Recept na tradiční japonské jídlo, ze sedmi rostlin rostou u nás tři hojně, ostatní se dají pěstovat.
1 šálek rýže
4 šálky vody
tradičně po jednom kusu každé ze sedmi bylin - my dáme to co máme, určitě se dají sehnat alespoň čtyři
Sedm bylin Nanakusa no sekku: ptačinec žabinec (=ptačinec prostřední) Stellaria media, kokoška pastuší tobolka Capsella bursa pastoris, kapustka obecná Lapsana communis, seri (Oenanthe javanica), protěž Gnaphalium affine, daikon, tuřín (více ve článku Rostliny japonského svátku Nanakusa-no-sekku)
Dáme rýži a vodu do hrnce a vaříme 45 minut na nižším plameni. Než se rýže uvaří, oblanšírujeme rostliny v osolené vroucí vodě. Nejprve vhodíme tuřín a daikon, po 40 vteřinách přihodíme zelené části. Tuřín a daikon se mají vařit celkem asi minutu, zelené části si 20 vteřin. Přecedíme a nakrájíme na malé kousky. Jakmile je kaše hotová, přidáme rostliny a osolíme. Tradičně se toto jídlo podává 7. ledna ráno na svátek Nanakusa.
Inspirace podle Food for life
Kuchařské recepty z ptačince:
Výborná jedlá rostlina - ptačinec žabinec
Májový ptačincový salát
Divoký lednový salát
Divoká vaječná tlačenka
Čistící smoothie s ptačincem podle Celie
Ptačincový salát s mangovou zálivkou