Poradenská a konzultační činnost v oblasti životního prostředí |
|
|
|
|
|
Přehled prací | Ceny | Termíny | Kvalifikace | Pro zadavatele |
Mgr. Ivana Paukertová
Autorizace |
Zpracuji
|
Často kladené otázky |
Průvodce investora procesem posuzování vlivů na životní prostředí - EIA |
Hlavní menu
Vyhledávání
Jména rostlin zadávejte v uvozovkách.
|
Novela
Zákon 39/2015 Sb., kterým se mění zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí (zvaný též novela EIA) vstoupil v platnost 1. dubna 2015.
Podzimní Jarovský salát
Mgr. Ivana Paukertová - Divoká kuchařka - 24. 09. 2014 (7916 přečtení) Recept na salát z divokých rostlin s podrobnými pokyny ke sběru a tip na pěknou podzimní vycházku.
Základní salát:
hrst listů krvavce menšího (krvavec obecný) Sanguisorba minor
hrst listů pěťouru maloúborného (žltnica maloúborová) Galinsoga parviflora
půl hrsti semínek netýkavky malokvěté (netýkavka malokvetá) Impatiens parviflora
2 hrsti žaludů (aby po odtaninování zbyla asi jedna hrst)
několik listů rozchodníku velkého (největšího, rozchodníkovec najväčší) Sedum (=Hylotelephium) maximum
Na další dochucení podle volby, chceme-li salát mnoha chutí:
1-3 mladé lístky kerblíku lesního (trebuľka lesná) Anthriscus sylvestris
10 – 25 ještě zelených semen mrkve obecné (mrkva obyčajná) Daucus carota
půl listu rdesna peprníku (horčiak pieprový) Polygonum hydropiper
Další možné přísady:
semena pupalky dvouleté (pupalka dvojročná) Oenothera biennis
listy nebo nať šruchy zelné (portulaka zeleninová) Portulaca oleracea
Dojedeme vlakem s Českými drahými na zastávku Jarov nedaleko za Prahou. Nachází se mezi stanicemi Zbraslav a Vrané nad Vltavou a pozor, je na znamení. Přímo na peróně nasbíráme pěťour, letos tam je pěkně narostlý. Poté pokračujeme podél trati směrem k železničnímu přejezdu, pokud jsme přijeli od Prahy, je to po směru jízdy. Na přejezdu se dáme dolů doprava po asfaltce a vpravo na svahu nad ní nasbíráme krvavec menší. Nedávno jsem ho tam ochutnávala a zdejší rostliny patří k těm velmi chutným - sem ho můžete chodit sbírat i pro jarní směs preboggion. Neroste tam tak nahusto jako na dolní fotce, ale nepřehlédnete ho. O něco níže nasbíráme na stejném svahu listy rozchodníku největšího a semena netýkavky malokvěté. Můžeme sbírat i celé plody a nezralá semena, ale nejlepší a nejoříškovatější chuť mají semena zralá bez zelených obalů. Nezralá semena netýkavky jsou bělavá, bledá nebo světle hnědá, zralá semena poznáme podle toho že lehce střílejí a podle velmi tmavě hnědé barvy. Ježto je netýkavka malokvětá druhem invazním a naší přírodě škodí, dáváme pečlivý pozor, abychom svými aktivitami rostlinu dále nerozšiřovali. Tedy sklízíme tak, aby nestřílela. Ono jí tam i bez nás zůstane přebytek semen na sklizeň příštím rokem. Po silničce dojdeme až dolů k pumpě a schodům. Chceme-li, zde můžeme sklidit semena plané mrkve obecné. Je tam vedle pumpy jedna rostlina, tak prosím nechte něco i sklízečům, co přijdou po vás. Semena jsou opravdu aromatická a deset nebo dvacet semen na ochucení plně postačí. Nehledě na to, že při jejich přebytku v salátu by se asi projevila už i jejich hořkost, kterou jinak aroma přebije. Milovníci ostré chuti si můžou skočit pro lístek rdesna peprníku, které najdou na břehu potoka poblíž křižovatky se silnicí podél Vltavy. Po natrhání si v žádném případě nesaháme do oka a ani na sliznice - jinak řečeno vyčůrat předem, a to i ty dámy, co si myslí že to kapesníček spraví, protože většinou nespraví. To platí několik hodin a několik umytí rukou, stejně jako při krájení pálivých papriček. Poté se vydáme schody z pražců zpět nahoru na nástupiště. Kdo chce, může si pod akáty podél schodů utrhnout několik mladých lístků kerblíku lesního. Každý jednotlivý lístek doporučuji před použitím ochutnat a vzít jen ty, které nejsou hořké – podle mé zkušenosti je jich hořkých většina. Pokud však vytrváte, budete odměněni jeho nevšední chutí, která je od kerblíku třebule hodně odlišná. Žaludy nasbíráme na svahu nad nástupištěm. Nyní máme úkol splněný a až do odjezdu vlaku se můžeme věnovat podzimní procházce. Vystupujeme-li v Braníku, můžeme si na nádraží nasbírat i semena pupalky dvouleté (vysypáním z tobolek do skleničky, jsou malá) a šruchu zelnou. Pupalka roste i na nádraží Komořany zastávka, šruchu zelnou najdeme podél obrubníků i před nádražím Vršovice a na okraji jednoho z oplocených trávníčků před hlavákem.
