Poradenská a konzultační činnost v oblasti životního prostředí |
|
|
|
|
|
Přehled prací | Ceny | Termíny | Kvalifikace | Pro zadavatele |
Mgr. Ivana Paukertová
Autorizace |
Zpracuji
|
Často kladené otázky |
Průvodce investora procesem posuzování vlivů na životní prostředí - EIA |
Hlavní menu
Vyhledávání
Jména rostlin zadávejte v uvozovkách.
|
Novela
Zákon 39/2015 Sb., kterým se mění zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí (zvaný též novela EIA) vstoupil v platnost 1. dubna 2015.
Denivka plavá
ukázka z knihy - Jedlé rostliny - 06. 02. 2010 (20129 přečtení) Další ukázka z pera amerického autora Douga Elliotta, která představuje jedlou i léčivou rostlinu denivku plavou Hemerocallis fulva, která je u nás známá jako okrasná.
DENIVKA PLAVÁ
Sušené květy se dovážejí z Orientu a lze je koupit též v lahůdkářstvích a v čínských obchodech s ovocem a zeleninou, kde se prodávají za vysoké ceny. Lze je však snadno získat ve volné přírodě (poznámka IP: u nás se ve volné přírodě nevyskytuje, zplaňuje pouze v okolí zahrádek). Všechny části rostliny jsou jedlé. Dosud nerozvitá poupata jsou vynikající vařená několik minut v páře a podávaná s máslem a kořením. Pro slavnostnější příležitosti ponořte rozvitý květ do těstíčka z vajec, mléka a mouky a rychle jej osmažte na rozpáleném oleji. Vzpomínám si na jedno takové slavnostní květinové menu na Den nezávislosti, kdy jsme měli bezinkové květy v palačinkovém těstě s džemem z růžových korunních lístků a fialkovým sirupem a k pití sklenky s chladnou akátovou vodou, která se připravuje tak, že se květy akátu namočí do studené studniční vody a nechají se vyluhovat tak dlouho, dokud nepustí do vody nektar a květní esenci. Jako zeleninu jsme jedli poupata klejichy uvařená v páře a podávaná s máslem. Hlavní chod sestával ze smažených a nadívaných květů denivky. Nadívali jsme je vším myslitelným počínaje rýží a sýrem až po jablečnou omáčku a dokonce i oříškové máslo. Všechny byly vynikající a my jsme se také pořádně nacpali, i když oříškové máslo se mi dnes s odstupem zdá být natolik silné, že tehdy přehlušilo delikátní chuť denivky.
Květ denivky po jediném dni v plné kráse uvadá a zůstává další dva až tři dny viset na stonku. Tyto zvadlé květy je možné sbírat. Snadno je usušíte na teplé, vzdušné půdě a uchováte do polévek a dalších jídel. Květy dodají pokrmům jedinečnou chuť. Poupata i květy lze též sušit, avšak vzhledem k tomu, že obsahují více vlhkosti, se často stává, že za našich vlhkých letních dnů, jaké míváme zde na východě, zplesnivějí dříve než uschnou. Je třeba mít na paměti, že rostlina vděčí za svou existenci i za to, že na všech místech svého výskytu přetrvala, svému podzemnímu kořenu. Kořen je vláknitý a je tvořen svazkem hlíznatých útvarů. Ty jsou skvělé k jídlu. Stačí je vařit pouze deset minut. Jsou křupavé a mají jedinečnou chuť. Kořen na obrázku byl vykopán koncem podzimu. Během vegetačního období se ve shlucích kořenů vytvoří záplava čerstvých bílých blízek. Ty jsou tak křehké, že ani není třeba je vařit. Můžete je pouze omýt, nakrájet na plátky a použít do salátů. Jsou křupavé a chutnají podobně jako ořechy. Denivka je neobyčejně plodná a zbavit se jí by dalo mnoho práce. Pokud však chcete, aby se vám rozrostla, stačí, když si vyberete slunné místo, kde byste ji rádi viděli, a přesadíte všechny kořeny, které jste vykopali. Je dost pravděpodobné, že zakoření a na svém novém stanovišti se uchytí. Doug Elliott: Kořeny planých rostlin, Volvox Globator, 1997, ISBN 80-7207-153-X, doplněno vlastními fotografiemi
Recepty na jídla z denivky:
Související články:
Celý článek |
Zpět
