Poradenská a konzultační činnost v oblasti životního prostředí |
|
|
|
|
|
Přehled prací | Ceny | Termíny | Kvalifikace | Pro zadavatele |
Mgr. Ivana Paukertová
Autorizace |
Zpracuji
|
Často kladené otázky |
Průvodce investora procesem posuzování vlivů na životní prostředí - EIA |
Hlavní menu
Vyhledávání
Jména rostlin zadávejte v uvozovkách.
|
Novela
Zákon 39/2015 Sb., kterým se mění zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí (zvaný též novela EIA) vstoupil v platnost 1. dubna 2015.
Sansai aneb japonská horská zelenina u nás
Mgr. Ivana Paukertová - Jedlé rostliny - 14. 04. 2014 (12812 přečtení) Nevím, zdali milovníci japonské kuchyně tuší, že některé druhy sansai rostou i u nás. Další druhy se v celé České republice velmi často pěstují jako okrasné a mnoho lidí neví, že to co mají v předzahrádce na parádu, je v Japonsku tradiční, vysoce ceněnou kuchyňskou surovinou. Také je málo známé, že mladé výhonky některých módních keřů, pěstovaných pro plody, jsou též jedlé (aktinidie, kustovnice čínská alias goji, zimolez prodávaný pod obchodním názvem kamčatská borůvka). Sansai znamená horská zelenina. Jedná se o mladé výhonky v přírodě rostoucích kapradin, bylin a dřevin, sbírané časně zjara. Jak název napovídá, rostou ve vyšších polohách a mnoho z nich jsou druhy lesní. Protože rostou ve volné přírodě a v horách mají blíže k nebi, mají více životní energie Qi než rostliny pěstované v nížinách na polích. V Japonsku je sezóna sansai netrpělivě očekávána v restauracích i na trzích. V obchodech s potravinami se v této době prodávají hotové balíčky čerstvých výhonků, namíchané z několika druhů. Připravují se z nich saláty, vaří se, smaží se - například jako oblíbená tempura, vaří se z nich polévky, rýžová jídla, nakládají se a z některých druhů se dělá dokonce zavařenina. Tradičním jídlem pro sansai je kromě tempury i Sansai Soba (pohankové nudle s horskou zeleninou).
České sansai - zleva doprava: kopřiva dvoudomá (místo japonské kopřivy), denivka plavá, akébie pětičetná, česnek medvědí (místo vzácného česneku hadího), dole smetanka a křídlatka
Amadoko, kokořík vonný
Polygonatum odoratum
Roste ve světlých lesích, roztroušeně až hojně, zejména v teplých oblastech. Sbíráme velmi mladé, nerozvité výhonky, později zhořknou. V listech se nachází malé množství saponinů, je nutné je před jídlem spařit. Pozor! V plodech se nachází vysoký obsah saponinů a jsou pokládány za jedovaté.
Mapka rozšíření (karta druhu, portál AOPK ČR).
Použití: ohitashi (použijte recept nokanzou ohitashi), tempura, stir-fry, polévky, do rýže, omelety, jako chřest, s majonézou. Nechte se inspirovat obrázky.
Akebi, akébie pětičetná
Akebia quinata
Liána s pětičetnými listy, u nás pěstovaná jako okrasná. Vonné květenství se skládá z jednoho nebo dvou velkých samičích květů a světlejších květů samčích, kterých bývá asi trojnásobný počet a jsou asi třetinové velikosti. Prostě každá samička má svůj soukromý harém. Akébie u nás plodí málo: možná proto, že podobné uspořádání v našich zemích nefunguje. Exaktní vysvětlení ovšem je, že rostlina se vlastním pylem neopylí, potřebuje k tomu geneticky odlišného jedince a takové uspořádání se u nás najde na málokteré zahrádce či parku. Je to škoda, její plody jsou totiž stejně jako jarní výhonky jedlé. Daleko méně často se u nás pěstuje akébie trojčetná, Akebia trifoliata, která je také jedlá. Mladé výhonky obou druhů se v Japonsku na jaře jí vařené v páře, lehce podušené, přidávají se do polévek.
