrovna tento den. Pojďme tedy k samotné ochutnávce. Poměrně známé pampelišky a popence opět vynechám a budu psát o neznámých a málo známých ingrediencích. Několika takovými surovinami jsou semena mrkvovitých rostlin. Samozřejmě všichni známe kmín, koriandr, anýz a fenykl. Jako koření mohou sloužit i aromatická semena jiných mrkvovitých a to už ví málokdo. Mě osobně úplně uchvátila čerstvá zelená semena bolševníku (obrázek vpravo). Na ochutnávce už z postvegetačních důvodů být nemohla a usušená zelená semena bolševníku už bohužel nikoho neoslovila. Také jsme ochutnávali usušená semena děhelu lesního a divoké mrkve obecné, sklizené za zelena. Dále jsem trochu experimentovala i s uchováváním surovin a připravila jsem některé listy spařené a zmražené (protože jsem si nebyla jistá, jestli náhodou nenasněží). O těch jsem si nedělala přehnané iluze a mé očekávání splnily. Snad mě jen překvapilo, že vývar po spaření vojtěšky byl daleko lahodnější než listy samy, téměř se rovnal vývaru bolševníkovému. Novinka, kterou jsem objevila letos na podzim a opravdu mě překvapila, byla semena netýkavky malokvěté a proto jsem je nasbírala i na ochutnávku. Napadlo mě využít semena jitrocelu většího podobně jako se používá jeden z hitů zdravé výživy chia (šalvěj hispánská Salvia hispanica), tedy dát nabobtnat do vody. Podle očekávání vytvořila semena jitrocelu podobný rosol a měla i stejnou chuť jako namočená neupravená chia, tedy nijakou. Na fotografii je rosol ze semen jitrocelu vlevo, rosol z větších semen chia vpravo. Pro srovnání jsem na ochutnávku namočila i tu chiu a dala je vedle sebe, nicméně ochutnávači asi nepochopili a nesrovnávali. Inspirována Nicholasem Blanchem jsem někdy v říjnu ochutnala mladé výhonky vikve plotní (nově rašící po všudypřítomných sekačkách) a fascinována jejich hráškovou chutí jsem se je pokusila uchovat na ochutnávku podušené na másle. To také příliš nedopadlo - hrášková chuť se ztratila. Poté, co jsem vloni experimentovala s hlohovým kečupem a hlohovou chilli omáčkou (zde přítomny také) jsem letos připravila čistokrevné survivalové jídlo: hložinkový sýr (podle vzoru kdoulový sýr), připravený prostým usušením protlaku z plodů hlohu. Toto jídlo se dá připravit v přírodě, kromě hložinek a vody neobsahuje žádné další suroviny. Dále potřebujeme síto na propasírování (v opravdu těžkých survivalových podmínkách se to dá dělat i v ruce) a nějaký plech nebo nádobu na rozetření protlaku a usušení. Důsledkem mých jarních experimentů s mladými výhony křídlatky české jsou oloupané křídlatkové výhony naložené v Deku. I tento výrobek zde bylo možno ochutnat. Tato ochutnávka je historicky první, kdy se podávala opravdová jídla, a to ázerbajdžánská polévka Balva (obrázek vpravo) ze slézu přehlíženého (v Ázerbajdžánu tradičně připravované ze slézu lesního Malva sylvestris), a netýkavkové fazolky (obrázek vlevo) z plodů a semen netýkavky malokvěté Impatiens parviflora. Obě jídla byla z důvodů dostupnosti surovin připravená asi měsíc předem a zamražená. Jasným vítězem této ochutnávky se stal dezert panna cotta podle italského receptu, ochucený tužebníkem jilmovým Filipendula ulmaria - chutnala všem ochutnávačům (až na jednoho) nejvíc. Hodnocení probíhalo podle obvyklé stupnice, 5 nejlepší, 1 chutná nejméně. netýkavka malokvětá
netýkavka malokvetá Impatiens parviflora Netýkavka malokvětá pochází z Asie, roste od jižní části Sibiře po západní Himaláje. Do Evropy se dostala na konci 19. století a od té doby se rozšiřuje. Je nejen druhem nepůvodním, ale i invazním, invazně se chová i v Americe. Semena střílí (dostřelí maximálně do vzdálenosti 3,4 metru) a proto často tvoří porosty. Jedna rostlina vyprodukuje průměrně 1000 až 2000 semen ročně, nejvyšší zjištěný počet je 10 000 semen za rok z jedné rostliny. K její invaznosti přispívá i to, že i po vytržení je schopna dále růst, případně vytvořit výhony z pahýlu. Roste na rumištích, na březích vodních toků, na narušených místech, v parcích, zahradách a invaduje i lesy. Má ráda vlhko a stín až polostín. Jedlá jsou semena, syrová nebo vařená, a listy vařené s jednou (až dvěma) výměnou vody. Zralá semena mají tmavě hnědou barvu, jedlá jsou i ta nezralá, světle hnědá, nahnědlá nebo bílá. Mapka rozšíření (karta druhu AOPK) tužebník jilmový děhel lesní mrkev obecná pravá vikev plotní Povídání o mléči zelinném Sonchus oleraceus a silence obecné Silene vulgaris najdete ve článku Preboggion, italská kulinářská ingredience, oba druhy jsou součástí této směsi z Ligurie. O křídlatkách a jejich použití a sběru se můžete dočíst v článku Sansai aneb japonská horská zelenina u nás. Chcete se mnou vařit a ochutnávat? Spolu se školou Aromaterapie a bylinky pořádáme letos (2023) jarní celodenní workshop se sběrem, vařením a ochutnávkou. Chcete něco jiného? Terénní kurzy, dálkové kurzy, ochutávky? Podívejte se na přehled všech mých kurzů 2023. Výsledky ochutnávky