Hindbeh, jídlo z pampelišky (01.06.2024) Ochutnávka divokých rostlin 31. (workshop Aromaterapie) (22.05.2024) Ochutnávka divokých rostlin 32. (přednáška Praha) (19.05.2024) Ochutnávka divokých rostlin 33. (Barbarská osada 1.) (16.05.2024) Jasanový čaj (16.05.2024) Lopuchová povidla (15.05.2024) Ochutnávka divokých rostlin 34. (Barbarská osada 2.) (14.05.2024) Povídání o máku vlčím, napsal ChatGPT (20.02.2023) Jedlé rostliny cestou k volbám (12.02.2023) Ochutnávka divokých rostlin 29. (Ornis Přerov) (17.02.2022) Ochutnávka divokých rostlin 28. (zoo Ostrava) (15.01.2022) Povídání o tulipánech (02.05.2021) Povídání o máku vlčím pro Dášu (01.08.2020) Výživový experiment, pilotní díl (17.12.2019) Ochutnávka divokých rostlin 27. (Festival Aromaterapie a bylinky) (11.09.2019) Dobré ráno aneb 35 jedlých rostlin před studiem ČT v Brně (26.08.2019) Ochutnávka divokých rostlin 26. (Den Země Okras ) (28.04.2019) Ochutnávka divokých rostlin 25. (Ekofilm 2018) (20.04.2019) Ochutnávka divokých rostlin 24. Mensa Hálův mlýn (04.04.2019) Průvodce po jedlé a léčivé květeně Riegrových sadů (10.07.2018) Léčivá a jedlá květena Riegrových sadů (10.07.2018) Ochutnávka léčivých receptů a planých rostlin 23. (Praha, Prádelna café) (25.06.2018) Jedlé a léčivé rostliny na Staré plovárně v Jihlavě (04.06.2018) Čistící smoothie s ptačincem podle Celie (20.02.2018) Ochutnávka planých rostlin 20. (Beskydská smršť) (23.09.2017) Ochutnávka planých rostlin 22. (sraz N) (15.09.2017) Ochutnávka planých rostlin 21. (přednáška Vsetín) (15.09.2017) Ochutnávka planých rostlin 19. (Ekofilm) (11.04.2017) Jedlá a léčivá květena Brnoxu (09.01.2017) BRNOX - o průvodci brněnským Bronxem a také o jeho květeně (09.01.2017) Ochutnávka planých rostlin 18. (sraz N) (27.08.2016) Ochutnávka planých rostlin 11. (sraz rR) (12.07.2016) Ochutnávka planých rostlin 15. (Geomon) (11.07.2016) Ochutnávka planých rostlin 16. (Psraz) (10.07.2016) Jedlé rostliny v Brně - parčík na Žerotínově náměstí (17.06.2016) Ochutnávka planých rostlin 17. (Vegepárty) (28.05.2016) Vesnovka obecná - divoká brokolice (22.04.2016) Ochutnávka planých rostlin 14. (Envi) (20.04.2016) Ochutnávka planých rostlin 13. (přednáška Kopřivnice) (18.04.2016) Ochutnávka planých rostlin 12. (festival Udělej most) (17.04.2016) Ochutnávka planých rostlin 10. (Letní kurz) (23.07.2015) Ochutnávka planých rostlin 9. (Putování za jedlými rostlinami) (04.06.2015) Haluzická ochutnávka (č.2) planých rostlin v grafech (27.04.2015) Ochutnávka planých rostlin 8. (Jarní kurz) (24.04.2015) Aprílová miniochutnávka jídel v Brně (19.04.2015) Ochutnávka planých rostlin 7. (Jedlá divočina) (18.04.2015) Erbuzzu, směs divokých rostlin ze Sardínie (23.02.2015) Silvestrovská žaludová miniochutnávka a silvestrovský minirecept (17.01.2015) Ochutnávka planých rostlin 6. (19.12.2014) Ochutnávka planých rostlin 5. (02.10.2014) Čím nahradit guascas? A co takhle originál? (01.08.2014) Botanická poradna: česnek podivný Allium paradoxum (05.05.2014) Preboggion, italská kulinářská ingredience (01.05.2014) Rostliny japonského svátku Nanakusa-no-sekku (24.04.2014) Sansai aneb japonská horská zelenina u nás (14.04.2014) Ochutnávka planých rostlin 4. (21.12.2013) Ochutnávka planých rostlin 3. (07.10.2012) Tabulka chuti jedlých rostlin (23.02.2010) Srážení mléka za pomoci rostlin - praktický pokus (19.01.2010) Výhodné kombinace (28.11.2009) Rostlinná syřidla (02.07.2009) Ptačinec žabinec jako léčivá rostlina (22.10.2008) Ochutnávka planých rostlin 2. (17.07.2008) Jedlé rostliny 1. květy (09.06.2008) Ochutnávka planých rostlin 1. (29.04.2008) |
Jména rostlin zadávejte v uvozovkách.
Nová videa na YouTube
Rostliny ČR seznam rubrik
Nejnovější recepty
Nové články na blogu Rostliny ČR
Kočka na stromě
Mám kočku na stromě, mňouká a nechce slézt. Co mám dělat? Kdo mi pomůže? Příběh a odpovědi. Tento web používá redakční systém phpRS. |