Recepty:
Hasukappu, zimolez modrý
Lonicera caerulea
Zimolez modrý a příbuzné druhy mají jedlé plody, u nás jsou v poslední době prodávány pod názvem Lonicera kamtschatica, zimolez kamčatský, nebo pod obchodním názvem kamčatská borůvka. Do taxonomických úvah, zdali je L. kamtschatica druh, podruh anebo varieta druhu L. caerulea se zde pouštět nebudeme, a nebudeme se pouštět ani do úvah ohledně toho, zdali to se u nás prodává je L. caerulea anebo opravdu L. kamtschatica, to patří mezi spory odborné. Oba druhy jsou velmi příbuzné, někteří taxonomové je dávají do druhu jednoho. Oba druhy mají jedlé plody i jarní výhonky a to nás zajímá nejvíc.
Itadori, křídlatka japonská
Reynoutria japonica
Tak té máme u nás přebytek. V Evropě i v Americe je to invazní druh. Na internetu i v tisku najdete mnoho článků o tom, kolik nás všechny invazní druhy ročně stojí i o tom, jak velký problém to je. Právě vzhledem k tomu, že se křídlatka tak snadno šíří, musíme při jejím sběru jako suroviny do kuchyně dodržovat určité zásady, abychom ji sami nechtěně nešířili dál. V případě křídlatky je nutné vzít všechny uříznuté kousky rostliny sebou, i ty malé. Křídlatka je totiž schopna z úlomku o váze 0,7 g vytvořit novou rostlinu. Po sběru všechny, i ty nejmenší úlomky posbíráme do sáčku a doma je společně s tím, co nesníme 2 minuty povaříme. Teprve potom je můžeme vyhodit do odpadků, do záchoda nebo na kompost. Nikdy nevyhazujeme živé úlomky rostliny! Z výhonků křídlatky se dá připravit mnoho sladkých i slaných pokrmů. Jedlá je i příbuzná křídlatka sachalinská a jejich kříženec křídlatka česká, oba druhy taktéž invazní.
Mapka rozšíření 1 Mapka rozšíření 2 (karta druhu, portál AOPK ČR).
Recepty:
další recepty na fóru Biozahrada
Katakuri, kandík japonský
Erythronium japonicum
Tento druh je úzce příbuzný našemu velmi vzácnému a chráněnému druhu kandík psí zub (Erythronium dens-canis). Dříve se kandík japonský používal také jako zdroj léčivého a jedlého škrobu z hlíz, ale v hlíze je ho málo, hlízy jsou malé, takže jako zdroj není příliš efektivní. Kandík japonský má zajímavou biologii: když rostlina vyroste ze semene, roste nejprve s jedním listem a trvá celých 7-8 let než poprvé vykvete. Rostlina se dožívá 40-50 let. Semena kandíků mají masíčko (odborně elaiosom), což je výživný útvar připojený k semeni. Masíčko obsahuje tuky, aminokyseliny, bílkoviny a další látky a přitahuje mravence. Ti si semeno odnesou do mraveniště, masíčko použijí jako potravu a semeno odnesou ven z mraveniště jako odpad. Tím rostlinu rozšiřují. Jako sansai se používají mladé výhonky i s květy. U nás se kandík japonský dá pěstovat, na zahrádkách se pěstuje i náš původní kandík psí zub a další druhy. Řada druhů kandíků je jedlá, v poslední době je díky knize Rajská zahrada známý kulturní hybrid "Pagoda", který má na rozdíl od ostatních druhů kandíků velké hlízy. Z katakuri se připravují saláty, ohitashi, tempura a další jídla, oblíbená příprava je například zabalit mladé lístky i s květy do plátků slaniny a orestovat.
Kiboushi, bohyška Fortunova
Hosta fortunei
Druh kulturní, vzniklý hybridizací a velmi často pěstovaný. S určováním druhu se u bohyšek nemusíte zdržovat, všechny druhy rodu jsou jedlé a u nás často pěstované. Kromě toho je to těžké, bohyšky mají tisíce kultivarů a často si ani sami odborníci při určování nejsou jistí.
