Den Země jsme oslavili 14. dubna 2019 u Ptačí studánky v Adamově kromě jiného i gejzírem chutí. Oslavy pořádal spolek Okras.
Tuto úžasnou ochutnávku vám přinesl Okras, spolek pro ochranu přírody v Moravském krasu
Ochutnávali jsme u Ptačí studánky v Adamově. Zeleň byla přinesená i okolní, nejvíc mě nadchly mladé lístky čistce lesního, které jsme hned spolu s lipovými pupeny a šťavelem přihodili na stůl. Došlo i na nějaké výrobky, například mou oblíbenou tužebníkovou pannacottu a omáčku Pontack. Salát jsem tentokrát zvorala, byl moc kyselej pro většinu ochutnávačů, i když některým chutnal hodně.
Největším překvapením pro mě byla divoká karta této ochutnávky, sušené larvy potemníka brazilského - nakonec se ukázaly jako trumfové eso. Nemohla jsem takové atrakci zůstat stranou - ochutnávala jsem den předem, abych mohla lidem poctivě o své zkušenosti referovat. Již od svého španělského extempore s mořskými potvorami vím, že mi nedělá dobře, když na mě jídlo kouká. Larvu jsem tedy uchopila a rozhodla se odcvrnknout hlavičku, načež odletěla celá půlka. Ihned jsem byla informována, že jsem právě odstřelila dvě pade, protože jeden kus se leckde prodává za pět kaček. Pak už stačilo jen zavřít oči, a na chuť to zas tak špatný nebylo. Při ochutnávce samotné jsem byla dost konsternována, i když se samozřejmě někteří ochutnání této dobroty zdrželi. Nikdy jsem ještě nezažila, aby se někdo vrátil a prohlásil: a ještě si vezmu ptačinec na cestu. Velmi žalostně a v depresi jsem sledovala holčičku, která si přišla pro červy do ubrousku pro kamarádky. Pro ptačinec si nikdy, nikdy žádná holčička nepřišla. Na holčičky cpoucí se potemníkama samozřejmě mířil i objektiv místní televize. Doma jsem si musela vzít nervovou sušenku abatyše Hildegardy, abych se zbavila prožité hořkosti a připomenout si žaludové cookies, kterými se tenkrát holčičky také doslova cpaly.
Č. | České a slovenské jméno druhu | Latinské jméno druhu | Ochutnávaná část nebo jídlo | Obrázek | Ochutnalo lidí | Průměr |
Graf chuti 5 nejlepší |
1 |
ptačinec prostřední hviezdica prostredná |
Stellaria media | nať | 54 | 3,89 | ||
2 |
bršlice kozí noha kozonoha hostcová |
Aegopodium podagraria | listy | 54 | 3,19 | ||
3 |
česnek medvědí cesnak medvedí |
Allium ursinum |
listy |
53 | 4,43 | ||
4 |
kyčelnice cibulkonosná zubačka cibuľkonosná |
Dentaria bulbifera |
pacibulky |
53 | 3,74 | ||
5 |
zvonek řepkovitý zvonček repkovitý |
Campanula rapunculoides | listy | 52 | 3,48 | ||
6 |
denivka plavá ľaliovka červenkastá |
Hemerocallis fulva | mladé listy | 54 | 4,00 | ||
7 | směs (ptačinec, česnek medvědí, bršlice, olej, ocet, sůl) | míchaný salát | 52 | 3,62 | |||
8 |
bez černý baza čierna |
Sambucus nigra | omáčka Pontack | 51 | 3,53 | ||
9 | hloh | Crataegus spp. | hložinková chilli omáčka | 37 | 3,97 | ||
10 |
tužebník jilmový túžobník brestový |
Filipendula ulmaria |
tužebníková panna cotta |
48 | 4,10 | ||
11 |
bršlice kozí noha kozonoha hostcová |
Aegopodium podagraria | bršlicový štrůdl | 45 | 4,44 | ||
12 |
čistec lesní čistec lesný |
Stachys sylvatica | listy | 20 | 3,50 | ||
13 |
šťavel kyselý kyslička obyčajná |
Oxalis acetosella | listy | 41 | 4,39 | ||
14 |
mák vlčí mak vlčí |
Papaver rhoeas | mladé listy máku vlčího | 43 | 3,21 | ||
15 |
lípa srdčitá lipa malolistá |
Tilia cordata | rozpuklé pupeny | 39 | 3,51 | ||
16 |
popenec obecný (břečťanovitý) zádušník brečtanovitý |
Glechoma hederacea | popencový sirup | 42 | 4,48 | ||
17 | speciální entomologická nabídka od firmy Brouk na talíři: potemník brazilský | Zophobas morio | sušené larvy | 36 | 3,61 |
Komentáře:
ptačinec, nať hrášková chuť * špenát, lehce kořeněný * příjemně jemná rostlinná chuť * dobrý * hrášek * jahody * jako hrášek * nevýrazné * výborný * velmi příjemná chuť * špenát * špenát * hrášek, chuťové dobrý * něco mi to připomíná * jemné, lehce nahořklé * dobrý * připomíná špenát
bršlice kozí noha, listy hůř se polyká * chuť kořeněná, připomíná mrkev * výraznější chuť, spíše na dochucení * dobrý * petržel * koření * hodně silné * dětem nechutná * peprná chuť * nepřijde mi to jako výslovně k jídlu * bylinkové máslo * škrábe * škrábe * kerhátek * rukola * mrkev * divná chuť * petržel
