Jarní tradice sbírání jedlých rostlin, přednáška v zoo Ostrava

Autor: Mgr. Ivana Paukertová <ivana@paukertova.cz>, Téma: Kurzy a akce, Vydáno dne: 04. 03. 2020

Přednáška s následnou ochutnávkou 4.3. 2020 v zoo Ostrava.



Termín: 4. března 2020 od 16:00 hodin
Místo konání: přednáškový sál u vstupu do zoo

Rostliny kolem nás byly potravou pro naše pradávné předky. Ještě naše prababičky znaly kuchyňské využití mnohých druhů, které všude volně a zadarmo rostou a které naše generace už zapomněla. Z dnešních lidí u nás si většina nedokáže představit jiné využití rostlin z louky než jako kytku do vázy nebo možná trochu kopřivy do jarní nádivky. Hrst ze zeleně do české velikonoční hlavičky je pozůstatek dřívě rozšířeného jarního sbírání mladých výhonků.

Zatímco u nás tyto staré tradice pomalu dožívají, v jiných zemích jsou ještě natolik živé, že jarní výhonky můžeme najít v prodeji na trhu a v místních restauracích. Podíváme se spolu do Japonska za tradicí sběru sansai, japonské horské zeleniny a na tempuru. Nakoukneme i do středozemí, kde je tradice sbírání jedlých rostlin silnější než u nás. Do Itálie k Janovu na specialitu z jarních bylin pansotti con salsa di noci a na Sardinii na tradiční polévku minestra gavoese s’erbuzu.

Asi budete překvapeni, kolik surovin na tyto exotické speciality najdete v parku naproti, v nejbližším lese nebo přímo na své zahrádce. A pokud jste zdědili pokojovky po babičce, možná i na parapetu ve vašem obýváku. Jedlý je totiž každý třetí druh.

Jako doplněk přednášky bude následovat malá ochutnávka jedlých rostlin a jednoduchých jídel z nich, kde budeme jednotlivé chutě bodovat a komentovat. Každý účastník si sebou odnese recepty k další inspiraci, včetně receptu na 100% přírodní prášek na mytí nádobí.

pozvánka na přednášku Ostrava 4.3.2020