Urui, bohyška horská
Hosta montana
Běžně dostupný druh v japonských supermarketech. Je pěstovaná i u nás, ale jak jsem již zmínila, určování je těžké a k přípravě pokrmů z bohyšek není nutné. Jako u všech druhů sansai se sbírají mladé jarní výhonky. Doporučená příprava: lehce podušená, saláty, tempura
Recepty:
Kogomi, pérovník pštrosí
Matteuccia struthiopteris
Jeden z nejvíce používaných druhů sansai, mladé výhonky tvoří krásně pravidelné spirálky. U nás se pérovník v přírodě vyskytuje vzácně, je proto zvláště chráněný. Je ale často pěstován na zahradách. Výhonky se jí jen velmi mladé a nelze je jíst za syrova. Musí být zbaveny všech hnědých šupin na řapících (plevin) a předem uvařeny. Po snědení syrových nebo nedostatečně uvařených výhonků hrozí průjem, nevolnost, břišní křeče nebo bolesti hlavy. Proto by se měly výhonky vařit ve vodě nejméně 15 minut, v páře 10-12 minut. Na přípravu jídel typu stir-fry se musí výhonky předem uvařit.
Kuko, kustovnice čínská
Lycium chinense
Kustovnici čínskou budete asi znát spíše pod jménem goji, její sušené plody najdete v každém obchodu se jménem Zdravá výživa. V Asiii jsou pokládány za elixír podporující vitalitu, imunitu, potenci. Jako sansai se jí mladé výhonky a mladé listy. Z listů se též dělá čaj na snížení krevního tlaku. Kustovnici by se měly vyhnout těhotné ženy a osoby užívající warfarin. U nás se v poslední době často pěstuje. V přírodě se nás vyskytuje blízce příbuzný a velmi podobný druh kustovnice cizí, Lycium barbarum. Ani tento druh není naším původním, byl k nám zavlečen a v některých oblastech se chová invazně. Ačkoliv jsou oba druhy pokládány za blízce příbuzné, v naší literatuře (Baloun et al.: Rostliny způsobující otravy a alergie) můžeme najít zmínky o jedovatosti celé rostliny (včetně plodů) kustovnice cizí. Je možné, že tato informace vyplývá i z taxonomických záměn obou druhů. Dokud se nevyjasní jedovatost kustovnice cizí, nelze rostliny rostoucí ve volné přírodě u nás k jídlu doporučit.
Recepty:
listy jako ohitashi (použijte recept na akebi ohitashi nebo nokanzou ohitashi, podívejte se na obrázek hotového jídla zde)
Nokanzou, denivka plavá
Hemerocallis fulva
Denivka plavá je u nás velmi často pěstovaná a nezřídka zplaňuje. Má oranžové květy podobné liliím, rozlišíme ji od nich podzemními hlízami. Lilie mají cibule. Kromě výhonků jsou jedlé listy, květy i hlízy. Sladké květy denivky jsou oblíbené jako dekorace salátů. Daleko méně se pěstují i další druhy denivek, ale záměny se bát nemusíte, jedlé jsou všechny druhy denivek, pozor jen na záměnu s liliemi.
Mapka rozšíření (karta druhu, portál AOPK ČR).
Recepty:
Sarunashi, aktinidie význačná
Actinidia arguta
Matabi, Actinidia polygama
Oba druhy jsou velmi oblíbené zejména pro své plody. Nepodařilo se mi dohledat zdali i výhonky aktinidií jsou jedlé.
Portulaca oleracea
Šrucha zelná se používá v mnoha světových kuchyních několika kontinentů a kdysi byla jídávána i u nás. Je to druh, který obsahuje v listech omega-3 nenasycené mastné kyseliny, udává se že má nejvyšší obsah těchto kyselin ze všech druhů rostlin. Lístky šruchy zelné jsou dužnaté - šťavnaté a slané. U nás neroste všude, hojně se vyskytuje zejména na jižní Moravě.
Mapka rozšíření (karta druhu, portál AOPK ČR).
Recepty:
Takenoko, bambusové výhonky
Jako sansai jsou používány mladé jarní výhonky bambusů rodu Phyllostachys, druhu Sasa kurilensis a další druhy bambusů. Některé druhy rodu Phyllostachys i Sasa kurilensis se u nás dají pěstovat.
