Ochutnávka planých rostlin 14. (Envi)

Autor: Mgr. Ivana Paukertová <ivana@paukertova.cz>, Téma: Ochutnávky, Vydáno dne: 20. 04. 2016

Jak chutnají divoké rostliny a jídla z nich? Podívejte se na zkušenosti ostatních. 27. října 2015 proběhla procházka po městě Brně s výkladem o jedlých rostlinách s následnou ochutnávkou pro účastníky z Katedry environmentálních studií v Brně.



Ochutnávka zahrnovala i topinambur a pannacottu z tužebníku, druhy, které ve středu města růst nenajdete. Vše ostatní se dá nasbírat v brněnských parcích a travnících, včetně jinak vzácné mahalebky, která je často vysazována do uličních alejí.

šťavel evropský Oxalis fontana
Všechny naše nejběžnější druhy šťavelů jsou jedlé. Zatímco šťavel kyselý Oxalis acetosella s bílými květy je náš druh původní a roste v lese, jeho dva bráchy se žlutými květy najdeme jako doprovod lidských sídel. mají v oblibě i chodníky a záhony. Třetí do party je šťavel růžkatý Oxalis corniculata, který se liší načervenalým nádechem listů. Chuť mají podobnou, všechny tři druhy jsou pokládány za alternativu citrónu nebo dokonce limetky, snad jen šťavel růžkatý je za syrova poněkud méně delikátní.

turan (turanka) kanadský Conyza canadensis
Severoamerický přivandrovalec je velmi hojný. Tento jednoletý druh roste na rumištích a okrajích cest. Je léčivý a má jedlé listy a květy. Zatímco listy bývají někdy nahořklé, květy mají ostrou pikantní chuť předurčenou k ochucování slaných jídel a salátů.

škumpa orobincová Rhus typhina
Často pěstovaný keř v parcích a v zahradách jako "okrasný". Je příbuzná škumpě koželužské Rhus coriaria, ze které se dělá komerčně prodávaný sumach. Sumach i limonádu však poskytují oba druhy. Koření sumach má nakyslou chuť, používá se na Středním východě, je součástí mnoha receptů i kořenících směsí, například adžiky nebo za'ataru.

mahalebka obecná Prunus mahaleb
V přírodě roste jako vzácný keř na skalách, častěji ji najdeme naroubovanou jako stromek v uličních alejích měst. Dozrává koncem června. Mletá nebo drcená semena mahalebky jsou oblíbeným kořením do sladkých jídel, často velikonočních specialit. Používají se v zemích středního východu a v arabských obchodech se dají i koupit pod jménem mahlab. V receptu je použitá ještě černucha setá Nigella sativa (černá semínka), která se prodává pod obchodním názvem černý kmín.

Č. České a slovenské jméno druhu Latinské jméno druhu

Ochutnávaná část

nebo jídlo

Obrázek Ochutnalo lidí Průměr

Graf chuti

5 nejlepší

1

sedmikráska obecná

sedmokráska obyčajná

Bellis perennis listy
sedmikráska obecná (chudobka)
6 2,67
sedmikráska obecná, listy, graf
2

šťavel evropský

kyslička európska

Oxalis fontana listy
šťavel evropský
6 4,50
šťavel evropský, listy, graf chuti
3

kuklík obecný (městský)

kuklík mestský

Geum urbanum kořínky kuklíku
kořeny kuklíku
6 3,67
kuklík městský, kořínky, graf
4

topinambur hlíznatý

slnečnica hľuznatá

Helianthus tuberosus hlízy
topinambur hlíznatý, hlízy s kořeny
6 4,67
topinambur, hlízy, graf chuti
5

popenec břečťanovitý

zádušník brečtanovitý

Glechoma hederacea listy
popenec břečťanovitý Glechoma hederacea
6 3,50
popenec břečťanovitý, listy, graf chuti
6