Vycházku si můžete udělat podél Vltavy, to ale moc nedoporučuju, neb tam nyní bagry hrabou cyklostezku a tak to tam není ani poklidné, ani malebné. Lepší volba je vzhůru Jarovským údolím, od přejezdu silničkou podél potoka. Nahoře v údolí se můžete napojit na naučnou stezku přírodní rezervace, evropsky významné lokality a světoznámého entomologického naleziště Zvolská Homole a dojít si na vyhlídku nad Vltavu. Zpět můžeme odjet z Vraného nebo opět z Jarova. Po návratu domů listy, natě a semena mrkve opláchneme (netýkavka byla zabalená, tak tu umývat nemusíme). Jednotlivé lístky krvavce otrháme z vřetena, to je na jídlo příliš tuhé, listy rozchodníku natrháme asi na centimetrové nebo ještě menší kousky. Velké listy pěťouru také můžeme natrhat na menší kousky, ale nutné to není. Šruchu nakrájíme nebo použijeme jen lísty. Žaludy spaříme hozením do vroucí vody, poté plyn okamžitě vypneme. Dále je oloupeme, nakrájíme na čtvrtky nebo osminky a odtaninujeme podle postupu v článku Domácí žaludová mouka a rychlý žaludový dort. Smícháme krvavec, pěťour, rozchodník a případně i šruchu se semeny netýkavky a odtaninovanými žaludy a tím máme základní salát hotový. Ochucený bude oříškovou chutí, kterou dodají semena netýkavky a přidáme-li žaludy ještě dostatečně teplé, budeme se moci těšit i jejich úžasnou vůní připomínající mandle. Chceme-li mít salát chuťově opravdu pestrý, přidáme na malinké (menší než půl cm) kousíčky natrhané lístky kerblíku a semena mrkve otrhaná z okolíčků. List rdesna peprníku nakrájíme na teninké proužky (asi 1 mm). Pro krájení platí o sliznicích totéž co bylo řečeno výše a navíc na tomto prkénku nedoporučuji nějakou dobu krájet zákusky a jiné věci, kde by ostrá příchuť vadila. Kdo je příznivcem pekelné pálivosti, může přidat i více než jeden list, ale rdesno peprník má opravdu grády a bylo by škoda přerazit skvělou oříškovou chuť netýkavkových semen. Chceme-li, posypeme salát semeny pupalky. A tím je hotovo, dobrou chuť!
Související články:
Celý článek |
Zpět
Barbarské čipsy lenního pána (13.05.2024) Jarní salát s lípou a tulipánem (13.05.2024) Jarní salát s violkou (27.03.2024) Několik receptů na smoothie ze šruchy zelné (10.09.2023) Bršlicový štrúdl (12.03.2023) Bršlicové smoothie s česnekem medvědím (26.02.2023) Únorový divoký salát (24.02.2023) Ptačincové pesto (19.02.2023) Několik receptů na ptačincové smoothie (09.02.2023) Bramborový salát s orsejí (09.02.2023) Hwajeon 화전 (06.02.2022) Pampeliškový med podle mojí babičky (13.05.2021) Divoký salát Lucie (19.12.2019) Domácí etnochleba podle Łukasze Łuczaje (18.10.2019) Růžová zavařenina (13.06.2019) Divoký listový salát s violkou (07.04.2019) Rajčatové smoothie s pěťourem (25.05.2018) Ďáblův déšť s ptačincem (29.04.2018) Vyolette (06.04.2018) Půlnoční klobásky - Saucisse minuit (01.04.2018) Ptačincový salát s mangovou zálivkou (28.03.2018) Jarní salát s lípou a divokou brokolicí (30.04.2017) Zelená bábovka (11.04.2017) Divoké recepty v Envi café (05.03.2017) Dálkový kurz poznávání a vaření z jedlých rostlin 2017 (18.02.2017) Anketa: co byste rádi ochutnali v Envi café (08.02.2017) Recepty Sama doma (24.10.2016) Bezová varmuže (24.10.2016) Mezní džem (hedgerow jam) (29.09.2016) Merlíkový a laskavcový špenát, jednoduchá survival jídla (27.08.2016) Několik receptů na smoothie se slézem (29.05.2016) Několik receptů na kopřivové smoothie (29.05.2016) Douglasková limonáda (27.05.2016) Topinambury v Deku (12.05.2016) Přesličková rýže (11.05.2016) Studená šťavelová polévka (04.05.2016) Kerblíková omáčka (27.04.2016) Májový ptačincový salát (26.04.2016) Sumachová limonáda (21.04.2016) Kostivalové tuiles (17.04.2016) Gruzínská prasiela z denivky plavé (16.04.2016) Medvědí paradoxní salát (13.04.2016) Pampeliškové čipsy (12.03.2016) Šruchový salát s turankou kanadskou (15.07.2015) Salát s řeřišnicí hořkou (27.06.2015) Žaludové cookies (25.04.2015) Dálkový kurz poznávání a vaření z jedlých rostlin 2015 (07.04.2015) Zelení vodníci, Stuffed eggs like watermans and nymphs (04.04.2015) Neunerlei Kräutersuppe - tradiční německá polévka (02.04.2015) Divoká vaječná tlačenka (31.03.2015) Odkazy na recepty z ochutnávky 30.3.2015 (30.03.2015) Dělimáda (22.02.2015) Božská Bloody Mary (19.02.2015) Mrkev na mrkvi (18.02.2015) Sardinky s krvavcem (24.01.2015) Divoký lednový salát: sedmikráska, ptačinec, krvavec (22.01.2015) Jablečný kompot s hrozny a komonicí (18.01.2015) Žaludové vánoční cukroví (22.12.2014) Hložinkový sýr, survival jídlo (20.12.2014) Netýkavkové plody jako fazolky (30.09.2014) 7 receptů na kostival v těstíčku (27.09.2014) Salát Sherwoodského bezdomovce (23.09.2014) Polévka ajiaco santafereño - gejzír chutí (07.08.2014) Jahodový sbiteň s třezalkou (01.07.2014) Bolševník se svíčkovou omáčkou (01.06.2014) Smrkové linecké koláčky (31.05.2014) Ruské šči s měsíčkem lékařským (29.05.2014) Jehněčí karbanátky s kari a merlíkem (28.05.2014) Dvoupatrová panna cotta z květů akátu a černého bezu (26.05.2014) Mléčně kvašené listy divokých rostlin (20.05.2014) Ruský nápoj Tarchun (19.05.2014) Zeleninová polévka s bolševníkem (15.05.2014) Pansotti con salsa di noci - ligurské těstoviny s ořechovou omáčkou (06.05.2014) Podivná bramborová polévka (05.05.2014) Preboggion, recept z východní Ligurie (02.05.2014) Nanakusa-gayu, rýžová kaše sedmi bylin (24.04.2014) Nakládané květy třešní sakur (20.04.2014) Recept pro 4 osoby za jednu korunu - jarní špenát (17.04.2014) Japonský pampeliškový jam (15.04.2014) Šrucha zelná s majonézou (13.04.2014) Itadori aneb jak vaří křídlatku v Japonsku (15.03.2014) Akebi ohitashi - vařené výhonky akébie pětičetné (23.02.2014) Hložinkový kečup (bezlepkový i ve variantě raw) (20.02.2014) Žaludy nakládané v Deku (19.02.2014) Japonská tempura z bohyšky (Hosta spp.) (15.02.2014) Nokanzou ohitashi - japonská příloha z denivky plavé (14.02.2014) Balva - ázerbajdžánská slézová polévka (08.02.2014) Ázerbajdžánské kutaby se šťovíkem (07.02.2014) Jinan dvojlaločný je jedlý - dneska bude párty (06.02.2014) Domácí žaludová mouka a rychlý žaludový dort (05.02.2014) Kinpiru (05.05.2009) Recepty na jídla - topinambur hlíznatý (03.11.2008) Výborná jedlá rostlina - ptačinec žabinec (23.10.2008) Zapomenuté recepty: čokoláda z lipových plodů (16.09.2008) |
Jména rostlin zadávejte v uvozovkách.
Nová videa na YouTube
Rostliny ČR seznam rubrik
Nejnovější recepty
Nové články na blogu Rostliny ČR
Kočka na stromě
Mám kočku na stromě, mňouká a nechce slézt. Co mám dělat? Kdo mi pomůže? Příběh a odpovědi. Tento web používá redakční systém phpRS. |