Taraxacum sect. Ruderalia
Podobně jako u nás se mladé lístky pampelišek v Japonsku používají do salátů, ale i do mnoha typických japonských jídel s rýží, do ohitashi, na tempuru a do mnoha dalších. Z hlediska taxonomie patří rod Taraxacum - pampeliška - k nejobtížnějším. U nás se vyskytuje mnoho druhů pampelišek (desítky až stovky) od sebe velmi obtížně rozlišitelných. Ty běžné, nazývané smetánky (řazené do sekce Ruderalia) jsou ale jedlé všechny, takže nás to v kuchyni trápit nemusí.
Equisetum arvense
V Japonsku jsou jídla z přesličky oblíbená dětmi. Sbírají se mladé jarní nezelené lodyhy, dokud jsou ještě strobily (ty šištičky na vrcholku) zavřené. Používá se do polévek, na flip vejce, omelety. ochucené sójovou omáčkou, do rýže, na nudle a další pokrmy. Při sběru je nutno vyvarovat se záměny s jedovatou přesličkou bahenní a dalšími druhy přesliček, které obsahují alkaloidy palustrin a palustridin a také enzym thiaminázu, který rozkládá vitamín B1. Nejvhodnější postup je určení přesličky v předchozím roce, znaky k rozlišení přesličky rolní a přesličky bahenní najdete v mém článku.
Warabi, hasivka orličí
Pteridium aquilinum
Běžně dostupný druh v japonských supermarketech. Ale s warabi je potíž, obsahuje ptaquilosid a thiaminázu (enzym, který v těle rozloží vitamín B1). Ptaguilosid a konzumace hasivky jsou obviňovány ze zvýšeného výskytu rakovin trávicího traktu v Japonsku a zdá se že právem. Produkty rozkladu ptaquilosidu působí na DNA a jsou pokládány za kancerogenní. Tato látka je obsažena i ve sporách, které v místě výskytu létají ve vzduchu a také v půdě, a v souvislostech s ptaquilosidem se hovoří i o riziku.
Mapka rozšíření (karta druhu, portál AOPK ČR).
Armoracia rusticana
Tradičně se používají k jídlu výhonky, listy a květy. V poslední době i v Japonsku vzrůstá obliba i kořene, ačkoliv tradiční je použití japonského křenu wasabi.
Mapka rozšíření (karta druhu, portál AOPK ČR).
Yukinoshita, lomikámen výběžkatý
Saxifraga stolonifera (= Saxifraga sarmentosa)
Používají se mladé lístky, zejména na tempuru. Tato rostlina se u nás nevyskytuje ani ji nelze pěstovat na zahrádce, dříve ale patřila k velmi oblíbeným pokojovým rostlinám a v řadě domácností se ještě pěstuje.
Tak co, kolik druhů sansai vám roste na zahrádce?
Za inspiraci děkuji do města Shizuoka Robert-Gillesovi ze stránek shizuokagourmet.com. Jako další zdroje pro článek byly použity databáze rostlin a stránky s recepty.
