Kurz poznávání a vaření z divokých rostlin v Beskydech 2018

Autor: Mgr. Ivana Paukertová <ivana@paukertova.cz>, Téma: Kurzy a akce, Vydáno dne: 28. 03. 2018

Ve spolupráci s klubem Ladiva i letos pořádáme víkendový kurz v Beskydech. Budeme se učit poznávat jedlé rostliny, budeme je sbírat a uvaříme si divoké dobroty. Přijďte poznat na vlastní oči a ochutnat na vlastní jazyk! Kurz se koná v Novém Hrozenkově 11. - 13. května 2018.

Kurz je neaktivní. Chcete se mnou vařit a ochutnávat? Spolu se školou Aromaterapie a bylinky pořádáme letos (2023) jarní celodenní workshop se sběrem, vařením a ochutnávkou. Chcete něco jiného? Terénní kurzy, dálkové kurzy, ochutávky? Podívejte se na přehled všech mých kurzů 2023.



Ubytování

Na chalupě Brodská (Nový Hrozenkov, okres Vsetín), kterou budeme mít celou pro sebe. Pokoje jsou dva, pěti lůžkový a šestilůžkový. Chalupa je uprostřed lesů. Můžete si prohlédnout fotky chalupy a okolí.

Cena

Cena: kurzovné 2100,- Kč + ubytování 230,-/noc + strava 250,-/den
Ubytování ve vlastním stanu nebo pod širákem s koupelnou 100,-/den

Přihláška a platba

O přihlášku si napište mailem na ladiva.zs@seznam.cz, zaplaťte a přihlášku pošlete zpět. Protože chatu jsme musely objednat celou, v případě odhlášení po 11.4. budeme počítat storno poplatek. Pokud za sebe v takovém případě najdete náhradníka anebo my budeme mít dalšího zájemce, storno poplatek platit nebudete. Uzávěrka přihlášek 10.4., celkový počet účastníků 15-16.

Program

Pátek
Příjezd možný od 16.00 hod, od 17.00 seznámení, vycházka po okolí, koupání v potoce, táborák

Sobota
Ráno pro zájemce cvičení, hlavní program budou vycházky s poznáváním a sběrem surovin na ochutnávku a vaření ochutnávkových jídel, večer táborák

Neděle
Totéž co v sobotu, cvičení, vaření, sbírání, oběd. Rozloučení a odjezd ve 14.00

Jídelníček


Jídelníček bude převážně vegetariánský (vegetariánům jen občas vyhodíme z receptu slaninku). Mezi ochutnávková jídla jsem letos zařadila slavné a neuvěřitelně dekorativní ragů gargoulliou (čti gargujú) francouzského šéfkuchaře se třemi hvězdičkami Michela Brase.  V plánu je i šťavelový koláč, lopuchové recepty jiného francouzského autora, Nicholase Blanche a pustíme se do středověkého receptu z manuskriptu The Forme of Cury, jedné z nejstarších kuchařek. Dostane se i na ruská lopuchová povidla a pýrové kafe a něco podnikneme i se smrkovými výhonky, bršlicí, řeřišnicemi a dalšími rostlinami okolo chaty, abychom je přeměnili na divoké delikatesy. Co můžete očekávat si prohlédněte ve článku z loňské ochutnávky na kurzu.

kostivalové tuiles
Medvědí paradoxní salát
thajský salát s květy růží
divoká vaječná tlačenka
šruchový salát s turankou

Kuchařka z loňského kurzu

kuchařka z kurzu Beskydská smršť