Slovenská jména a komentáře účastníků
Související články:
Celý článek |
Zpět
Hindbeh, jídlo z pampelišky (01.06.2024) Ochutnávka divokých rostlin 31. (workshop Aromaterapie) (22.05.2024) Ochutnávka divokých rostlin 32. (přednáška Praha) (19.05.2024) Ochutnávka divokých rostlin 33. (Barbarská osada 1.) (16.05.2024) Jasanový čaj (16.05.2024) Lopuchová povidla (15.05.2024) Ochutnávka divokých rostlin 34. (Barbarská osada 2.) (14.05.2024) Povídání o máku vlčím, napsal ChatGPT (20.02.2023) Jedlé rostliny cestou k volbám (12.02.2023) Ochutnávka divokých rostlin 29. (Ornis Přerov) (17.02.2022) Ochutnávka divokých rostlin 28. (zoo Ostrava) (15.01.2022) Povídání o tulipánech (02.05.2021) Povídání o máku vlčím pro Dášu (01.08.2020) Výživový experiment, pilotní díl (17.12.2019) Ochutnávka divokých rostlin 27. (Festival Aromaterapie a bylinky) (11.09.2019) Dobré ráno aneb 35 jedlých rostlin před studiem ČT v Brně (26.08.2019) Ochutnávka divokých rostlin 26. (Den Země Okras ) (28.04.2019) Ochutnávka divokých rostlin 25. (Ekofilm 2018) (20.04.2019) Ochutnávka divokých rostlin 24. Mensa Hálův mlýn (04.04.2019) Průvodce po jedlé a léčivé květeně Riegrových sadů (10.07.2018) Léčivá a jedlá květena Riegrových sadů (10.07.2018) Ochutnávka léčivých receptů a planých rostlin 23. (Praha, Prádelna café) (25.06.2018) Jedlé a léčivé rostliny na Staré plovárně v Jihlavě (04.06.2018) Čistící smoothie s ptačincem podle Celie (20.02.2018) Ochutnávka planých rostlin 20. (Beskydská smršť) (23.09.2017) Ochutnávka planých rostlin 22. (sraz N) (15.09.2017) Ochutnávka planých rostlin 21. (přednáška Vsetín) (15.09.2017) Ochutnávka planých rostlin 19. (Ekofilm) (11.04.2017) Jedlá a léčivá květena Brnoxu (09.01.2017) BRNOX - o průvodci brněnským Bronxem a také o jeho květeně (09.01.2017) Ochutnávka planých rostlin 18. (sraz N) (27.08.2016) Ochutnávka planých rostlin 11. (sraz rR) (12.07.2016) Ochutnávka planých rostlin 15. (Geomon) (11.07.2016) Ochutnávka planých rostlin 16. (Psraz) (10.07.2016) Jedlé rostliny v Brně - parčík na Žerotínově náměstí (17.06.2016) Ochutnávka planých rostlin 17. (Vegepárty) (28.05.2016) Vesnovka obecná - divoká brokolice (22.04.2016) Ochutnávka planých rostlin 14. (Envi) (20.04.2016) Ochutnávka planých rostlin 13. (přednáška Kopřivnice) (18.04.2016) Ochutnávka planých rostlin 12. (festival Udělej most) (17.04.2016) Ochutnávka planých rostlin 10. (Letní kurz) (23.07.2015) Ochutnávka planých rostlin 9. (Putování za jedlými rostlinami) (04.06.2015) Haluzická ochutnávka (č.2) planých rostlin v grafech (27.04.2015) Ochutnávka planých rostlin 8. (Jarní kurz) (24.04.2015) Aprílová miniochutnávka jídel v Brně (19.04.2015) Ochutnávka planých rostlin 7. (Jedlá divočina) (18.04.2015) Erbuzzu, směs divokých rostlin ze Sardínie (23.02.2015) Silvestrovská žaludová miniochutnávka a silvestrovský minirecept (17.01.2015) Ochutnávka planých rostlin 5. (02.10.2014) Čím nahradit guascas? A co takhle originál? (01.08.2014) Botanická poradna: česnek podivný Allium paradoxum (05.05.2014) Preboggion, italská kulinářská ingredience (01.05.2014) Rostliny japonského svátku Nanakusa-no-sekku (24.04.2014) Sansai aneb japonská horská zelenina u nás (14.04.2014) Ochutnávka planých rostlin 4. (21.12.2013) Ochutnávka planých rostlin 3. (07.10.2012) Tabulka chuti jedlých rostlin (23.02.2010) Denivka plavá (06.02.2010) Srážení mléka za pomoci rostlin - praktický pokus (19.01.2010) Výhodné kombinace (28.11.2009) Rostlinná syřidla (02.07.2009) Ptačinec žabinec jako léčivá rostlina (22.10.2008) Ochutnávka planých rostlin 2. (17.07.2008) Jedlé rostliny 1. květy (09.06.2008) Ochutnávka planých rostlin 1. (29.04.2008) |
Jména rostlin zadávejte v uvozovkách.
Nová videa na YouTube
Rostliny ČR seznam rubrik
Nejnovější recepty
Nové články na blogu Rostliny ČR
Kočka na stromě
Mám kočku na stromě, mňouká a nechce slézt. Co mám dělat? Kdo mi pomůže? Příběh a odpovědi. Tento web používá redakční systém phpRS. |