Přehled dostupnosti sansai v České republice
Související články:
Celý článek |
Zpět
Hindbeh, jídlo z pampelišky (01.06.2024) Ochutnávka divokých rostlin 31. (workshop Aromaterapie) (22.05.2024) Ochutnávka divokých rostlin 32. (přednáška Praha) (19.05.2024) Ochutnávka divokých rostlin 33. (Barbarská osada 1.) (16.05.2024) Jasanový čaj (16.05.2024) Lopuchová povidla (15.05.2024) Ochutnávka divokých rostlin 34. (Barbarská osada 2.) (14.05.2024) Povídání o máku vlčím, napsal ChatGPT (20.02.2023) Jedlé rostliny cestou k volbám (12.02.2023) Ochutnávka divokých rostlin 29. (Ornis Přerov) (17.02.2022) Ochutnávka divokých rostlin 28. (zoo Ostrava) (15.01.2022) Povídání o tulipánech (02.05.2021) Povídání o máku vlčím pro Dášu (01.08.2020) Výživový experiment, pilotní díl (17.12.2019) Ochutnávka divokých rostlin 27. (Festival Aromaterapie a bylinky) (11.09.2019) Dobré ráno aneb 35 jedlých rostlin před studiem ČT v Brně (26.08.2019) Ochutnávka divokých rostlin 26. (Den Země Okras ) (28.04.2019) Ochutnávka divokých rostlin 25. (Ekofilm 2018) (20.04.2019) Ochutnávka divokých rostlin 24. Mensa Hálův mlýn (04.04.2019) Průvodce po jedlé a léčivé květeně Riegrových sadů (10.07.2018) Léčivá a jedlá květena Riegrových sadů (10.07.2018) Ochutnávka léčivých receptů a planých rostlin 23. (Praha, Prádelna café) (25.06.2018) Jedlé a léčivé rostliny na Staré plovárně v Jihlavě (04.06.2018) Čistící smoothie s ptačincem podle Celie (20.02.2018) Ochutnávka planých rostlin 20. (Beskydská smršť) (23.09.2017) Ochutnávka planých rostlin 22. (sraz N) (15.09.2017) Ochutnávka planých rostlin 21. (přednáška Vsetín) (15.09.2017) Ochutnávka planých rostlin 19. (Ekofilm) (11.04.2017) Jedlá a léčivá květena Brnoxu (09.01.2017) BRNOX - o průvodci brněnským Bronxem a také o jeho květeně (09.01.2017) Ochutnávka planých rostlin 18. (sraz N) (27.08.2016) Ochutnávka planých rostlin 11. (sraz rR) (12.07.2016) Ochutnávka planých rostlin 15. (Geomon) (11.07.2016) Ochutnávka planých rostlin 16. (Psraz) (10.07.2016) Jedlé rostliny v Brně - parčík na Žerotínově náměstí (17.06.2016) Ochutnávka planých rostlin 17. (Vegepárty) (28.05.2016) Vesnovka obecná - divoká brokolice (22.04.2016) Ochutnávka planých rostlin 14. (Envi) (20.04.2016) Ochutnávka planých rostlin 13. (přednáška Kopřivnice) (18.04.2016) Ochutnávka planých rostlin 12. (festival Udělej most) (17.04.2016) Ochutnávka planých rostlin 10. (Letní kurz) (23.07.2015) Ochutnávka planých rostlin 9. (Putování za jedlými rostlinami) (04.06.2015) Haluzická ochutnávka (č.2) planých rostlin v grafech (27.04.2015) Ochutnávka planých rostlin 8. (Jarní kurz) (24.04.2015) Aprílová miniochutnávka jídel v Brně (19.04.2015) Ochutnávka planých rostlin 7. (Jedlá divočina) (18.04.2015) Erbuzzu, směs divokých rostlin ze Sardínie (23.02.2015) Silvestrovská žaludová miniochutnávka a silvestrovský minirecept (17.01.2015) Ochutnávka planých rostlin 6. (19.12.2014) Ochutnávka planých rostlin 5. (02.10.2014) Čím nahradit guascas? A co takhle originál? (01.08.2014) Botanická poradna: česnek podivný Allium paradoxum (05.05.2014) Preboggion, italská kulinářská ingredience (01.05.2014) Rostliny japonského svátku Nanakusa-no-sekku (24.04.2014) Ochutnávka planých rostlin 4. (21.12.2013) Ochutnávka planých rostlin 3. (07.10.2012) Tabulka chuti jedlých rostlin (23.02.2010) Denivka plavá (06.02.2010) Srážení mléka za pomoci rostlin - praktický pokus (19.01.2010) Výhodné kombinace (28.11.2009) Rostlinná syřidla (02.07.2009) Ptačinec žabinec jako léčivá rostlina (22.10.2008) Ochutnávka planých rostlin 2. (17.07.2008) Jedlé rostliny 1. květy (09.06.2008) Ochutnávka planých rostlin 1. (29.04.2008) |
Jména rostlin zadávejte v uvozovkách.
Nová videa na YouTube
Rostliny ČR seznam rubrik
Nejnovější recepty
Nové články na blogu Rostliny ČR
Kočka na stromě
Mám kočku na stromě, mňouká a nechce slézt. Co mám dělat? Kdo mi pomůže? Příběh a odpovědi. Tento web používá redakční systém phpRS. |