česnek medvědí, listy skvělý * plná chuť, výborná * chuťově výrazný, dobrý * chutná mámě * děti - pálí, větší dítko mňam * výborný, používám * česnek * pálí, česnek * výborný na vše * česnekový * vlastnost česneku * česnek * vynikající
kyčelnice cibulkonosná, pacibulky něco mezi ředkvičkou a kedlubnem * chutná mi kedlubnová chuť * pro mě málo výrazná chuť * zajímavé, jak řeřicha * kedlubna * nepřipomíná nic, chutná dobře * jako řeřicha nebo kedlubna * připomíná řeřichu * výborný * oříšky * po česneku nic necítím * kedlubna * bez chuti
zvonek řepkovitý, listy typická zelená chuť, nic moc * nemá výraznou chuť * křupavé, jemná chuť * hrubé * chutnalo moc * nevýrazná chuť * do salátu OK * zelené, křupavé * sladké * jemná chuť, lepí se na patro * nechutná * hrubá struktura
denivka plavá, mladé listy křupavá, svěží * lehce sladké, nevýrazná * křupavé, příjemně neutrální * lepší než pórek, výborné, jemné * nasládlé, na konci tvrdší * nejlepší, chutnalo, mňam * jemná chuť * salát * do salátu OK * chutná celkem obyčejně, jako tráva * jarní cibulka, ale lepší * sladké * výborná * využila bych k vaření * sladké * sladké * trochu sladký
ptačinec+česnek medvědí+bršlice, míchaný salát výborná kombinace * velmi dobré, ale nálev přebije chuť * preferoval bych méně octové ochucení * kyselý * hodně kyselé * bylo to strašné * perfektní s hvězdičkou * na děti kyselé * to ne, kyselé * kombinace chutí rostlin dobrá, jinak kyselý * ledový salát, ostřejší, s hvězdičkou * šťovík * výborné * výborné * kyselé * kyselé * kyselý, dobrý * kyselý * velká slanost * moc kyselý * moc octa * má rybí chuť * pálivé ale dobré * moc kyselé
omáčka Pontack do salátu super, sladkokyselá * nevím, s čím bych spojil * ujde * nasládlé, dobré * kyselá + maggi chuť * ovocná, kyselá omáčka, s hvězdičkou * rybíz * kyselé * sirup * hořko-kyselá * vorčestr * kyselé * (dávám 7, mám problém s kalibrací)
hlohová čili omáčka sladké, málo pálivé * dobré, dobré, lepší než kečup * základ dobrý, ale chilli není poznat * jemné, není moc ostré * sladké, kyselé * sladko-pálivé (chuť jako šípek) * ostrý domácí kečup * moc dobré, jahoda + rybíz * sladké * sladký
tužebníková pannacotta marcipánové-mandlové * dobré, ale jemné, příjemná ořešáková chuť * krémové, jak mascarpone, chuťově zajímavé * dobrota * připomíná vanilku * mňamózní * ne * výborné * ztuchlý mlíko=hnusný * mandle * jako mandle * puding * šlehačka * obyčejné, jako šlehačka, trošku bez chuti * smetana * nemůžu, alergie * výborné * mandle * chutná to jak smetana * výtečné * zmrzlina, ale nevím příchuť * (dávám 7, mám problém s kalibrací)
bršlice kozí noha, štrúdl bršlici moc necítím, ale jinak moc dobré * velmi dobré, bršlice se mi hůř hodnotí * výborný štrůdl * nechutná mi, už jsem to jedla * nepochutnal jsem si * výborné * jako slaný kečup, s hvězdičkou * výborný * kyselé * nevím * nemůžu, alergie * výborné * výborný * (dávám 7, mám problém s kalibrací)
čistec lesní, listy výborné * zábavné, chutná * houbová chuť * houbové * houba * mléčná chuť * chutná to jak sklep * nejhorší
šťavel kyselý, listy kyselkavé * osvěžující * dobré, použil bych do nápojů * kyselé, dobré * dobrý * zelená paprika * moc moc dobrý * dobrý * jako šťovík, super * (dávám 7, mám problém s kalibrací)
mák vlčí, mladé listy nic moc, necítím výraznější chuť * křupavé, nevýrazné * výborný * nepříjemně pichlavý * mě to chutná * sladký + hořký * sladký
lípa srdčitá, rozpuklé pupeny slizovité, chuť nic moc * neutrální chuť * pupen mě nezaujal, list taky ne * výborné * slizovité * dobré * ořechová příchuť * suchý * hořký * list nahořklý
popenec břečťanovitý, sirup exkluzivní * chutné * sladké * anýz * výborný * sladký * sladký * sladký, cítit alkohol
potemník brazilský, sušené larvy ne, děkuji, jsem vegetarián * moc přesušená chuť * příjemná pražená chuť * brrr, chuťově fajn * mastné, křupavé * výborné * jak brambůrky * jé, červíci * zajímavé * slané * (zapsáno mnou: tak dík, a ještě si vezmu červa na cestu) * dobře vysušený * (dávám 7, mám problém s kalibrací)
Chcete se mnou vařit bršicový štrúdl? Spolu se školou Aromaterapie a bylinky pořádáme letos (2023) jarní celodenní workshop se sběrem, vařením a ochutnávkou. Chcete něco jiného? Terénní kurzy, dálkové kurzy, ochutávky? Podívejte se na přehled všech mých kurzů 2023.