Dneska jsem si udělala salát. I v únoru, nejhladovějším měsíci roku, je totiž většinou dost surovin. Nelíbili se mi na kost tvrdý bledý rajčata ani mrňavá olezlá a příšerně drahá okurka. Vajíčka maj díky ptačí chřipce taky pauzu, tak jsem to udělala jinak. Ulovila jsem ptačinec, kokošku a pampelišku (hviezdica, kapsička, púpava). Bylo by toho i víc, ale už se mi nechtělo a stačilo to.
Salát je i velmi levný, vychází zhruba na 5 korun na jednu porci.
Aktualizace: přidána tabulka vitamínů a minerálů.
velká miska směsi divokých jedlých bylin, co je k dispozici (200 až 250 gramů)
čtvrtka menšího zelí
velká mrkev nebo dvě malé
cibule
volitelně jabko
čtvrt hrnku oleje
míň než čtvrt hrnku octa
lžička medu
3 lžičky hořčice sůl, pepř, koření podle chuti
Zelí nakrájíme na tenké nudličky. Posolíme a rukou prohněteme, pořádně, silou. Zelí začne měknout a pouštět šťávu. Necháme chvíli odležet a postup zopakujeme. Opakujeme tak dlouho, dokud zelí nezměkne. Mezitím uděláme zálivku. Smícháme olej, ocet a doplníme vodou a případně i octem na žádanou chuť, zálivky by měl být nejméně celý hrnek. Rozmícháme hořčici, med a koření. Prošleháme. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a znovu prošleháme. Jakmile je zelí křehké, přidáme k němu nahrubo nastrouhanou mrkev, na kostičky nakrájené jabko i divokou zeleň a dobře promícháme se zálivkou.
Odhadnu-li zelí na 250 g a jeho cenu (odhady cen jsou zhruba) na 5 Kč, mrkev na 100 g a cenu na 2,50, cibuli na 140 g a cenu 4 Kč, cenu oleje na 4 Kč, ocet stojí asi kačku, stejně jako hořčice a med asi 5 kaček. Hmotnost salátu je asi 740 g s celkovou cenou 22,5 Kč, což jsou zhruba čtyři porce po 200 gramech nebo pět porcí po 150 gramech. Cena jedné 200 gramové porce tak vychází na zhruba 6 Kč, cena porce 150 gramové vychází asi na 5 kaček. Pokud byste nahradili med cukrem a přidali divokou zeleň, určitě by se cena salátu dostala ještě níž. Vyšší podíl divoké zeleně by nejen snížil cenu, ale velmi pravděpodobně by též zvýšil nutriční hodnoty. Někdy je budu muset spočítat.
Aktualizace: Tak jsem nakonec nutriční hodnoty dopočítala při chroustání zbytku salátu. Hodnoty pokládejte za přibližné, jsou z několika různých zdrojů. Zelí, mrkev a cibule je z české databáze, kde některé hodnoty chybí. Ostatní je podle usda a jednoho článku. Hodnoty pro kokošku jsou vzaty střední, hodnoty pro ptačinec jsou vzaty maximální, protože střední nejsou k dispozici. Pro kokošku nejsou k dispozici hodnoty vitamínů, takže v souhrnu chybí. DDD je doporučená denní dávka (dneska se tomu nadává nějak jako RVHP, aha já už vím RHP). Překvapilo mě, že céčko dodalo hlavně zelí, předpokládala jsem, že to divoké lupení céčko pozvedne, protože obvykle to tak bývá. Selenu bude možná míň, protože v českých půdách se ho moc nevyskytuje a obsah v kytkách závisí na obsahu v půdě.
Jednotka | kupovaná zelenina 490 g | divoká zelenina 250 g | celý salát 740 g | DDD | |
Energetická hodnota (kcal) | kcal | 163,1 | 80,45 | 243,55 | |
Vitaminy | |||||
Vitamin B1 (thiamin) | mg | 0,162 | 0,095 | 0,257 | 1,1 |
Vitamin B2 (riboflavin) | mg | 0,162 | 0,13 | 0,292 | 1,4 |
Vitamín B3 (niacin) | mg | nejsou hodnoty | 0,403 | 0,403 | 16 |
Vitamín B9 (folát) | μg | nejsou hodnoty | 13,5 | 13,5 | 200 |
Vitamín B5 (kyselina pantothenová) | mg | nejsou hodnoty | 0,042 | 0,042 | 6 |
Vitamin B6 (pyridoxin) | mg | nejsou hodnoty | 0,1255 | 0,1255 | 1,4 |
Vitamin C | mg | 121,48 | 27,85 | 149,33 | 80 |
Beta-karoten (provitamín A) | μg | 146,8 | 9380,7 | 9527,5 | 800 |
Vitamin E (alfatokoferol) | mg | 0,148 | 67,72 | 67,868 | 12 |
Minerály | |||||
Sodík | mg | 43,7 | 275,5 | 319,2 | |
Hořčík | mg | 59 | 837,5 | 896,5 | 375 |
Fosfor | mg | 122,8 | 731,95 | 854,75 | 700 |
Draslík | mg | 799,4 | 1656 | 2455,4 | 2000 |
Vápník | mg | 175,9 | 2053,5 | 2229,4 | 800 |
Železo | mg | 1,95 | 41,9 | 43,85 | 14 |
Měď | mg | nejsou hodnoty | 0,1305 | 0,1305 | 1 |
Zinek | mg | nejsou hodnoty | 1,211 | 1,211 | 10 |
Selen | μg | nejsou hodnoty | 60,25 | 60,25 | 55 |
Chcete víc výživových tabulek? Zkuste dálkový kurz Divoké rostliny a výživa anebo nový dálkový kurz Zelenina z přírody. Chcete se mnou raději vařit a ochutnávat? Spolu se školou Aromaterapie a bylinky pořádáme letos (2023) jarní celodenní workshop se sběrem, vařením a ochutnávkou. Chcete něco jiného? Terénní kurzy, dálkový kurz vaření, survival? Podívejte se na aktuální přehled všech mých kurzů.