kokoška pastuší tobolka

kapsička pastierska

Capsella bursa pastoris čerstvé listy
kokoška pastuší tobolka
6 3,00
kokoška pastýřská tobolka, listy
7

sléz přehlížený

slez nebadaný

Malva neglecta listy
sléz přehlížený
6 3,00
sléz přehlížený, listy, graf chuti
8

řebříček obecný

rebríček obyčajný

Achillea millefolium agg. listy
řebříček obecný Achillea millefolium agg.
6 1,67
řebříček obecný, listy, graf chuti
9

turanka (turan) kanadská

turanec kanadský

Conyza canadensis květy
turanka (turan) kanadská
6 3,33
turan kanadský, květy, graf chuti
10

jitrocel větší

skorocel väčší

Plantago major semena
jitrocel větší, semena
4 2,50
jitrocel větší, semena
11

mahalebka obecná

čerešňa mahalebková

Prunus mahaleb sušenky kuru pasta
sušenky kuru pasta
6 4,83
sušenky kuru pasta z mahlabu, graf
12

dub letní

dub letný

Quercus robur

žaludy v octu (recept Robina Harforda)

Recept (anglicky)

žaludy v octu s kořením
6 4,33
žaludy v octu
13

šťavel evropský

kyslička európska

Oxalis fontana

studená šťavelová polévka

recept

studená šťavelová polévka
6 4,50
studená šťavelová polévka, graf chuti
14

lípa srdčitá

lipa malolistá

Tilia cordata lipové kafe
lipové kafe
6 4,33
lipová káva
15

škumpa orobincová

sumach pálkový

Rhus typhina

sumachová limonáda

recept

sumachová limonáda
6 3,67
sumachová limonáda, graf chuti
16

tužebník jilmový

túžobník brestový

Filipendula ulmaria

tužebníková panna cotta neslazená

podobný recept

bezová a akátová panna cotta, naservírovaná
6 3,60
tužebníková pannacotta, graf chuti

Komentáře:

sedmikráska
nejdřív dobré, pak bahno, pak se rozleží
připomíná polníček
na konci hodně hořké až ostré
příjemná, nic moc výrazná

šťavel
příjemná kyselost

kuklík
výborná chuť
voní jako hřebíček
voní po hřebíčku
jako hřebíček
kořen fajn, list je dost hnusnej

topinambur
jako ředkvička
příjemná ředkvička bez pálivosti

popenec
jako máta
voní jako máta
trochu nepříjemné chloupky
příjemně aromatický normální

kokoška
hořčí
nevýrazné
podobné sedmikrásce
pohoda, ale málo výrazné

sléz
dělá sliz
pohoda, ale málo výrazný+sladký

řebříček
hořký
hořký
nejhořčí
dost hořké (podzim)
dost dohořka, ale dobrý

turan
štiplavý
hodně ostrý
pořádně pálivé, ale dobré
supr výrazná chuť

jitrocel
nevýrazný
nevýrazný
necítím chuť
normální příjemný

mahalebka sušenky
moc dobrá sušenka

žaludy v octu
BOMBA!
výborné!
moc do kysela a ta moučnost nic moc

šťavelová polévka
svěží
úplně pohoda polévka
osobně bych tam nedával smetanu

lipové kafe
výborně voní
nádherná vůně
krásně voní !
příjemné velice

sumachová limonáda
nakyslá chuť dobrá
osvěžující
příjemně nakyslá, trochu hořká, osladil bych
na mě moc kyselé, ale jinak supr

tužebníková pannacotta
nejlépe chutná po chvíli
to mě moc nebere, kořenitost a vůně fajn, jinak nic moc

Chcete se mnou vařit? Spolu se školou Aromaterapie a bylinky pořádáme letos (2023) jarní celodenní workshop se sběrem, vařením a ochutnávkou. Chcete něco jiného? Terénní kurzy, dálkové kurzy, ochutnávky? Podívejte se na přehled všech mých kurzů 2023.